top of page

"Ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στις Ελληνικές Περιφέρειες"

26 Απριλίου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Γάκη με θέμα: "Ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στις Ελληνικές Περιφέρειες".

Τελευταία Νέα

Σεβαστοί Πατέρες, κύριε Γενικέ, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής και σας συγχαίρω, κύριε Πρόεδρε, για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τουρισμός για τη χώρα μας μ’ ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν είναι αναμφίβολα ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας. Μια εθνική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης οφείλει να ξεπεράσει τις χρόνιες αδυναμίες της, της εποχικότητας και της μαζικότητας, να κινητοποιήσει την πολιτεία και τους παράγοντες του τουρισμού στην κατεύθυνση της ανάδειξης των συντηρητικών μας πλεονεκτημάτων. Μπορεί, επίσης, ν’ ανακατευθύνει αποτελεσματικά τους επενδυτικούς πόρους σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, αλλά και να συμβάλει στην ενίσχυση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Η επιδίωξη της ποιότητας και οι συνέργειες, δηλαδή το πάντρεμα με τους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερους καρπούς στον ίδιο τον τουρισμό και τους συντελεστές του, καθώς και την εθνική οικονομία.

Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είναι, κατά τη γνώμη μου, το ποιοτικό άλμα που οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα και, μάλιστα, χωρίς αναβολή. Ο θεματικός και εναλλακτικός τουρισμός είναι πεδία στα οποία μπορούμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας με επιτυχία. Επειδή σήμερα κάνουμε λόγο για τον θρησκευτικό τουρισμό, διαχρονική μορφή τουρισμού σε μια χώρα με τεράστιο θρησκευτικό πλούτο, έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη σκέψη και τη δράση μας πάνω στη διεύρυνση των πεδίων του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με αξιοσημείωτες επιδώσεις τόσο στα εγχώρια τουριστικά ρεύματα όσο και στην προσέλκυση επισκεπτών στη χώρας μας κυρίως από ομόλογες χώρες όπως η Ρωσία. Η καλύτερη οργάνωση και προβολή του αλλά και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και εδώ θα σταθώ σε αυτό που ανέλυσε ο κύριος Σεβαστάκης, στο να αναδείξουμε αυτό που πραγματικά βιώνουμε σαν χώρα, σαν Έλληνες ταπεινά έτσι αληθινά. Νομίζω ότι θα δώσει περισσότερα αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη, τόσα για την περιφερειακή όσο και για την τοπική ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η συστηματική και ειλικρινής συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης της Περιφέρειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, αποτελεί την πιο κρίσιμη προϋπόθεση καθώς οφείλουμε όλοι μας να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συστηματικής καταγραφής, της τεκμηρίωσης και της πολυεπίπεδης προβολής των μνημείων και των θρησκευτικών μας, των κειμηλίων και των συλλογών μας, της ανάδειξης των πανανθρώπινων αξιών του ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού, της οικουμενικότητας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της οργανικής διασύνδεσης με άλλες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα, όπως η λαϊκή τέχνη, τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, τα ήθη, τα έθιμα και η γαστρονομία λίγο πολύ αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες.

Της προώθησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ξεναγών και άλλων ειδικοτήτων σε θεματικό και θρησκευτικό τουρισμό, της ενίσχυσης των επενδυτικών πρωτοβουλιών για την κατασκευή και συντήρηση μνημείων και υποδομών όπως για παράδειγμα ξενώνων φιλοξενίας καθώς και των ίδιων των μοναστηριών, της ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού για την συμβολή του θεματικού και του εναλλακτικού τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη, της υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας της επιδίωξης της ποιότητας και συνεργιών με άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και της περαιτέρω ενεργούς συμμετοχής της εκκλησίας σε δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η εκκλησία έχει ήδη αναλάβει αυτές τις θετικές πρωτοβουλίες που ακούσαμε πριν από λίγο από τους σεβασμιώτατους μητροπολίτες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω το παράδειγμα της Θεσσαλίας με το κορυφαίο μνημείο των Μετεώρων, μνημείο και αυτό της UNESCO και ισχυρό πόλο έλξης που μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καρδίτσα, η οποία παντρεύει τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά και τον Θεσσαλικό Κάμπο στα ανατολικά και διαθέτει πολλά και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, συλλογές και εξωκλήσια. Τα μοναστήρια του Νομού Καρδίτσας είναι ζωντανά εκκλησιαστικά μνημεία με μακραίωνη πορεία, τα οποία είναι καλά συντηρημένα και επίσκεψη να μνημεία στην πλειονότητά τους. Βρίσκονται στα βουνά των Αγράφων και της Αργιθέας, όμως σοβαρό εμπόδιο σε πολλές περιπτώσεις είναι το πρόβλημα της προσβασιμότητας, κακά οδικά δίκτυα, κακή σήμανση, που δεν ευνοούν την διακίνηση των τουριστών. Μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν με την αξιοποίηση και την ενίσχυση των υποδομών που υπάρχουν στις γύρω περιοχές, σε καταλύματα, εστιατόρια και άλλες δραστηριότητες.

Η Καρδίτσα είναι τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά. Το τουριστικό προϊόν και η ανάπτυξή του αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, της απασχόλησης και του εισοδήματος των συμπολιτών μας. Με χαρά, κύριε Γενικέ, άκουσα για το όραμα, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο, με τη στρατηγική που μας αναλύσατε για το πρόγραμμά σας και χαίρομαι και θα ήταν ευχάριστο να μπορούσαμε να είχαμε και επόμενες συνεδριάσεις, όπου θα μπορούσαμε να δούμε θεματικά και ανά περιοχές δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, λοιπόν, απευθύνεται σε μια μεγάλη αγορά, που δεν αφορά μόνο ομόδοξες, αλλά και αλλόδοξες χώρες και διαθέτει το πλεονέκτημα ότι αφορά όλες τις εποχές του χρόνου. Ας το αξιοποιήσουμε και ας το δούμε όλοι μαζί, ο κάθε ένας από τη μεριά του, τι μπορούμε να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

bottom of page