top of page

"Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την Αιγίδα της UNESCO"

24 Μαϊου 2018

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του κ. Δημητρίου Σεβαστάκη, Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την Αιγίδα της UNESCO".

 

 

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και την UNESCO επιβεβαιώνει την αξία και τη θετική συμβολή της συνεργίας και της συλλογικής προσπάθειας των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Πολιτείας στην κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης της χώρας μας.

Εν προκειμένω το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον ερευνητικό του βραχίονα αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ως ένας διεθνώς καταξιωμένος δυναμικός και ευρύτερης εμβέλειας πνευματικός κι ερευνητικός θεσμός και ίδρυμα.

Η ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως «Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την αιγίδα της UNESCO» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται το σημείο αναφοράς σε μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δηλαδή, ποιότητας και ποσότητας υδάτων.

Με τον τρόπο αυτό η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία συνολικά αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά και παράλληλα ενισχύεται η σχέση της χώρας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική επιστημονική κοινότητα να αναδείξει το επιστημονικό της έργο στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης. Το τελικό συμφωνητικό ίδρυσης του Κέντρου UNESCO κατηγορίας 2 για τη διαχείριση υδάτων καρπός πολύχρονων ενεργειών του Αριστοτελείου αποτελεί ηχηρή απάντηση σε εκείνους που αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης .Σε εκείνους που με τις πολιτικές τους υπεξαίρεσαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων προκειμένου να εμφανίσουν το PSΙ ως δήθεν επιτυχία. Σε εκείνους που περιέκοψαν δραματικά τους οικονομικούς τους πόρους. Σε εκείνους που μπλόκαραν την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ και σταμάτησαν την πρόσληψη νέων οδηγώντας το περίφημο brain drain  και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Η συμφωνία αυτή έρχεται στο Κοινοβούλιο την κατάλληλη στιγμή. Είναι η στιγμή που η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και εισέρχεται δυναμικά στην μεταμνημονιακή περίοδο. Έχω δε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη τέτοια καλά παραδείγματα γιατί σίγουρα το μπορούμε και γιατί  με παρόμοιες πρωτοβουλίες θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το νέο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομική και την  ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Σας ευχαριστώ

Τελευταία Νέα
bottom of page