Eπεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις
27 Απριλίου 2015
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Προέδρου και της Αντιπροέδρου αυτής, κυρίου Κωνσταντίνου Τσουκαλά και κυρίας Μαρίας Κανελλοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»"
Τελευταία Νέα
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε και μένα να συγχαρώ τη γυναικεία ομάδα Πόλο για την επιτυχία της.
Το θέμα της βίας στον ελληνικό αθλητισμό αποτελούσε, ανέκαθεν, σοβαρό πρόβλημα, πάντα τρεφόμενο από τη διαφθορά και την ανεξέλεγκτη λειτουργία διαφόρων αθλητικών σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών, αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, αθλητικών ομοσπονδιών και επαγγελματικών συνδέσμων.
Είναι γνωστό πως πολλά από τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, σε συνέργεια με πρόσωπα από τον επιχειρηματικό χώρο και όχι μόνο έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν, μέχρι σήμερα, λάδι στη φωτιά του μίσους, του ρατσισμού και του τυφλά κατευθυνόμενου οπαδικού φανατισμού.
Σήμερα, με το προς συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, παρουσιάζεται μια νέα ευκαιρία για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της βίας στα γήπεδα και της αέναης ανατροφοδότησής της, γενικότερα, στο χώρο του αθλητισμού. Αυτό δε γίνεται απλά, με αποκλειστικό σκοπό, μια παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την κατάσταση αυτή, αλλά με επιπρόσθετο και σημαντικότερο στόχο τη στήριξη, την οικονομική και ηθική προώθηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, ενδυναμώνοντας έτσι και καλλιεργώντας την αθλητική παιδεία, την ευγενή άμιλλα και το φίλαθλο πνεύμα, κυρίως στις νέες γενιές αθλητών, που κάνουν, δειλά-δειλά, τα πρώτα τους βήματα, σε αυτόν το σκληρό, αλλά όμορφο χώρο.
Η δυνατότητα του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, για επιβολή υψηλότατων χρηματικών προστίμων στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, όχι μόνο για την εμπλοκή τους σε περιστατικά βίας, αλλά και για τυχόν άρνησή τους να συνεργαστούν με τους δημόσιους φορείς, καταδεικνύει τη σοβαρότητα, με την οποία η Κυβέρνηση προσεγγίζει τη ρίζα του προβλήματος.
Επίσης, αυτό είναι εμφανές και στη δυνατότητα επιβολής ανάλογων πρόστιμων στα Μ.Μ.Ε., που ενθαρρύνουν ή υποκινούν, με οποιονδήποτε τρόπο, βίαιες συμπεριφορές.
Τα παραπάνω διοικητικά μέτρα έχουν ένα διττό ρόλο να αντιμετωπίσουν μια προβληματική κατάσταση, που μαστίζει, τον ελληνικό αθλητισμό, εδώ και δεκαετίες και να στηρίξουν οικονομικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, μέσω της διάθεσης των εισακτέων από τα πρόστιμα ποσών, για την προώθηση της αθλητικής παιδείας.
Εκείνο που πρέπει, ιδιαιτέρως, να τονιστεί είναι το σχέδιο του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το αιώνιο ζήτημα της διαφθοράς, στο χώρο του αθλητισμού.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ανέκαθεν, αποτελούσε βαθιά πληγή, στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και δικαίως, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βία.
Υπάρχει έντονη πίστη πως η στελέχωση πειθαρχικών οργάνων, με τακτικούς εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και η διεξαγωγή διαρκών ελέγχων στην περιουσιακή κατάσταση των διαιτητών, των βοηθών τους και των παρατηρητών θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του αθλητισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η βία, ανεξαρτήτως κοινωνικού - πολιτικού πλαισίου, δεν γεννιέται από το μηδέν, αλλά ανακυκλώνεται.
Το ζήτημα απαιτεί σοβαρότητα και ευαισθησία, καθώς εν τέλει η βία, ανέκαθεν, είναι ένα ψυχοπαθολογικό φαινόμενο, που έχει ψυχοκοινωνικές βάσεις.
Απαιτεί, λοιπόν, ένα νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης, που θα παντρεύει το διοικητικό, το οικονομικό και το ψυχοκοινωνικό και θα συντονίζει, συνεπώς, διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Αυτό αναδεικνύει και την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους από το σχολείο, μέσω μιας εκπαίδευσης, η οποία θα προασπίζει τις θεμελιώδεις αξίες του ευγενούς συναγωνισμού.
Το σχολείο έχει, σίγουρα, κεντρικότατο ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση της αθλητικής παιδείας του ατόμου και στο γενικότερο τρόπο, που αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό, ως δραστηριότητα.
Εξάλλου, η ανάδειξη των ανθρωπιστικών ιδεών και η άνοδος του πολιτισμού, είναι άμεσα συνυφασμένες με τον αθλητισμό.
Συνεπώς, τόσο σε κρατικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, οφείλουμε σαν κοινωνία - πάνω απ' όλα - να συναισθανόμαστε τον βαθιά κοινωνικό ρόλο, που ενσαρκώνουν εξίσου οι δημόσιοι και αθλητικοί φορείς.
Σας ευχαριστώ.