top of page

Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς

20 Δεκεμβρίου 2016

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς".Στη συνεδρίαση παρέστει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος και ο Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης

 

 

Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, Πανοσιολογιότατε, κύριε Υπουργέ,

 

Σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων και στην Επιτροπή μας και ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Ο ελληνισμός πραγματοποιεί το μεγάλο του ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, με ένα διαβατήριο που έχει 7 μεγάλες σφραγίδες, τη μοναδικότητα στην γλώσσα, τον πολιτισμό, την επινοητικότητα και τη δημιουργία, την πνευματικότητα που εκδηλώνεται, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη θρησκεία και την τέχνη, την οικουμενικότητα στην αντίληψη στη σχέση με τους άλλους και με τον κόσμο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, την ευθύνη ως αίσθηση καθήκοντος για τη διαφύλαξη των διαχρονικών και πανανθρώπινων αρχών και αξιών, την αγωνιστικότητα στην επιδίωξη υψηλών ιδεωδών, το αντιστασιακό πνεύμα απέναντι σε κάθε τι που επιχειρεί να υποδουλώσει τον άνθρωπο και τους λαούς. Αυτές οι σφραγίδες αποτελούν και τη βάση, πάνω στην οποία συγκροτείται η εθνική μας ταυτότητα, διαφορετική μεν ανάλογα με τις ιστορικές διακυμάνσεις, αλλά και ποιοτικά ισότιμη εξαιτίας των στοιχείων που την συναποτελούν και είναι πάντα ίδια.

Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το διαβατήριο των Ελλήνων περιέχει και μια μαύρη σελίδα, αυτήν της διχόνοιας. Πρόκειται για εκείνο το χαρακτηριστικό, το οποίο υπονόμευσε κατά καιρούς το εθνικό φρόνημα, ανέκοψε την πορεία του ελληνισμού και προκάλεσε πτώσεις και ταπεινώσεις. Η διχόνοια ή αλλιώς η διαπάλη για την εξουσία δεν είναι προνόμιο του πολιτικού χώρου και δεν έχει εκδηλωθεί αποκλειστικά σε αυτόν. Έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως και τους θεσμούς του ευρύτερου δημόσιου χώρου, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και μεταξύ τους, ακόμη και μέχρι και αυτήν την ίδια την Εκκλησία. Αυτό το σημειώνω μόνο ως μια παρένθεση, καθώς εκείνο που μας απασχολεί σήμερα, είναι η ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης στον ελληνισμό της διασποράς.

Η δεσπόζουσα θέση της Ορθοδοξίας στη συνείδηση των Ελλήνων στην Ελλάδα, Κύπρο και την διασπορά αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο, καθώς εκτός από το καθημερινό βίωμα, το επιβεβαιώνουν και επιστημονικές έρευνες, σχετικά λίγες αλλά παρόλα αυτά έγκυρες. Περίπου το 40% των Ελλήνων που ζει εκτός των ορίων της επικράτειας του σύγχρονου κράτους μας, ανυψώνεται σε μείζον πεδίο συνεργασίας της πολιτείας και της Εκκλησίας, του  Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας των Ελλήνων, της Ελλάδας, νοούμενων ως ένα και προφανώς, δεν είναι αναγκαία η ταύτιση αλλά είναι επιβεβλημένη σύμπτωση των επιδιώξεων των βασικών θεσμικών πυλώνων, στο πλαίσιο της ενότητας του ελληνισμού, γιατί ο οικουμενικός χαρακτήρας του ελληνισμού εξ αντικειμένου να συναντάται με την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας. Η εμπειρία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, στην Ευρώπη με τις λαμπρές σπουδές και την πολυσχιδή του δράση, αποτελεί πολύτιμη δεξαμενή άντλησης γνώσης για όλους μας. Η αγαπητική, νηφάλια και διορατική σκέψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμου, πρέπει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να κατευθύνει τη δράση της Εκκλησίας προς την καταλαγή, την ενότητα και το φωτεινό μέλλον των Ελλήνων. Η συγκροτημένη, υπεύθυνη και δυναμική στάση της ελληνικής πολιτείας, μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους για την σύνθεση των απόψεων, την ενότητα των δυνάμεων και την άσκηση αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής υπέρ των Ελλήνων της διασποράς. Το ταξίδι του ελληνισμού στο χρόνο συνεχίζεται. Με ενότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να το κάνουμε ασφαλές και ελπιδοφόρο.

 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.

Τελευταία Νέα
bottom of page