top of page

"Γυναικεία εργασία – γυναικεία ανεργία"

24 Μαϊου 2018

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Αφροδίτης Σταμπουλή με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Γυναικεία εργασία – γυναικεία ανεργία"

 

 

 

Θέλω και εγώ να καλωσορίσω τις εκλεκτές προσκεκλημένες που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας και μας δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες και όλα όσα μας καταθέσατε, αλλά και τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούσαμε σχετικά με το θέμα που αναφέρθηκε σήμερα η Επιτροπή μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυσμενείς συσχετισμοί σε βάρος των γυναικών ως προς την εργασία και την ανεργία είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει να κάνει απλά με τις έμφυλες διαφορές. Υπάρχουν και αυτές, αλλά το πρόβλημα στον πυρήνα του είναι ταξικό με τα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά του. Άποψή μου είναι και οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι το γυναικείο κίνημα θα επιτύχει στο βαθμό που θα οργανώνεται, θα αγωνίζεται, θα διεκδικεί και θα επιτυγχάνει το κοινωνικό κίνημα στο σύνολό του και, μέχρι να φτάσουμε στην «Ιθάκη» της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, έχουμε χρέος να κάνουμε τρόπο ζωής μας όλες εκείνες τις σχέσεις που επιδιώκουμε να κτίσουμε στο μέλλον.

Το πεδίο των επεξεργασιών, της συνειδητοποίησης των πραγματικών αναγκών και η μαχητική επιδίωξη της κοινωνικής απελευθέρωσης, είναι πάντα ανοιχτό και γεμάτο προκλήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στη χώρα μας σήμερα διαμορφώνουμε αποφασιστικά πολιτικές και μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για το γυναικείο κίνημα, για την προάσπιση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα, προκειμένου να μικρύνουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τους επιδιωκόμενους στόχους και, φυσικά, να εξομαλύνουμε τις έμφυλες διάφορες σε όλους τους τομείς, που στρεβλώνουν και το ίδιο το περιεχόμενο των διεκδικήσεών μας.

Η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση και η κατάργησης της επιτροπείας, πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα θεμελιώσουν τη δυνατότητά μας να αναπτύσσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων γενικά, των νέων και των γυναικών ειδικότερα. Η προοπτική της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης είναι μία εύλογη και εφικτή επιδίωξη, που δημιουργεί τον ορίζοντα για πλήρη απασχόληση, δικαιοσύνη, ισότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ

Τελευταία Νέα
bottom of page