top of page

Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019"

13 Δεκεμβρίου 2018

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019"

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, με τον ακραίο και αγοραίο πολλές φορές πολιτικό σας λόγο δεν διαγράφονται και οι ευθύνες σας για τη χρεοκοπία της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά και τα λόγια και τα έργα σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια στο γλωσσάρι της συζήτησης για τον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν οι λέξεις ύφεση, λιτότητα, μειώσεις και περικοπές. Αντίθετα, επανέρχονται με ορμή και κυριαρχούν οι λέξεις ανάπτυξη, αυξήσεις και ελαφρύνσεις. Οι πολίτες και τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή τους και ξαναβλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Αλλά και οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική σταθερότητα και το ευνοϊκότερο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Χωρίς αμφιβολία η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία πέρασε μέσα από θυσίες και δύσβατα μονοπάτια για όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα για την οποία μπορούμε δίκαια να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι όλοι όσοι στηρίζουμε αυτήν την Κυβέρνηση.

Η αποκατάσταση πολλών επιμέρους αδικιών με τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε και υλοποιούν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι η αρχή της διαδρομής στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στον οδικό χάρτη που οδηγεί στη δίκαιη ανάπτυξη σημαντικός σταθμός είναι ο προϋπολογισμός του 2019. Πρώτον, γιατί επιβεβαιώνει το γύρισμα της σελίδας και, δεύτερον, γιατί αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρα μας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και της καλύτερης προοπτικής των εισοδημάτων τους.

Ασφαλώς η μεταβατική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται, θα έλεγα, από μια στάση αναμονής πολλών συμπολιτών μας, που συνδέεται με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Και είναι φυσιολογικό για ένα διάστημα το παλιό να συνυπάρχει με το καινούριο.

Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό είναι η στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος. Παρασιωπούν την υπονομευτική τους τακτική, όπως φάνηκε και στο θέμα των συντάξεων. Παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την πραγματικότητα. Επιχειρούν να πανικοβάλουν τους πολίτες και απαξιώνουν με fake news το έργο της Κυβέρνησης. Ανευθυνολογούν στα εθνικά θέματα και δεν λένε τίποτα για τις προσωπικές τους προθέσεις, που είναι κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικές σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Το στρατηγικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας είναι σε εξέλιξη και ήδη αποδίδει καρπούς. Είναι σχέδιο ελληνικό, είναι σχέδιο δικό μας. Αντίθετα, το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι μνημονιακό, όπως εκείνο του κ. Στουρνάρα, που δήλωνε από το Βήμα της Βουλής ότι το μόνο σχέδιο που διαθέτει η χώρα είναι το μνημόνιο.

Περιλαμβάνει τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος σε δίκαιη κατεύθυνση, την ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Και για να είμαι ξεκάθαρη ως προς την επιχειρηματικότητα, είτε αυτή αφορά στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο είτε στον κοινωνικό τομέα, απαιτούνται οι ξεκάθαροι κανόνες που έχουμε διαμορφώσει, η μείωση της γραφειοκρατίας που επιδιώκουμε, η διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας που έχουμε διασφαλίσει με τις μεταρρυθμιστικές τομές στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν το πίστευε, αλλά είναι γεγονός. Το κοινωνικό κράτος επέστρεψε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η ανθρωπιστική κρίση πλέον είναι σκοτεινό παρελθόν που στοιχειώνει τη Νέα Δημοκρατία και τους σοσιαλνεοφιλελεύθερους.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προστατεύονται μέσα από έναν κύκλο δράσεων και χρηματοδοτήσεων τις οποίες μπορεί οι πολίτες να μην ακούν και να μην διαβάζουν στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις, τα βλέπουν, όμως, στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους.

Τα 3 δισεκατομμύρια από το ΚΕΑ και το Κοινωνικό Μέρισμα συνολικά μέσα σε μία τριετία. Τα διακόσια σαράντα Κέντρα Κοινότητας στα οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις κοινωνικές παροχές. Τα εκατό Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας που θα στηρίζουν έμπρακτα τα παιδιά και τις οικογένειες. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τα εκατόν πενήντα τρεις χιλιάδες ζεστά γεύματα σε εννιακόσια πενήντα σχολεία όλης της χώρας.

Η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται σε αυτούς δωρεάν καθώς και η πρόσληψη τριών χιλιάδων διακοσίων μονίμων ατόμων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι δράσεις και οι δαπάνες 780 εκατομμυρίων ευρώ για διακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες ανέργους, που συνέβαλαν στην πτώση της ανεργίας από το 27,5% το 2015 στο 18,9% το 2018.

Το ολιστικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Η σταδιακή επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων, που επί πολλά χρόνια ήταν κλειστές. Η ενίσχυση της ειδικής αγωγής με τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τα εξειδικευμένα προγράμματα κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία.

Κανείς δεν το περίμενε, αλλά είναι γεγονός. Ο αγροτικός κόσμος έχει πάρει μεγάλη ανάσα με τα ευνοϊκά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που πήραμε. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο με την υλοποίηση των έργων του ΠΑΑ και την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τον συνεργατισμό και τις ομάδες παραγωγών.

Κανείς δεν το φανταζόταν, αλλά ο τουρισμός απογειώθηκε μαζί με την τεράστια αύξηση των αφίξεων και των εσόδων. Όλα τα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αισθητά, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, στην αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Εάν αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση μέσα στην προεκλογική της έξαρση, το βλέπει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός. Η κανονικότητα στην κοινωνία και την οικονομία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πραγματικότητας. Αυτό πρέπει να περάσει και στον δημόσιο χώρο, τον πολιτικό λόγο των πολιτικών και των κομμάτων. Είναι καιρός, ιδιαίτερα τα κόμματα που διεκδικούν να εμφανίζονται ως προοδευτικά, να εναρμονίσουν την πολιτική και τις συμμαχίες τους με το κοινωνικό πρόταγμα για πλήρη απασχόληση και δίκαιη αμοιβή της εργασίας, πλήρη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ουσιαστική κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με την ανάγκη για συλλογική λειτουργία, δημοκρατική συμμετοχή και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, με την ευθύνη για την προάσπιση της πατρίδας και την αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

 

Γιατί ακριβώς στο πλαίσιο αυτό κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει την έμπρακτη στήριξη του ελληνικού λαού. Ο προϋπολογισμός, τον οποίο καλούμε τη Βουλή να υπερψηφίσει, είναι κομβικό σημείο της πορείας προς τη δίκαιη ανάπτυξη, αλλά και σημείο συνάντησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας, δηλαδή των δυνάμεων που διαχρονικά στηρίζουν το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page