Τα Άτομα με αναπηρία, είναι η πλέον πολυπληθής μειονότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένας στους 10 πολίτες, εμφανίζει κάποια αναπηρία.
Η αντιμετώπιση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία, είναι υπόθεση βαθιά πολιτική και αναδεικνύει τον δείκτη πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής του, με έργα και πράξεις, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, προχώρησε σε σημαντικά βήματα για τη συγκρότηση νέου κοινωνικού κράτους.
Εφάρμοσε πολιτικές όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, την ίδρυση 325 Κέντρων Κοινότητας και του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ.
Διασφάλισε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και των ΑμεΑ.
Αναβάθμισε τον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής και την ενταξιακή εκπαίδευση. Με το νόμο 4440/2016 ενσωμάτωσε ποσοστό προσλήψεων 15% των αναπήρων και των οικογενειών τους στο Δημόσιο. Διασφαλίστηκαν όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμία περικοπή και εξασφαλίστηκε οριστικά η μη περικοπή των συντάξεων.
Στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση ΝΔ δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους αναπήρους, που είναι από τις πλέον πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Το 2020, μείωσε τις δαπάνες κατά 96 εκατομμύρια € σε σχέση με το 2019 και πάγωσε χρηματοδότηση 52 εκατομ.€ από το ΕΣΠΑ, που είχε εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την αρχή της πανδημίας, κατέθεσε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία που στηρίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:
Ο πρώτος είναι η αλλαγή της καθημερινότητας του αναπήρου.
Αυτό σημαίνει αξιοπρεπή ανεξάρτητη διαβίωση με: Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή, ανάλογα με τις ανάγκες (ακόμη και σε 24ωρη βάση). Πανελλαδικό δίκτυο 1000 Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ) στην επόμενη τριετία για 3000 άτομα.
Αύξηση, κατά 50%, της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικίας. Άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες αναπήρων. Συμμετοχή και δράση στον πολιτισμό, αθλητισμό και αναψυχή. Δωρεάν φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα (όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας να προσαρμοστούν ώστε να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα άτομα).
Ο δεύτερος άξονας είναι η διασφάλιση του μέλλοντος του ατόμου με αναπηρία.
Είναι απαραίτητη η πρώιμη, έγκαιρη και εξατομικευμένη διάγνωση της βλάβης (με την ενίσχυση των δημόσιων δομών διάγνωσης), η ενίσχυση στην παιδεία (με προώθηση συμπεριληπτικής/ενταξιακής εκπαίδευσης και δωρεάν παράλληλη στήριξη για μαθητές/φοιτητές) και την εργασία (με ενεργητικές πολιτικές προώθησης στην εργασία, με κατοχύρωση της ποσόστωσης των αναπήρων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ισχυρά κίνητρα).
Ο τρίτος άξονας είναι η αλλαγή της πιστοποίησης της αναπηρίας.
Επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου, με αίτηση από το σπίτι ή μέσω ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας. Αύξηση των ΚΕΠΑ κατά 30%, διπλασιασμό των ιατρών των επιτροπών κρίσης, πρόσληψη κοινωνικών ειδικοτήτων στελέχωσης των επιτροπών, διεύρυνση του ΕΠΠΠΑ με νέες σπάνιες και χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Πολλαπλασιασμό δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ των δαπανών.
Ο τέταρτος άξονας είναι η υλοποίηση του συνθήματος «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».
Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε:
Να επεκταθούν για όσο διαρκεί η πανδημία, οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις και επιδόματα, χωρίς επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ. Να χορηγηθούν άμεσα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα -που για τους περισσότερους είναι το μόνο μέσο επιβίωσης- σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για πρώτη φορά, (χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ) και να γίνει εκκαθάριση όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα λειτουργίας τους.
Να υπάρξει πρόβλεψη για πληρωμή από το κράτος ιδιωτών γιατρών, που θα δώσουν τις απαραίτητες διαγνώσεις για την ολοκλήρωση των αιτήσεων. Να αξιοποιηθεί αυτό το διάστημα για την πανελλαδική επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου του ανάπηρου, αποκαθιστώντας παράλληλα τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΑ. Να εξοπλίσει ψηφιακά τα ΚΕΠΑ για να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική παρουσία των αναπήρων όλα τα θέματα.
Καμία από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
Το σχέδιο Πισσαρίδη μάλιστα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνει την αύξηση απασχολησιμότητας των αναπήρων.
Θεωρεί ότι σε μια χώρα με την ανεργία των αναπήρων στο 90%, το μόνο που χρειάζεται είναι να προωθηθούν στην εργασία άτομα με αναπηρία με ίδιες υποχρεώσεις και απολαβές με τους λοιπούς εργαζόμενους.
Αυτή ήταν η απαίτηση των δανειστών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. Απαίτηση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε επιτυχώς με την θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας αναπήρου.
Παρά τις μεγαλοστομίες και τις επικοινωνιακές φούσκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επαναφέρει γιατί έχει έναν και μόνο στόχο στην πραγματικότητα: τη μείωση των δαπανών του κράτους για τα άτομα με αναπηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει σύσταση Υφυπουργείου, που θα περιλαμβάνει Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης, Συντονισμού και Αξιολόγησης όλων των δράσεων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για τα ΑμεΑ.
Στην Καρδίτσα χρειάζεται να γίνουν πολλά για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία και τις τεχνολογίες.
Ράμπες και θέσεις στάθμευσης για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, ηχητικά σήματα στις διαβάσεις με φωτεινούς σηματοδότες για τα άτομα με προβλήματα όρασης, εργονομικές προσαρμογές για όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, υποστηρικτικές υπηρεσίες, δημόσιες λειτουργίες, κατάλληλες υποδομές, δημόσιους χώρους υγιεινής ΑμεΑ με σύγχρονες προδιαγραφές, δημιουργία σύγχρονου και λειτουργικού Ειδικού Σχολείου αλλά και Στέγης ημιαυτόνομης ή αυτόνομης διαβίωσης με ικανό αριθμό κλινών φιλοξενίας για όλο το νομό.
Στελέχωση και άμεση λειτουργία του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» για την ημερήσια φροντίδα και δημιουργική απασχόληση παιδιών ΑμεΑ, λειτουργία δημόσιου ΚΔΑΠ ΑμεΑ κλπ.
Η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χρέος να σέβονται τα δικαιώματα για μια υγιή, αξιοπρεπή διαβίωση, καθολική προσβασιμότητα, ένταξη και συμμετοχή των ΑμεΑ και να προωθούν λύσεις για τα προβλήματά τους. Όλοι εμείς οι πολίτες πρέπει ν αλλάξουμε αντίληψη και στάση, ν’ αποκτήσουμε συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας με αναπηρία και να δείχνουμε έμπρακτα αλληλοαποδοχή, στήριξη και αλληλεγγύη.
Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου πρ. Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας
Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Καρδίτσας
Коментарі