top of page

Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία: Συζήτηση επί του πορίσματος για τον ενιαίο χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας

7 Ιουνίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:  "Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία: Συζήτηση επί του πορίσματος για τον ενιαίο χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας."

Τελευταία Νέα

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και τους συνεργάτες σας.

Αποδέχομαι εκ των προτέρων τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Επιτροπή του Πορίσματος για τον Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τον οποίο πολύ παραστατικά αποδίδει ο κ. Δημοσθένης Σταμάτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, ως το κέντρου βάρους του ισόπλευρου τρίγωνου που σχηματίζεται από τα Πανεπιστήμια, τα Τ.Ε.Ι. και τα Ερευνητικά Κέντρα και στο οποίο θα μπορούν να συγκεντρώνονται όλες οι κοινές τους προσπάθειες και συνέργειες.

Τώρα, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα του Ενιαίου Χώρου, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με τις Επιτροπές Ερευνών τους και το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Το βαμβάκι, είναι το κύριο αγροτικό προϊόν της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα με εκτατική εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και κατά συνέπεια πάρα πολλούς βαμβακοπαραγωγούς.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, διαθέτει τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.

Το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, που λειτουργεί στην Καρδίτσα, διαθέτει το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης με ISO 17025, για την πιστοποίηση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός της χώρας, συμμετέχει σε διεθνείς εργαστηριακούς ελέγχους roundtest, που διοργανώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Βρέμη της Γερμανίας, με πολύ καλή κατάταξη.

Είναι ο μοναδικός φορέας, που έχει παραμείνει ασχολείται με τον τομέα βάμβακος, με έμφαση στη ποιότητα του προϊόντος.

Η γνώση και η έρευνα που παράγεται από το Κέντρο αυτό, είναι σπάνια και, δυστυχώς, δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και, μάλιστα, ούτε σε αυτά της Θεσσαλίας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος  μπορεί να συνδεθεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, για την πραγματοποίηση πτυχιακών μελετών, μεταπτυχιακών σπουδών, διδακτορικών διατριβών, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων των Επιτροπών Ερευνών τους σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας και  ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.

Η σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας και συνέργειας, είναι προφανής, καθώς σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αποτελεί την προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και την αύξηση τόσο του ΑΕΠ  όσο και του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.  Αυτό είναι ίσως  ένα από τα καλά παραδείγματα, αρκεί να το «αγκαλιάσουν» η εκπαιδευτική και η ερευνητική κοινότητα, οι σύλλογοι και φορείς των αγροτών και η πολιτική ηγεσία  όλων των επιπέδων. 

Ένα κακό παράδειγμα ωστόσο,  και δεν το αναφέρω με τοπικιστική διάθεση,  είναι αυτό του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.  Η μεταφορά του στην Ευρυτανία σε εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», αποτελεί κραυγαλέα επιβεβαίωση του πορίσματος, καθώς δεν υπακούει σε καμία ακαδημαϊκή, οικονομική, ούτε και δημοσιονομική λογική. Είναι απλώς ένα ρουσφέτι της προηγούμενης κυβέρνησης που οδηγεί με βεβαιότητα το συγκεκριμένο και από πολλές πλευρές κρίσιμο Τμήμα, σε κλείσιμο.

 

Κυρία Υπουργέ, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μου, είχατε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου. Το περιμένει η διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, οι σπουδαστές, οι καθηγητές και η τοπική κοινωνία και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε.

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να κλείσω με μια παραίνεση. Η στρατηγική της Λισσαβόνας και η Διακήρυξη της Μπολόνιας, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται πανευρωπαϊκά στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σκοπό να καταστήσουν την Ευρώπη ως την πλέον ανταγωνιστική δύναμη στον κόσμο. Πρόκειται, δηλαδή, για επιλογές με κυρίαρχο τον οικονομικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα η GAΤΤ, η περίφημη Γενική Συμφωνία Δασμών, Εμπορίου και Υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, περιλαμβάνει πλέον την Ανώτατη Εκπαίδευση ως εμπορεύσιμη υπηρεσία, την οποία διεκδικούν να προσφέρουν κατά κύριο λόγο η μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Αυτά τα δεδομένα, καταδεικνύουν ότι η θέση και τα βιολογικά θεμέλια της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας αμφισβητούνται και απειλούνται από τις ισοπεδωτικές δυνάμεις της αγοράς. Έχω την πεποίθηση ότι το χρέος της αναζήτησης της νέας ιδεολογικής και θεσμικής ταυτότητας και του νέου ρόλου της Ανώτατης εκπαίδευσης, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει μονοσήμαντα οικονομικά χαρακτηριστικά, ανήκει πρωταρχικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κόσμος της επιστήμης και της διανόησης οφείλει να αναδείξει την πνευματική του αποστολή, αλλά και τον ουσιαστικό πολιτικό του ρόλο. Αλλά και ο κόσμος της πολιτικής, της γνήσιας προοδευτικής πολιτικής, οφείλει να εμπνεύσει, να εμψυχώσει, να αναδείξει και να προστατεύσει την ακαδημαϊκή κοινότητα στον αγώνα της να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών με κέντρο τον άνθρωπο.

bottom of page