"Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων με τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης - Αναδιοργάνωση, καταγραφή και δημοσιοποίηση των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης"
15 Μαρτίου 2017
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Βιβλιοθήκης της Βουλής, Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Γεωργίου Πάντζα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων με τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης - Αναδιοργάνωση, καταγραφή και δημοσιοποίηση των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κύριε Ελπιδοφόρε, Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτη κύριε Καισάριε Χρόνη, σας καλωσορίζουμε στην κοινή συνεδρίαση των τριών Επιτροπών μας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Αγαπητοί κύριοι Υφυπουργοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν είναι αλήθεια ότι ο αρχαίος ελληνικός και ρωμαϊκός πολιτισμός είναι τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, άλλο τόσο είναι αλήθεια ότι ο χριστιανισμός αποτελεί το κύριο θρησκευτικό ρεύμα που διατρέχει την Ευρώπη και σημαντικά τμήματα των άλλων ηπείρων.
Είναι επίσης γεγονός, και ανεξάρτητα από τις επιμέρους δογματικές αποχρώσεις, ότι ο Χριστιανισμός επηρέασε καθοριστικά την πορεία και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ωστόσο, είναι η Ορθοδοξία που αποτέλεσε και το εφαλτήριό του, με βάση την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Σύμφωνα, μάλιστα, και με έγκυρους ιστορικούς, όπως η κυρία Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, στα Ορθόδοξα Βυζαντινά Μοναστήρια, διασώθηκαν τα έργα των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο στη συνέχεια πέρασαν τόσο στην δυτική Ευρώπη, όσο και σε σπουδαίους Άραβες συγγραφείς.
Η πνευματική καρδιά της Οικουμενικής Ορθόδοξης Κοινότητας «χτυπάει» στο νησί της Χάλκης και στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος από το 858 μ.Χ. και ιδιαίτερα, από το 1844 και εδώ. Από τον πατριάρχη Φώτιο, στον Γερμανό Δ’ με την Θεολογική Σχολή και τελικά, στον σημερινό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον καθοδηγούμενο της Μονής κ. Ελπιδοφόρο, η Βιβλιοθήκη της Ορθοδοξίας, η κιβωτός με τα αναρίθμητα κειμήλια και την κληρονομιά του ελληνισμού, διεκδικεί την απρόσκοπτη πορεία της στο ταξίδι προς το μέλλον.
Το όραμα και οι εμπνευσμένες προσπάθειες των κ.κ. Βαρθολομαίου και Ελπιδοφόρου, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και για την σύγχρονη οργάνωση της πλούσιας βιβλιοθήκης της, ήταν φυσικό να βρουν ανταπόκριση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την, ομολογουμένως καλά οργανωμένη Βιβλιοθήκη μας.
Θέλω να συγχαρώ τόσο την Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης μας, την κυρία Δρούλια, αλλά και τους συνεργάτες της και όλους όσους συνέβαλαν βοηθώντας να αναδειχθούν τα τεκμήρια και ο σπουδαίος αυτός θησαυρός που βρισκόταν κλεισμένος «μέσα στις σκούπες», όπως μας είπε η κυρία Δρούλια, για τόσα πολλά χρόνια.
Η συμβολή μας, σίγουρα θα είναι ουσιαστική και χρήσιμη σ' αυτή την τόσο σημαντική μορφωτική προσπάθεια, θα κάνουμε το χρέος μας. Εγώ, από αυτή την σημερινή μας συνεδρίαση θα κρατήσω κάποια λόγια που είπε η κυρία Δρούλια, στην τοποθέτησή της ότι «οφείλουμε και δικαιούμαστε να έχουμε τις καλύτερες βιβλιοθήκες». Επίσης κάποιος άλλος Εισηγητής είπε, ότι τα χαρτιά και οι πέτρες περιμένουν τους ανθρώπους, μας περιμένουν να σκύψουμε με ενδιαφέρον, να σκύψουμε με την ανάλογη προσοχή για να αναδείξουμε αυτόν τον σπουδαίο θησαυρό, αυτό το σπουδαίο πλούτο κρύβουν μέσα τους.
Πρέπει να είναι σαφές, ότι η Χάλκη και η Θεολογική της Σχολή δεν αποτελεί ούτε πεδίο εθνικών διαιρέσεων, ούτε πεδίο θρησκευτικής ή πολιτισμικής αντιπαλότητας. Αντίθετα, αποτελεί σημείο συνάντησης και σεβασμού της ετερότητας, χώρο γόνιμων πνευματικών αναζητήσεων και διαθρησκευτικών πρωτοβουλιών, τόπο μετατροπής της πολιτικής ισχύος σε πολιτική ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών. Η σημερινή μας κοινή συνεδρίαση και ο κοινός λόγος, όπου βρεθήκαμε όλες οι παρατάξεις, είναι μια μάχη για να αναλάβουμε πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες.
Το διεθνές ενδιαφέρον και η υποστήριξη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι αψευδής μάρτυρας του οικουμενικού χαρακτήρα της ορθοδοξίας και του ενωτικού μηνύματος των πνευματικών της παραδόσεων.
Έχω την πεποίθηση ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος, η επιστήμη και η τέχνη, έχουν πολλά να κερδίσουν από την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της πλούσιάς βιβλιοθήκης, τόσο στη γείτονα χώρα, όσο και ευρύτερα στον κόσμο.
Θα συγχαρώ για άλλη μια φορά αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι θα μας βρει όλους δίπλα της, τόσο η Βιβλιοθήκη της Βουλής αλλά και η κάθε προσπάθεια που θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.