top of page

Aνάθεση του ρόλου της αρμόδιας αρχής για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ινών της κλωστικής Κάνναβης, στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος

14 Ιουλίου 2016

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:  "Aνάθεση του ρόλου της αρμόδιας αρχής για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ινών της κλωστικής Κάνναβης, στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Προχωράμε στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου με αριθμό 1107/11-7-2016 της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για ανάθεση του ρόλου της αρμόδιας αρχής για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ινών της κλωστικής Κάνναβης, στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος.

Κυρία Κατσαβριά, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η εισαγωγή της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα με την υπογραφή της ΚΥΑ με ΦΕΚ 929/6-4-2016 ως μία νέα αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια ενδεχομένως να αποτελέσει μια νέα προοπτική για την ελληνική γεωργία.

Το προϊόν αυτό της βιομηχανικής κάνναβης είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών. Πρόκειται αφ’ ενός για ένα προϊόν του οποίου η καλλιέργεια είναι σχετικά εύκολη, καθώς οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και απαιτεί λιγότερους πόρους σε νερό και λιπάσματα σε σύγκριση με άλλες ποτιστικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, αφ’ ετέρου η κάνναβη θα μπορούσε να στηρίξει μια αλυσίδα δραστηριοτήτων με προφανείς θετικές επιδράσεις στην απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών που θα το καλλιεργήσουν.

Νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η ΚΥΑ είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης προσπάθειας από την πλευρά της Κυβέρνησης να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο γύρω από το παρεξηγημένο φυτό της κάνναβης. 

Πολύ σωστά, κύριε Υπουργέ, ορίσατε τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, προκειμένου η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης να πραγματοποιείται με απόλυτα σύννομο τρόπο. Πολύ σωστά, επίσης, ορίσατε τον ελληνικό γεωργικό οργανισμό «Δήμητρα» ως τον αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της δημιουργίας οδηγού καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και της αξιολόγησης των ποικιλιών της βιομηχανικής κάνναβης.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι στην Καρδίτσα λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, το οποίο είναι τμήμα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το κέντρο αυτό είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και ασχολείται με επάρκεια και επιτυχία ως προς την αξιολόγηση της παραγωγής και της ποιότητας του βαμβακιού.

Το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος θεωρώ ότι είναι ο μόνος φορέας που διαθέτει την υποδομή, την τεχνογνωσία και τα στελέχη να κάνει το ίδιο και με την κλωστική κάνναβη.

Σας ερωτώ, λοιπόν, εάν προτίθεστε να αξιοποιήσετε το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος και να του αναθέσετε επιπλέον και τον ρόλο της αρμόδιας αρχής για την κλωστική κάνναβη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί αγγίζετε ένα κομμάτι που αφορά την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, που είναι αρκετά σοβαρό και είναι αυτό του ελέγχου και της καταμέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών της.

Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν το έχουμε προσεγγίσει ακόμη. Θα το αποφασίσουμε. Όμως, ιδιαίτερα σας ευχαριστώ, γιατί η ερώτηση δίνει τη δυνατότητα σε μένα να πληροφορήσουμε τον αγροτικό χώρο για την πορεία που έχει μέχρι σήμερα η απόπειρα που επιχειρήσαμε να εισάγουμε την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην αγροτική γη.

Κατ’ αρχήν, αυτό αποτελούσε υποχρέωσή μας, γιατί με τον ν. 1307/2013 είχε ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το ενωσιακό δίκαιο που επέφερε την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Είναι αλήθεια ότι καθυστερήσαμε. Καθυστέρησε η χώρα μας. Και, μάλιστα, ιδιαίτερα δεν προφθάσαμε την καλλιεργητική περίοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όχι μόνο η απαραίτητη ενημέρωση στους αγρότες, αλλά κυρίως σε πολλές περιοχές, παρ’ ότι ήθελαν κι άλλοι να μπουν, δεν πρόφτασαν, γιατί ήδη η καλλιεργητική περίοδος έμπαινε προς το τέλος της και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Έτσι, λοιπόν, παρά τη θετικότατη ανταπόκριση που υπήρξε στη συγκεκριμένη προσπάθεια, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν δεν ήταν αυτές που, τουλάχιστον εμείς, επιθυμούσαμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανταποκρίθηκαν οι αγρότες. Μιλάμε για Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Βοιωτία και Χανιά. Το ξεκίνημα έγινε, όμως και εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός την επόμενη χρονιά και, κυρίως, γιατί τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι η καλλιέργεια πάει πάρα πολύ καλά.

