"Συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου)"
11 Απριλίου 2017
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητα, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου)".
Κύριε Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, κύριε Πρέσβη, κυρίες Υπουργοί, κύριες και κύριοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, αγαπητά παιδιά, εκλεκτές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
"Εισινέ κα να σινέ…" μια φορά και έναν καιρό, ήταν και δεν ήταν. Έτσι ξεκινούν τα τσιγγάνικα παραμύθια, για έναν λαό χωρίς γραπτή γλώσσα και καταγεγραμμένη ιστορία, η ίδια η αφήγηση του παραμυθιού γίνεται αφορμή μνήμης.
Μέσα από τα μονοπάτια του προφορικού λόγου, οι αποσπασματικές αναμνήσεις του παρελθόντος συνυπάρχουν με την καταγραφή των συνθηκών του παρόντος, αλλά και ιχνηλατούν το μέλλον.
Τα παραμύθια είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος προκειμένου οι τσιγγάνοι να κρατούν την οικογένεια και την φυλή συγκροτημένη και ενωμένη.
Η φαντασία μπολιάζεται με την πραγματικότητα και η πλοκή του παραμυθιού αντανακλά άμεσα τα σύγχρονα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνίες των αιώνιων ταξιδευτών.
Η πρακτική της αφήγησης παράγεται μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο αναδεικνύει την διαφορετικότητα των Ρομά και καθορίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα τους.
Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο και η θεματολογία των παραμυθιών προβάλλουν μέσα από μια διαφορετική οπτική τον τρόπο ζωής και το σύστημα αξιών των Ρομά, τις πιέσεις για ενσωμάτωση και προσαρμογή της ταυτότητας τους, καθώς επίσης και τον αγώνα της επιβίωσης στο κοινωνικό περιθώριο.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας κλείνει μέσα του τον κόσμο των Ρομά με τους δικούς τους ήρωες, με τα χρώματα, τις εικόνες και τις μυθοπλασίες της φυλής τους. Είναι ένα βιβλίο γέφυρα που θα μπορεί να διαβάζεται τόσο από τα παιδιά των Ρομά όσο και από κάθε άλλο παιδί.
Δεν σας κρύβω την συγκίνησή μου καθώς ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα. Θυμάμαι πριν από κάμποσα χρόνια υλοποιήσαμε για τις παιδικές βιβλιοθήκες της Καρδίτσας ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για τα παιδιά. Η εικόνα των μικρών τσιγγανόπαιδων, η φλόγα στα μάτια τους, η λαχτάρα με την οποία έπαιρναν στα χέρια τους τα βιβλία δεν έσβησε ποτέ από την μνήμη μου. Μέσα από τα βιβλία προσπαθούσαν να γνωρίσουν έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό τους, να τον κρατήσουν στα χέρια τους, να τον εξερευνήσουν.
Είμαι πολύ περήφανη για το γεγονός αυτής της έκδοσης που πραγματοποιήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, καθώς εκφράζει τη βούληση της πολιτείας να αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα πλέον, όχι ως στοιχείο αποκλεισμού, αλλά ως πηγή πλούτου και αφετηρία για δημιουργικές συνθέσεις.
Ως τρόπο ανάδειξης των κοινών πολιτισμικών στοιχείων, αλλά και των διαφορών που δίνουν χρώμα και βάθος στο ψηφιδωτό της κοινωνίας, η έκδοση των τσιγγάνικων παραμυθιών συμπίπτει με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των Ρομά της 8ης Απριλίου, γιατί την ίδια ημερομηνία, το 1971, οι Ρομά αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον αγώνα για την διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους. Συμπίπτει όμως και με το ξημέρωμα μιας άλλης ζωής για τους Ρομά στην Ελλάδα.
Οι Υπουργοί μας η κυρία Θεανώ Φωτίου, η κυρία Αχτσιόγλου και η Ειδική Γραμματέας, η κυρία Κατερίνα Γιάντσου, ανέπτυξαν πριν από λίγο την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, καθώς και την συγκροτημένη κοινωνική πολιτική του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία οι συμπολίτες μας Ρομά της Ελλάδας έχουν πλέον την ευκαιρία να νιώσουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας, της αθλιότητας και της υποβάθμισης της ζωής τους.
