top of page

Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)"

14 Δεκεμβρίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)"

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Ασφαλώς και δεν είναι πρωτότυπο. Είναι πασίγνωστο φαινόμενο ελληνικό που ενδημεί στον δημόσιο διάλογο για πάρα πολλά χρόνια. Να συμφωνούμε, δηλαδή, διαφωνώντας και μάλιστα σε υψηλούς και επιθετικούς τόνους, όπως αυτούς που χρησιμοποίησε ο κ. Βρούτσης και άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και μερικοί υποτιθέμενοι φιλοευρωπαίοι και κατά τα άλλα αντιλαϊκιστές.

Έχω την αίσθηση, όμως, ότι αυτή η ρητορική στοχεύει στη συγκάλυψη των βαρύτατων ευθυνών τους και όχι στην προσπάθεια μιας καλόπιστης κριτικής, η οποία θα ήταν επιβεβλημένη και καλοδεχούμενη. Η Νέα Δημοκρατία και το άλλοτε σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι αφενός επιταγή των δανειστών από το 2012 και αφετέρου ότι το είχαν ήδη έτοιμο και εμείς το καθυστερήσαμε. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με πελώρια ψέματα και είναι μισή αλήθεια η μνημονιακή καταγωγή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, γιατί παραγνωρίζεται η χάρτα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Όπως επίσης, είναι μισή αλήθεια και το ότι το είχαν τάχα έτοιμο, καθώς το μόνο που είχαν προβλέψει, αλλά όχι σχεδιάσει, ήταν η χρήση της βάσης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ. Και για να μην τους αδικήσω, είχαν προβλέψει, επίσης, την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, δηλαδή ακόμη και αν τα πράγματα είχαν όπως ακριβώς ισχυρίζονται, το συμπέρασμα είναι προφανές. Εφάρμοσαν πιστά όλες τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, εκτός από εκείνες που αφορούσαν τις πλέον αδύναμες, τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τα θύματα της πολιτικής τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι οι ίδιοι οι πολίτες που γνωρίζουν ακριβώς τι έκαναν και τι δεν έκαναν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νεοφιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, από την εποχή του Σημίτη έως και σήμερα, έχει ανάγκη από ένα φύλο συκής. Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στα προγράμματά τους διατυπώνεται η πρόθεσή τους να επουλώνουν τα τραύματα των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, των θυμάτων δηλαδή της πολιτικής τους.

Εγκατέλειψαν κάθε συγκροτημένη κοινωνική πολιτική και διέγραψαν την ανάγκη του κράτους πρόνοιας και τους κράτους δικαίου από το λεξιλόγιό τους. Παρέδωσαν βασικές κοινωνικές δομές είτε σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε σε φορείς θολής και αμφίβολης ποιότητας πολλές φορές. Μιλώ για διάφορα κέντρα ψυχικής υγείας, προστασίας υπερηλίκων ή θαλπωρής μικρών και ανυπεράσπιστων παιδιών που προσφέρουν υπηρεσίες και μάλιστα με κρατικές ή ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Δεν είναι πια η οργανωμένη κοινωνία, δεν είναι το κράτος που αναλαμβάνει την κοινωνική προστασία. Οι κάθε είδους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας είναι πλέον έρμαια της φιλάνθρωπης και ελεήμονος διάθεσης, εάν αυτή εκδηλωθεί.

Οι σημερινοί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλφιλεύθεροι καμώνονται πως αυτοί έκτισαν το κοινωνικό κράτος και αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν και το δικαίωμα να το γκρεμίσουν. Τους ξεφεύγει μερικές φορές και η ατάκα ότι το μεταπολιτευτικό κοινωνικό κράτος χτίστηκε με δανεικά, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη χρεωκοπία του κλεπτοκρατικού και πελατειακού πολιτικού και οικονομικού συστήματος που οι ίδιοι εξέθρεψαν, αλλά και αντίστροφα αυτό τους εξέθρεψε. Και μετά αναρωτιούνται για το βαρύτατο πολιτικό κόστος που πληρώνουν και θρηνούν γοερά για την απώλεια της εξουσίας.

Κύριε Πρόεδρε, τόσο οι θεσμικές αλλαγές για την ουσιαστική οργάνωση της κοινωνικής πολιτικής που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο, όσο και η πολιτική για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης έρχονται να δώσουν σάρκα και οστά στη δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Κυβέρνησή μας είναι η εκπλήρωση του χρέους απέναντι στη χειμαζόμενη από την κρίση κοινωνία. Η διαφάνεια στην χρήση των πόρων και η αποτελεσματικότητα στη διάθεσή τους διασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σφετερίζεται τον πόνο του άλλου και να κάνει πολιτική, δηλαδή άγρα ψηφοφόρων, είτε είναι δήμαρχος είτε περιφερειάρχης είτε ακόμη και Βουλευτής ή Υπουργός.

Τα 760 εκατομμύρια του ΚΕΑ θα δώσουν ανάσα σε πολλούς συμπολίτες μας. Εύχομαι τώρα που φαίνεται να γυρίζει η ρόδα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, να χρειαζόμαστε όλο και λιγότερα. Να βρουν όλοι μια δουλειά, να υπάρχει δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Είναι το ελάχιστο που δικαιούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Μαζί τους το επιδιώκουμε, το προσπαθούμε και θα το πετύχουμε.

Συγχαρητήρια, κυρία Υπουργέ.

Τελευταία Νέα
bottom of page