top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Ιανός, Ένας χρόνος υποσχέσεων….διδάγματα απ’ τη διαχείριση μιας καταστροφής!!!

Ιανός: Ακραίο φαινόμενο…. κατέστρεψε την πόλη και το νομό Καρδίτσας .


Η τοπική κοινωνία, η οικονομική δραστηριότητα και οι ζωές μας βούλιαξαν στη λάσπη.


Μια καταστροφή που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε γιατί το μέγεθός της άφησε πολλές ανοιχτές πληγές. Οι άνθρωποι αγωνίζονται να ξαναφτιάξουν όσα έχασαν, ψάχνουν να βρουν την κανονικότητά τους και δικαίωση….


Δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι κάποιοι ευθύνονται γι αυτή την καταστροφή.


Ούτε, την προκλητικά ανύπαρκτη δημοτική αρχή και την παντελή απουσία συνεργείων του Δήμου, εκείνο το Σάββατο και μέχρι την Τρίτη που το κέντρο της Καρδίτσας ήταν ποτάμι. Όταν απελπισμένοι παρακαλούσαν για τα αυτονόητα…..Όταν δεν είχαν ούτε κάδους να πετάξουν τα σκουπίδια και αβοήθητοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν σπίτια, καταστήματα, αλλά και τα γεμάτα φερτά υλικά και λάσπη βουλωμένα φρεάτια.


Γιατί οι ευθύνες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί ;


Συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, ρίχνουν το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή και στον ακραίο χαρακτήρα του φαινομένου, αποκρύπτοντας τις εγκληματικές τους ευθύνες, παραλείψεις και την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.


Υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ, περιφερειάρχης, δήμαρχοι μας βομβαρδίζουν με δελτία τύπου, για μεγάλα έργα και πακτωλό εκατομμυρίων….


μεγάλα λόγια πάνω στα συντρίμμια… έργα με ρυθμούς χελώνας, που δεν βλέπουμε!


Μας υποσχέθηκαν ….«το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια»… ότι η Καρδίτσα θα γίνει καλύτερη από πριν….


Τι άλλαξε; Εδώ κι ένα χρόνο έχουν γίνει ελάχιστα από τις εξαγγελίες.


Ποιες υποδομές έγιναν καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν; Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα, δίκτυα άρδευσης;;


Που είναι οι γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά;


Οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, εκτιμήθηκαν σε 70 % της πραγματικής ζημιάς και αποζημιώνονται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Χορηγήθηκε μόνο προκαταβολή 20%, σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Καρδίτσας και όχι σε όλους.


Ειδικά σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας, πραγματικές ζημιές 100.000 € εκτιμήθηκαν αυθαίρετα 60.000€ από επιτροπή της περιφέρειας.


Με αποζημίωση 55%, ουσιαστικά αποζημιώνεται το 33%της όλης ζημιάς.


Η οικονομική ενίσχυση 5000€ για πληγέντα κτίρια και 8000 € για επιχειρήσεις, δόθηκε οριζόντια σε πολλούς. Αρκετοί χωρίς να πάθουν αντίστοιχη ζημιά. Γι αυτούς όμως που έπαθαν μεγάλη ζημιά, η βοήθεια είναι ουσιαστικά μηδαμινή.


Γιατί δεν ήρθε επιτροπή να ελέγξει παραβάσεις;


Ζημιές σε αγροτικά μηχανήματα, ηλεκτρομοτέρ, συστήματα άρδευσης, αποκαταστάσεις χωραφιών, κτηνοτροφικών μονάδων, αποθήκες, δεν έχουν πληρωθεί.


Από τις 1600 αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικού εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου, μόνο το 30% (500 αιτήσεις) έχουν αποζημιωθεί και μόλις στο 20% της ζημιάς, ενώ ταυτόχρονα 1100 ενστάσεις περιμένουν δικαίωση.


Πού είναι ο συντονισμός, η ταχύτητα, η καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης, η διαφάνεια και λογοδοσία που υπόσχονταν ο πρωθυπουργός ότι είναι οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες θα κινηθούν;


Εταιρείες που δούλεψαν αρχικά, αποσύρθηκαν. Εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι. Εργολαβίες εκατομμυρίων, σε απευθείας αναθέσεις, που δεν γνωρίζουμε για ποια έργα, βάση ποιων μελετών και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών. Καμιά επίσημη αναλυτική ενημέρωση των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται να γίνουν με το πακέτο των 143 εκατομμυρίων € του υπουργείου εσωτερικών που διαχειρίζεται η ΤΕΡΝΑ.


Υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν την κρίση ευκαιρία.


Ευκαιρία…


Για ρουσφετολογική πολιτική, εξυπηρέτηση ημετέρων, απευθείας αναθέσεις και έργα βιτρίνας που καθυστερούν ώστε να γίνουν προεκλογικά;


Η μοναδική ευκαιρία για αναπτυξιακό σχεδιασμό και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με έργα που θα έλυναν σοβαρά προβλήματα της Καρδίτσας, δεν αξιοποιήθηκε.


Στις πληγωμένες απ τον Ιανό συνοικίες της πόλης, εγκατάλειψη.


Δρόμοι που δεν έχουν αποκατασταθεί και καθαριστεί επιμελώς. Μισογκρεμισμένα σπίτια που αποτελούν εστίες μόλυνσης, πρέπει να κατεδαφιστούν και να απομακρυνθούν τα υλικά. Υποσχέθηκαν αποζημίωση 80%,δεν το έκαναν και οι άνθρωποι πλήρωσαν 800-1200€ απ’ την τσέπη τους.


Παιδικές χαρές με μεγάλη επισκεψιμότητα παιδιών καταστράφηκαν και κανείς δεν φρόντισε ν αποκατασταθούν.


Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα φρεάτια της πόλης δεν έχουν καθαριστεί από τη λάσπη.


Ο βιολογικός καθαρισμός της Καρδίτσας υπολειτουργεί στο 50% .


Το Υπ.Ανάπτυξης δεν ενίσχυσε επαρκώς τη ΔΕΥΑΚ ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες ζημιές στα δίκτυα υδροδότησης, στα μηχανήματα και στην επίσπευση της αποκατάστασης του βιολογικού.


Ελπίζουμε αυτό να μην έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


Έργα αντιπλημμυρικά δεν έγιναν διαχρονικά και τα υπάρχοντα είναι κατασκευής και τεχνογνωσίας δεκαετίας ’50. Μετά τον Ιανό έγιναν μόνο πρόχειρες σημειακές παρεμβάσεις και καθαρισμοί γεφυρών, καναλιών και ποταμών σε αναμονή των μεγάλων έργων που υποσχέθηκαν αν εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες του Υπουργείου Υποδομών.


Ένα χρόνο μετά, πορευόμαστε στο δεύτερο χειμώνα, με πρόχειρες αποκαταστάσεις βασικών υποδομών και πολλά προβλήματα στη καθημερινότητα των κατοίκων.


Η ανάπτυξη της Καρδίτσας …μόνο στα όνειρά μας!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Πρ. Βουλευτής Καρδίτσας Σύριζα

2 views0 comments

Comments


bottom of page