top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Οι εργολάβοι επιστρέφουν για να κάνουν «χρυσές δουλειές» στο Νοσοκομείο Καρδίτσας!

Προκλητική μετακίνηση γιατρού από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.


Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει την οριακή κατάσταση λειτουργίας, την υποστελέχωση και συνολική υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.


Έναν χρόνο χωρίς Διοικητή, με δυσεπίλυτα προβλήματα να παρουσιάζονται καθημερινά και οι αρμόδιοι κάνουν πως δεν ακούν, συνεχίζοντας στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο. Δεν τους νοιάζει!


Για την υλοποίηση όμως της κυβερνητικής πολιτικής και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων βρίσκουν άμεσα λύσεις.


Αναφέρομαι στην προκλητική ομόφωνη απόφαση της 25/11/21 του Δ.Σ. του Γ.Ν.Κ., για παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης του νοσοκομείου σε ιδιώτες.


Έχει αποδειχθεί ότι οι εργολάβοι, παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.


Η διοίκηση θα πάρει μέτρα να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος;


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι θέλει εν μέσω πανδημίας, να καθαρίσει κάθε ίχνος πολιτικών της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ, όπου οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη μπορούσαν να υπογράψουν απευθείας συμβάσεις με τα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καλύτερες απολαβές για τους ίδιους αλλά και σημαντικούς πόρους για τις δημόσιες δομές υγείας.


Ενώ υπάρχει δυνατότητα παράτασης των ΣΟΧ (συμβάσεων ορισμένου χρόνου) των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, έως τον Μάρτιο του 2022, η διοίκηση του Νοσοκομείου Καρδίτσας κινείται γρήγορα ή θέλει την πρωτιά για να επαναφέρει τους εργολάβους/μεσάζοντες. Η επιστροφή των εργολάβων στο νοσοκομείο μας σημαίνει ότι θα απολυθούν 33 καθαρίστριες και 7 εργαζόμενοι security, που από τον Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφουν διαδοχικές ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και σήκωσαν όλο το βάρος στον τομέα τους, την περίοδο της πανδημίας.


Υπάρχει τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη που να δικαιολογεί σπατάλη δημόσιου χρήματος στο νοσοκομείο μας για τους μεσάζοντες;


Πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, είναι η προκήρυξη θέσεων προσωπικού για πάγιες ανάγκες και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με εργοδότη το Δημόσιο !


Προκλητική μετακίνηση γιατρού από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο χρόνια, μέσα στη βαθιά κρίση της πανδημίας :


Δεν πραγματοποίησε τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ. Ενώ μπορούσαν να προσληφθούν 800 γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων που υπάρχουν στις λίστες αναμονής, δεν προσλαμβάνονται.


Είναι εγκληματικό να παραμένουν κλειστές εξοπλισμένες ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού.


Μείωσε κατά 800 εκατομμύρια τον ετήσιο προϋπολογισμό για την υγεία.

Έστειλε σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας 7000 έμπειρο υγειονομικο προσωπικό, ανεμβολίαςτους, που με τις περίπου 15.000 συνταξιοδοτήσεις αποδυνάμωσαν περισσότερο το ΕΣΥ.


Επιλέγει να καλύψει τις ελλείψεις και τα κενά στα νοσοκομεία με ημίμετρα και εμβαλωματικές λύσεις. Μετακινεί γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από Δομές Πρωτοβάθμιας υγείας σε Νοσοκομεία, με εσωτερικές μετακινήσεις και μετακινήσεις από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, που όχι μόνο δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα και συνθήκες μειωμένης ασφάλειας για προσωπικό και ασθενείς.


Ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα, ταλαιπωρούνται και βιώνουν καθημερινά φόβο και ανασφάλεια για τη ζωή τους.


Το Υπουργείο, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Καρδίτσας, καθυστερεί να αναγνωρίσει και να επιλύσει έγκαιρα τα προβλήματα ή τα κρύβει κάτω από το χαλί.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο μας.