Ως τότε, λοιπόν, στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Ένα από τα ερωτήματα είναι αυτό που βάζετε εσείς, που αφορά τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών. Υπάρχουν και άλλα. Υπάρχουν ερωτήματα, τα οποία έχουν σχέση με τον έλεγχο, με την αποθήκευση της συγκομιδής.

Αυτό που εγώ θέλω να σας πω είναι ότι θα εξετάσουμε την περίπτωση ανάθεσης του έργου που ρωτάτε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, που εδρεύει στην Καρδίτσα. Περισσότερα, βεβαίως, θα σας πω στη δευτερολογία μου για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύρια Κατσαβριά, έχετε τον λόγο.  

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ-ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντηση η οποία ικανοποιεί την ανάγκη για την ενθάρρυνση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης. Μία τέτοια προσέγγιση ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο για την αγροτική ανάπτυξη με τη στροφή στην παραγωγή και άλλων αγροτικών προϊόντων που θα προσπορίζει όφελος για τους αγρότες και θα σέβεται το περιβάλλον.

Η αξιοποίηση και η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος της Καρδίτσας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ορθολογική και αποτελεσματική εισαγωγή της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης. Σας υπενθυμίζω ότι το κέντρο είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥ με το ISO 17025 για την μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών βάμβακος και είναι ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια που διαθέτουν αυτή τη διαπίστευση.

Επίσης, στο κέντρο λειτουργούν συσκευή ανάλυσης ξένων υλών σε βαμβάκι και λοιπές ίνες, σύστημα εργαστηριακής ανάλυσης κλωστικών ινών και των παραγώγων τους με μηχάνημα εγγραφής και αναπαραγωγής εικόνων και προβολικό μικροσκόπιο με ψηφιακή κάμερα υψηλής ανάλυσης. Το Κέντρο κατά γενική ομολογία παρέχει ουσιαστική πληροφόρηση, επιστημονικά τεκμηριωμένη, τόσο στο Υπουργείο σας όσο και στους βαμβακοκαλλιεργητές.

Θα ενθυμείστε, φαντάζομαι, και την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας για το Κέντρο στο πλαίσιο μιας άλλης επίκαιρης ερώτησής μου σχετικά με το βαμβάκι και το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και υψηλόβαθμοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που πρόσφατα επισκέφθηκαν κατόπιν εντολής σας –και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό- το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον άριστο τρόπο λειτουργίας του και έδειξαν ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών του και για την πλήρη αξιοποίησή του και ένταξή του στη διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της γεωργίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι για την αξιοποίηση του Κέντρου αυτού προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και στην καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, απαιτούνται τρία πράγματα: Πρώτον, η συμπλήρωση του εξοπλισμού του για την μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών της κλωστικής κάνναβης, δεύτερον, η πρόσληψη τριών εξειδικευμένων επιστημόνων και, τρίτον, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπόνηση ερευνών και την εφαρμογή προγραμμάτων πειραματικής καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στη χώρα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να πιστεύω ότι θα αναθέσετε στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και τον ρόλο της υποστήριξης της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και ότι παράλληλα θα εξασφαλίσετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις που σας περιέγραψα παραπάνω για την ενίσχυσή του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητή κυρία συνάδελφε, δεν θα αναθέσω εγώ. Αρμόδια αρχή είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος βεβαίως και γνωρίζει ότι όλες αυτές οι προϋποθέσεις που αναφέρατε υπάρχουν από πλευράς του Ελληνικού Κέντρου Βάμβακος, όπως επίσης γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζεται να συμπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις με αυτά που αναφέρατε εσείς από πλευράς εξοπλισμού, από πλευράς προσωπικού και από πλευράς των απαραίτητων πόρων. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος ως αρμόδια αρχή έχει το δικαίωμα και εννοώ ότι δεν είναι υποχρεωτικό ούτε απέναντι στην ενωσιακή, ούτε και απέναντι στην εθνική νομοθεσία να προχωρήσει στην ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι όντως το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος έχει αυτές τις προϋποθέσεις, όμως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα δει συνολικότερα το συγκεκριμένο ζήτημα και θα είναι αυτό που ουσιαστικά θα απαντήσει.

Η δική μας τοποθέτηση, όπως σας την είπα, είναι συγκεκριμένη. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να σας πω εγώ σήμερα, να το «δέσω» 100% ότι αύριο ξεκινάει το Ελληνικό Κέντρο Βάμβακος την συγκεκριμένη διαδικασία. Θα το δούμε. Έχουμε τον χρόνο μπροστά μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page