Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: "Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις"
13 Ιουνίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: "Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις"
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πόσα ψέματα, πόσες μισές αλήθειες και πόσες παρερμηνείες με στόχο να τρομοκρατήσετε την κοινωνία, κύριε Μπουκώρο και κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, που και σήμερα για άλλη μια φορά καταφύγατε σε ψέματα, χωρίς να αποδώσετε ούτε ένα δημιουργικό χαρακτηριστικό και ούτε μια πρόταση λύσεων στο σημερινό νομοσχέδιο.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο νομοθετούνται προαπαιτούμενα, δηλαδή υποχρεώσεις του τέταρτου προγράμματος, αναδεικνύονται όμως ισορροπίες νομοθέτησης μεταξύ απαιτήσεων των δανειστών και κοινωνικών αναγκών που προέκυψαν από την επιμονή στις διαβουλεύσεις και τις συστηματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν σε ικανοποιητικές ρυθμίσεις αρκετών θεμάτων μείζονος σημασίας.
Σύμφωνα με τις ορατές προβλέψεις, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για την Ελλάδα, μια εποχή εξόδου από την πολυετή κρίση και τα μνημόνια. Η Κυβέρνησή μας, καλύπτοντας ελλείματα κοινωνικής μέριμνας και επιλύοντας κληροδοτημένα προβλήματα δεκαετιών, επιχείρησε βαθιές τομές, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και με προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων ομάδων και των συλλογικών αγαθών υγεία, παιδεία και κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και τη θεσμική εξυγίανση σε όλα τα επίπεδα.
Τα έτη 2016 και 2017 υλοποιήθηκαν πολιτικές και δράσεις στήριξης στοχευμένες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προνοιακές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, η ένταξη παιδιών ανέργων και φτωχών μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής ύφεσης για πρώτη φορά η χώρα καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα, που αναμένεται να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, για πρώτη φορά ίσως μας επιτρέπετε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, δίνεται η δυνατότητα το 2019 για μειώσεις φόρων που θα συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά και για στοχευμένες ενέργειες κοινωνικής πολιτικής για όλους, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με ισονομία και δικαιοσύνη.
Με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας κυρίως των νέων από το απαράδεκτο ποσοστό του 27%, που παραλάβαμε στο τέλος του 2014, έως το 14,3% που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2022. Παράλληλα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2018 σε ετήσια βάση με περαιτέρω οικονομική επιτάχυνση έως το 2021, λόγω θετικής συνεισφοράς των επενδύσεων, ενώ προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός του κατώτατου μισθού. Με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια.
Επιτρέψτε μου να σταθώ επιλεκτικά σε ορισμένες ρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Υπάρχουν στο νομοσχέδιο προς ψήφιση δύο μέτρα, τα οποία, ενώ μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους, στην ουσία πρόκειται για δύο μέτρα που είναι βαθιά κοινωνικά: Η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, καθώς και η επέκταση του μέτρου των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, η οποία υπήρχε στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και καταργήθηκε εν μία νυκτί από όσους σήμερα βρίσκονται απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι ίσως εύκολο να σκεφτεί κάποιος ότι ευνοούνται οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.
Κι όμως, διαβάζοντας σωστά τους αριθμούς των ετών που πέρασαν χωρίς ενιαία τιμή, θα δούμε μικρούς εκδότες και βιβλιοπωλεία να κλείνουν μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, συγγραφείς με σημαντικό αποτύπωμα στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό να μην βρίσκουν πια εκδότη, γιατί τα βιβλία τους θεωρούνται δύσκολα και για λίγους, επομένως μη εμπορικά.
Όμως, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολυμορφία του δημόσιου διαλόγου και της ίδιας της Δημοκρατίας έχει ανάγκη από ισορροπία η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ελεύθερη και εν τέλει δεσμευμένη και υποτελή λειτουργία της αγοράς.
Αλλά με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο, η Κυβέρνηση τολμάει ακόμη περισσότερο, επανεντάσσει σε πλήρες καθεστώς ενιαίας τιμής την επανέκδοση εξαντλημένων βιβλίων, όχι ευπώλητων ή με αργό κύκλο ζωής, σημαντικών όμως για τη βιβλιογραφία της ελληνικής γλώσσας.
Είμαστε σίγουροι ότι απόψε και αύριο θα δώσουμε μια ανάσα στον μικρό εκδότη, στον απομακρυσμένο βιβλιοπώλη που αγωνίζεται να επιβιώσει, στον ακούραστο πνευματικό άνθρωπο που ακουμπάει τις σκέψεις του πάνω στο χαρτί και τις μοιράζεται μαζί μας.
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι τα σχολικά γεύματα, ως αναγκαίο αντιστάθμισμα στην κρίση των τελευταίων ετών, η οποία επεκτείνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές και σχολεία που φιλοξενούν πληθυσμούς που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας.
Ούτε ένα παιδί δεν θα πρέπει να στερείται τη βασική τροφή. Το μέτρο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων με στόχο τη στήριξη της οικογένειας. Πιο ειδικά, παρέχεται ισχυρή στήριξη στην πλειονότητα των οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το επίδομα στέγασης προϋπολογισμένου συνολικού ποσού 600 εκατομμυρίων ευρώ θα αποτελέσει ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά, είτε για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους είτε για τη δόση δανείου για την απόκτηση ιδιόκτητης πρώτης κατοικίας.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ τη διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρεται, επίσης, στα άτομα με αναπηρία. Μειώνονται οι μετακινήσεις και η ταλαιπωρία τους στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων με φιλικό πληροφοριακό σύστημα και υποστήριξη από τα διακόσια σαράντα κέντρα κοινότητας στους δήμους όλης της χώρας και στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ. Εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου των πραγματικών αναγκών των ΑμΕΑ.
Επιπρόσθετα η θεσμοθέτηση υποχρέωσης εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ όλων των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ διευκολύνει την ένταξή τους σε προγράμματα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, απασχόλησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνηθίζω να λέω ότι εμείς είμαστε εδώ και για τα δύσκολα. Όμως, είμαστε εδώ και για να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Όλα αυτά τα θετικά μέτρα του νομοσχεδίου τα υποσχεθήκαμε, ήταν δίκαια και έγιναν πράξη.
Σας ευχαριστώ.