top of page

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων

17 Μαϊου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του  κ. Δημητρίου Σεβαστάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων."

Η παρούσα Συμφωνία για την αμοιβαία δημιουργία πολιτιστικών κέντρων, στην Ελλάδα και στην Κίνα, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της φιλίας και της συνεργασίας, μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού λαού.

Για να το πούμε κάπως πιο ποιητικά, είναι ένα επιπλέον κουπί στο «πλοίο των ονείρων», του ομώνυμου πίνακα των 10 μέτρων, ξύλινου έργου τέχνης του γνωστού καλλιτέχνη Βαγγέλη Ρήγα, που κοσμεί, την αίθουσα υποδοχής του Παλατιού της Τέχνης, στο Πεκίνο και συμβολίζει τη φιλία των δύο αρχαίων πολιτισμών.

Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας μετρούν πολλούς αιώνες ταξίδι στην ιστορία και είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Η Δύση και η Ανατολή συναντώνται, στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προβληματισμών, για το μέλλον της ανθρωπότητας, σε όλους τους τομείς.

Κατά το παρελθόν, οι γεωγραφικές αποστάσεις εμπόδιζαν τις ανταλλαγές και καθιστούσαν αναπόφευκτη την ανάπτυξη των πολιτισμών, σε περιορισμένα τοπικά όρια.

Στις μέρες μας η εκρηκτική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, στις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες, επιτρέπουν στους λαούς και τους πολιτισμούς να έρθουν πιο κοντά. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας καθιστά παγκόσμια και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, της αύξησης του πληθυσμού, των ανισοτήτων, της κατανομής των πόρων και των ενεργειακών αποθεμάτων. Κατά συνέπεια, η κοινή παγκόσμια αντιμετώπιση των προβλημάτων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προϋποθέτει την προσπάθεια κατανόησης του τρόπου σκέψης των άλλων και αυτό, με τη σειρά του, περνάει μέσα από τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές.

Θέλω να υπογραμμίσω το θετικό γεγονός ότι η παρούσα Συμφωνία συγκεντρώνουν την ομόθυμη στήριξη του συνόλου του πολιτικού φάσματος, καθώς αυτή υπεγράφη, τον Ιούνιο του 2014 και κορυφώνεται, σήμερα. Θα πει κανείς ότι πρόκειται για ένα ανώδυνο πολιτικό θέμα. Όμως, στην ουσία πρόκειται για μια σύγκλιση, πάνω σε αυτονόητες παραδοχές για το μέλλον.

Εύχομαι και ελπίζω να βρεθούν περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες σύγκλισης, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αφενός, αλλά και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες κατανόησης του παρόντος και διερεύνησης των προοπτικών του μέλλοντος.

Τελευταία Νέα
bottom of page