Όταν αναδείξαμε το θέμα της δυσλειτουργίας της μονάδας, μετά την υποχρεωτική αναστολή εργασίας της Διευθύντριας, μοναδικής νεφρολόγου επιμελήτριας Α’, κάποιοι μας λοιδόρησαν. Προσπάθησαν να μας διαψεύσουν και να πείσουν ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργούσε άψογα με καλύτερου επιπέδου μάλιστα παροχές από πριν.


Η θέση καλύφτηκε με εσωτερική μετακίνηση νεφρολόγου που υπηρετούσε στη ΜΕΘ -δημιουργώντας εκεί κενό- και με ανάθεση από την 5η ΥΠΕ, εξ αποστάσεως επίβλεψης (χωρίς φυσική παρουσία) από γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Προς τιμήν του, ο αντικαταστάτης νεφρολόγος γιατρός κ.Γιαννακόπουλος, συνέχισε να προσφέρει -παρά την απουσία της συναδέλφου του- και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για τη σωστή λειτουργία της μονάδας.


Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η απουσία της μόνιμης γιατρού νεφρολόγου που έστησε, λειτούργησε και αναβάθμισε τη μονάδα τεχνητού νεφρού στην Καρδίτσα, δεν ήταν αισθητή.


Σήμερα -μετά τον εμβολιασμό της- επιστρέφοντας στη θέση της η γιατρός, βρίσκεται αντιμέτωπη με απόσπασή της για «λίγες μέρες» στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, για να καλύψει τις ανάγκες της εκεί μονάδας. Μάλιστα τη θέση της στο νοσοκομείο Καρδίτσας θα αναλάβει επικουρική γιατρός, η οποία θα μπει για πρώτη φορά στον χώρο εργασίας και χωρίς κάλυψη και υποστήριξη από γιατρό έμπειρο και καταρτισμένο για τον εξειδικευμένο χώρο της Μονάδας.


Αναρωτιόμαστε, επιτρέπεται αυτή τη χρονική στιγμή, αδικαιολόγητα και απροκάλυπτα -και ενώ δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση να ενισχύσουν με γιατρούς μια σημαντική Μονάδα μη επανδρωμένη -, να μετακινούν τη μοναδική γιατρό και μάλιστα Διευθύντρια με πολλαπλά χρέη, που συντονίζει, εκτελεί παραγγελίες, γνωρίζει έναν έναν τους ασθενείς και τις ανάγκες τους;


Αδιαφορία, απαξίωση για τους 60 ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που για άλλη μια φορά θα υποστούν τις συνέπειες;


Άγνοια κινδύνου, προχειρότητα, κενό σχεδιασμού ή εφαρμογή τιμωρητικής πρακτικής μιας κυβέρνησης απέναντι σε έμπειρους επιστήμονες υγείας, όπως η κ.Χρονοπούλου, που 10 χρόνια τιμά τον όρκο της, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο και στους νεφροπαθείς ασθενείς της;


Απαιτούμε τα αυτονόητα !


Να ακυρωθεί άμεσα η μετακίνηση της νεφρολόγου !

Να ανακληθούν οι αποφάσεις των μετακινήσεων γιατρών. Κανένας γιατρός δεν περισσεύει!

Να προσληφθούν με επείγουσες διαδικασίες όλοι οι γιατροί για τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί!

Να φροντίσει το Υπουργείο, να σταλούν τα χρήματα για να πληρωθούν τα εξαιρέσιμα του υγειονομικού προσωπικού και οι εφημερίες των γιατρών για τα εξαντλητικά νυχτέρια και τις αργίες των τελευταίων τριών μηνών!


Έρχονται Χριστούγεννα…..!!!!!


Για το Τμήμα Υγείας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ν.Ε.Σύριζα -Π.Σ.Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Πρ.Βουλευτής Σύριζα Καρδίτσας

2 views0 comments

Comments


bottom of page