top of page

"Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας"

18 Σεπτεμβρίου 2018

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε  σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας".

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 

Θέλω να επαινέσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αυτή τη μεγάλη πράξη κοινωνικής ευθύνης που αποτελεί μία ουσιαστική επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για την υλοποίηση 8 μεγάλων έργων στη χώρα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει εδώ και τρία χρόνια μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αντιστρέψει την πορεία αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο είχε πολλαπλά τραύματα από την συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των δημόσιων δομών.

Σήμερα δεν έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα, όμως το κλίμα έχει αναστραφεί και από πλευράς χρηματοδότησης. Η συνεργασία της Πολιτείας με ένα Ίδρυμα, όπως αυτό του «Σταύρος Νιάρχος», που είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας μας και που επιμένουν όμως να γυρίσουν ένα μέρος των κερδών τους στην κοινωνία μέσα από δομές για την υγεία είναι η κοινή προσπάθεια για να ενισχυθεί ουσιαστικά η κοινωνία μας. Σήμερα είναι η ώρα να οργανώσουμε το επόμενο βήμα που είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του συστήματος υγείας. Αυτό γιατί όπως είναι γνωστό ένα μεγάλο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιατρικών μηχανημάτων και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού των νοσοκομείων έχει υπερβεί το προσδόκιμο ζωής τους και χρειάζεται αποκατάσταση και αναβάθμιση.

Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποδεικνύεται το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο ήδη έχει συμβάλει σημαντικά. Είναι αλήθεια πως το Ίδρυμα έχει προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την στήριξη και ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» πέρα από μια πράξη κοινωνικής ευθύνης είναι και μια μεγάλη επένδυση. Μια επένδυση όμως διαφορετική από τις άλλες που η ανταμοιβή είναι το κοινωνικό όφελος. Είναι οι εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις αναβαθμισμένες δομές και στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποτελεί μια κίνηση με υψηλό θα έλεγα κοινωνικό συμβολισμό, αλλά και με εθνικό συμβολισμό. Αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου.

Θεωρώ ότι η υγεία και η παιδεία άλλωστε είναι δύο από τους βασικούς πυλώνες για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την εξέλιξη της πορείας μας ως κοινωνία. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι αυτό το παράδειγμα προς μίμηση είναι ένα παράδειγμα που αφορά το να μας νοιάζει η ουσία και όχι η επικοινωνία. Να κάνουμε ουσιαστικά πράγματα που θα αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το παράδειγμα προς μίμηση εύχομαι να βρει ανταπόκριση και μιμητές και άλλους δωρητές ή ιδρύματα που θα θελήσουν να συνεισφέρουν σε συνεργασία με την Πολιτεία, εκεί που πραγματικά πονάμε, για να στήσουμε δομές, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε την χώρα μας και την κοινωνία μας πιο μπροστά.

Πιστεύω ότι αυτή η ουσιαστική επένδυση για το μέλλον του τόπου γίνεται σε μια στιγμή που μπορούμε να ελπίζουμε ξανά για το μέλλον έστω και διστακτικά. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στο μέλλον μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι, ότι είναι και πάλι στα χέρια μας για να το σχεδιάσουμε, να το οικοδομήσουμε. Υπ’ αυτή την έννοια η συμβολή των όσων συζητάμε σήμερα σε αυτό το μέλλον είναι καθοριστική. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το ευχαριστούμε όλοι, γι’ αυτή την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη, στην κοινωνία και στην χώρα και να επισημάνω ότι τέτοιου είδους ενέργειες υπό όρους πλήρους διαφάνειας θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση της Πολιτείας στην ανάγκη καθολικής ισότιμης υψηλής ποιότητας δωρεάν και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

 

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page