top of page

"Υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα"

20 Ιουλίου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Γάκη με θέμα: "Υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα".

Τελευταία Νέα

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας, σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή μας.

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο τρόπος και οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα. Αποδεικνύεται με απόλυτη σαφήνεια, πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση και μεθοδική συνεργασία υπουργείων και υπηρεσιών, όλα είναι δυνατά και κάθε εμπόδιο μπορεί να παραμεριστεί.

Η χώρα μας φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στην τροχιά μιας νέας περιόδου, που την χαρακτηρίζει η εργώδης προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε όλους τους τομείς. Σε αντιδιαστολή με την αβελτηρία 40 χρόνων αμεριμνησίας και 8 χρόνων βαθιάς κρίσης, το γεγονός ότι ένα περίπου 35% των δασικών χαρτών έχει ήδη αναρτηθεί, δείχνει καθαρά τη δυνατότητα της χώρας μας να πετύχει πολύ γρήγορα τόσο το στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και το στόχο για την επιτάχυνση της αγροτικής ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσα από αυτή την προσπάθεια, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη επέκταση της υλοποίησης των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια. Αναμφισβήτητα, τα δύο πιο καίρια προβλήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι αφενός η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου, η γόνιμη συνεργασία της κρατικής διοίκησης και των υπηρεσιών με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Γνωρίζουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η υπό στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία της υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού έργου, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο. Όπως εμπόδιο είναι και η πλημμελής προσέγγιση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως χαίρεται κανείς να διαπιστώνει ότι το τοπίο «ξεκαθαρίζει» καθώς με τη διαρκή και αποφασιστική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευκρινίζονται οι ασάφειες και επιλύονται τα λογής-λογής ζητήματα που αναφύονται σε αυτή την πορεία.

 

Ωστόσο, έχω την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εθνικό Κτηματολόγιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι, σήμερα, εδώ, μαζί μας και τους ευχαριστούμε για την ενημέρωση, ήδη συνεισφέρατε, αλλά έχετε ακόμη πολλά να συνεισφέρετε στην υπόθεση των Δασικών Χαρτών, διότι έχει, πιά,  συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να ξεφύγει η χώρα από τη λογική της σκόπιμης σύγχυσης, της αυθαιρεσίας και της αρπαχτής, που μας οδήγησαν, εν πολλοίς, στην κρίση.

Επιτέλους, τώρα, έχουν αποσαφηνιστεί οι έννοιες Δάσος, Δασική έκταση, και Έκταση άλλου χαρακτήρα άλλης χρήσης. Έχει κατανοηθεί ότι το περιβάλλον δεν αντιστρατεύεται τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και φυσικά, ούτε το αντίστροφο, διότι το μέτρο δεν είναι το πρόσκαιρο κέρδος, αλλά ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο μέλλον των νέων γενεών.

Βεβαίως, έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία, πλέον, για να το πετύχουμε. Προφανώς, δεν δικαιολογείται καμία αναστάτωση στους αγρότες, καθώς βλέπουμε να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για την διατύπωση αντιρρήσεων, που όχι μόνο δεν τους θίγουν, αλλά αντίθετα τους κατοχυρώνουν και μειώνουν κάθε πιθανή οικονομική επιβάρυνση από τις αναποτελεσματικές ρυθμίσεις του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα ασφαλές και υγιές πλαίσιο, που διευκολύνει και ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, εκείνο που δεν δικαιολογείται, είναι η  προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης στους αγρότες ή σε άλλους συμπολίτες μας από εκείνες τις δυνάμεις, που συνήθιζαν να καταπατούν τα δικαιώματα των πολλών, να αυθαιρετούν και να εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και την αδράνεια της πολιτείας. Ούτε οι επιδοτήσεις μένουν στον αέρα, ούτε οι πραγματικοί βοσκότοποι κινδυνεύουν, ούτε τα κοτέτσια και οι στάβλοι καταργούνται. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό, νομίζω, είναι ένα κυρίαρχο μήνυμα, το οποίο μπορούμε να μεταδώσουμε στους συμπολίτες μας και κυρίως, σε εκείνους των μεγάλων αγροτικών περιοχών, όπως είναι η Καρδίτσα, από την οποία προέρχομαι. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν γνωρίζετε, πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους Δασικούς Χάρτες, στη Θεσσαλία.

Τέλος, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να συγχαρώ τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, τόσο για το εξαιρετικό έργο, που συντελείται στο Υπουργείο, όσο και για την πολύτιμη ενημέρωση, που μας έκανε σήμερα, καθώς και όλους όσους ήταν εδώ, σήμερα και μας έκαναν μια εξαιρετική ενημέρωση, αλλά και εργάστηκαν για να μας παραδώσουν αυτό το πολύτιμο εργαλείο, το οποίο τόσο ανάγκη είχε η χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

bottom of page