top of page

Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις"

2 Αυγούστου 2017

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις".

Τελευταία Νέα

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια είναι τα συστατικά του κοινωνικού κράτους. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητά τους είναι το μέτρο με το οποίο μπορούν να συγκριθούν οριζόντια και ιστορικά οι κοινωνίες. Είναι η πιο καθαρή αποτύπωση του πολιτισμικού επιπέδου που αντανακλά ο τρόπος της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Είναι με άλλα λόγια το πεδίο που αναδεικνύει ανάγλυφα τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, που αποκαλύπτει το υπόστρωμά τους, που αποκαλύπτει δηλαδή τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομούνται τα κοινωνικά αιτήματα, αλλά και η πολιτική βούληση και η πολιτική πρακτική των πολιτικών φορέων.

Το κοινωνικό κράτος ως κλασικό πρόταγμα του διαφωτισμού, ως κεκτημένο ευρωπαϊκό, ήταν ανάπηρο και καχεκτικό μέχρι τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, η ύπαρξη πολλών νοσοκομειακών μονάδων ανά τη χώρα ήταν συνήθως αποτέλεσμα φιλανθρωπικών δωρεών ή αποσπασματικών πολιτικών.

Ωστόσο, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγάλη κατάκτηση του ΕΣΥ ήρθε να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να ανταποκριθεί στην ανάγκη να μην πεθαίνει κανείς σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, όπως λένε και στο χωριό μου. Ήταν ένα μεγάλο βήμα προόδου, που δικαίως αγκαλιάστηκε και χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό.

Έμεινε, όμως, ανολοκλήρωτο, καθώς δεν συνοδεύτηκε από ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και όχι μόνο αυτό, το ΕΣΥ στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε πεδίο πελατειακής πρακτικής και διαφθοράς. Κατασυκοφαντήθηκε και αποκάλυψε την αρπακτική πλευρά της φιλελεύθερης πολιτικής των κομμάτων εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, υπό την εκσυγχρονιστική του εκδοχή και μέχρι σήμερα, το εγκατέλειψε, όπως έκανε και με πολλές άλλες δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ’80, που το ίδιο ξήλωσε ανάλγητα. Βεβαίως, πού και πού τις θυμούνται και επαίρονται γι’ αυτές στα λόγια, μήπως και συγκινήσουν κάποιους από το παρελθόν.

Στο παρόν, όμως, έχουν αλλάξει όνομα και δεν χάνουν την ευκαιρία να δίνουν διαπιστευτήρια νεοφιλελεύθερης υποταγής και βεβαίως συμμαχούν άλλοτε κυβερνητικά με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και άλλοτε αντιπολιτευτικά με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, τον γνήσιο εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και εκλεκτό του κ. Σημίτη, του κ. Βενιζέλου και της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα δυόμισι χρόνια της θητείας της με στοχευμένες επιλογές, με πολύ συστηματική, εργώδη και κοπιαστική προσπάθεια, στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας και έστησε το ΕΣΥ ξανά στα πόδια του.

Αυξήσαμε αντί να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία, προτάσσοντας τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης. Δώσαμε ελπίδα και πνοή σε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Οργανώσαμε σε νέα βάση τις δομές της ψυχικής υγείας.

Αποδείξαμε και στον πιο κακόπιστο ότι η κρίση ήταν, για τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, απλώς το πρόσχημα για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και όχι για τον εξορθολογισμό του.

Καταφέραμε να ανασυγκροτήσουμε την υγεία και την κοινωνική πολιτική, κύρια αιχμή της οποίας αποτελεί το ΚΕΑ και η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με το σημερινό νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν κάνουμε απλά μια μεταρρύθμιση. Φέρνουμε μια νέα ποιότητα στον χώρο της υγείας.

Προχωρούμε στο χτίσιμο ενός εθνικού συστήματος υγείας με στρατηγικό βάθος, ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή, που απαιτεί σεβασμό στη ζωή του ανθρώπου από την πολιτεία και την ανάληψη της πλήρους ευθύνης από αυτήν.

Οι διακόσιες τριάντα εννέα Τοπικές Μονάδες Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, που θα έχουν συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αναφοράς, μαζί με την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, μαζί με τις δομές που θα αναπτυχθούν παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πληροφόρησης και πρόληψης, μαζί με τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ολοκληρώνουν ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στο εγγύτερο δυνατό για τον πολίτη επίπεδο.

Μίλησαν και άλλοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας για τη σημασία του και κυρίως για το γεγονός ότι αναμένεται να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Πρόκειται για έναν συνολικό σχεδιασμό με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Δίνει σάρκα και οστά στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται στη δίκαιη απαίτηση και στην ανάγκη της κοινωνίας των πολλών για αξιοπρεπή ζωή. Εναρμονίζεται με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη βάσιμη προσδοκία του ελληνικού λαού για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ.

bottom of page