Επιτέλους, μπαίνει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και την εκμετάλλευση. Οι Ρομά δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν. Τα Κέντρα Κοινότητας θα είναι το δικό τους σημείο αναφοράς, για κάθε τους πρόβλημα. Δεν χρειάζονται καν διαμεσολαβήσεις.
Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Δεν είναι αρκετό ό,τι και να δοθεί από την Πολιτεία στους Ρομά.Είναι ισότιμοι πολίτες αλλά πρέπει και αυτοί να κάνουν το δικό τους καθήκον. Να συμμετέχουν δηλαδή πιο ενεργά στην πολιτική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Στο σημείο αυτό, χαίρομαι να σας μεταφέρω τον θετικό αντίκτυπο που είχαν οι πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες, με πρωτοβουλία και συμμετοχή των ίδιων των Ρομά. Θέλω ακόμη να τονίσω την ανάγκη να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο και να προχωρήσουν τις σπουδές τους, για να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για τον εαυτό τους και για όλους μας.Και μην ξεχνάμε ότι σαν σήμερα καθιερώθηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση.
Κυρίες και κύριοι.Χωρίς τον Παναγιώτη Χαρίτο, το Ραφαήλ Λαβίδα και το Θανάση Σαλή, που συνέλεξαν τα παραμύθια «συνομιλώντας με τους παππούδες και τους μπαρμπάδες τους», που ζουν στους καταυλισμούς των Σοφάδων της Καρδίτσας, η προσπάθεια αυτή, δεν θα είχε καν ξεκινήσει. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ θερμά.
Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, στους συγγραφείς και εικονογράφους, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους σε αυτό το βιβλίο αλλά και για το σπουδαίο έργο, που παραδίδουν με τα βιβλία τους στα παιδιά μας.
Όλοι οι συντελεστές του βιβλίου που ασχολήθηκαν με τη συλλογή, την καταγραφή, την επεξεργασία, τη μετάφραση, την απόδοση, την εικονογράφηση, τη στοιχειοθέτηση, την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία , εργάστηκαν εθελοντικά, με μεράκι και με απόλυτη ανιδιοτέλεια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης την Πρόεδρο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κυρία Βασιλική Νίκα, που συντόνισε, όλους τους δημιουργούς που συμμετείχαν στην έκδοση των τσιγγάνικων παραμυθιών.Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες όλων μας.
Ευχαριστώ από καρδιάς, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση που αγκάλιασε θερμά αυτή την πρωτοβουλία,όπως και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου για την πολύτιμη συμβολή του.
Και φυσικά, τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Βουλής που ενεπλάκησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σ' αυτή την έκδοση, καθώς και στη σημερινή εκδήλωση, δίνοντας τον καλλίτερό τους εαυτό.
Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στα παιδιά που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, για να μας διαβάσουν ένα από τα παραμύθια.
Εύχομαι το βιβλίο αυτό να φτάσει σε κάθε παιδί, αποτελώντας κίνητρο για ανάγνωση και να είναι καλοτάξιδο.
Εύχομαι τέλος στους συμπολίτες μας Ρομά, να παραμείνουν σύμβολο της ελεύθερης, της αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δεν σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε, αλλά προχωρεί συνεχώς.Που γκρεμίζει τα παλιά, δηλαδή καταπολεμά τις αδυναμίες, τα αρνητικά στερεότυπα και τις αγκυλώσεις.Που χτίζει τα καινούρια και τα γερά, δηλαδή αξιοποιεί τις δυνατότητες, κερδίζει τον σεβασμό, αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης.Που αγωνίζεται μαζί με την κοινωνία των πολλών, για την κοινωνική απελευθέρωση, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δημιουργία και τη δίκαιη ανάπτυξη.
Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα σε όλους.Σας ευχαριστώ.