"Συμφωνία – συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με την Εθνική Βιβλιοθήκη"
13 Δεκεμβρίου 2016
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε ειδική συνεδριάση της Διαρκής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Γιώργου Πάντζα και του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Αθανασίου Μιχελή, με θέμα ημερήσιας διάταξης ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Συμφωνία – συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με την Εθνική Βιβλιοθήκη".
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί και αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την μεγάλη τιμή να συνεργάζομαι συχνά με τα στελέχη τόσο της Βιβλιοθήκης της Βουλής όσο και με της Εθνικής Βιβλιοθήκης και είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα γι’ αυτή τη συνεδρίαση που επιτελείται στα πλαίσια της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά την οποία υπογράφεται αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των βιβλιοθηκών όλης της χώρας. Είναι πολύ σημαντική, λοιπόν, η συνεδρίαση μας, είναι συνεδρίαση σταθμός και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό.
Ήδη στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, εξελίσσεται μια προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας πολιτικής για το σύνολο των βιβλιοθηκών της χώρας, καθώς η κρίση δεν άφησε ανέγγιχτο ούτε αυτό χώρο. Έχω την πεποίθηση και νομίζω ότι όλοι τη συμμεριζόμαστε, ότι μια τέτοια πολιτική στήριξης και αναβάθμισης του συνόλου των βιβλιοθηκών της χώρας, αποτελεί όχι απλά μια πολιτική στενών ορίων πνευματικής ανάπτυξης γενικά, αλλά θεωρώ ότι ξεπερνά μια τέτοια θεμιτή από κάθε άποψη επιδίωξη και γίνεται ουσιαστικός αναπτυξιακός συντελεστής. Αλλά αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα προσεγγίσουμε εκτενέστερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και κάποια στιγμή φαντάζομαι και στην Ολομέλεια.
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία μετεγκατάστασης της στο Ίδρυμα Νιάρχου, είναι οι δύο κορυφαίοι θεσμοί στο πλαίσιο των οποίων συσσωρεύεται το εθνικό πνευματικό κεφάλαιο, διαθέσιμο να στηρίξει τις ερευνητικές προσπάθειες των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και την ανάπτυξη της παιδείας και των οριζόντων των πολιτών και φυσικά της νέας γενιάς.
Είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία των δύο αυτών φορέων θα αποδώσει χρήσιμους καρπούς, καθώς μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας, ταχεία ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών, εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και αποτελεσματικότερη διασύνδεση με αντίστοιχες διεθνείς βιβλιοθήκες. Είμαι, επίσης, βέβαιη ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση, το σωστό εργαλείο θα έλεγα, για την άσκηση μιας νέας πολιτικής για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, που ελπίζω σύντομα να αποκτήσουμε.
Από τη θέση αυτή, θέλω να συγχαρώ όλους όσους εμπνεύστηκαν αυτή τη συνεργασία και φυσικά εκείνους που της έδωσαν μορφή και περιεχόμενο. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ προσωπικά μιας και είναι εδώ, τόσο την κυρία Δρούλια, όσο και τον κ. Τσιμπόγλου για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.