top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής η κυβέρνηση της Ν.Δ. απαξιώνει τις δομές Υγείας της Καρδίτσας και αφήνει υγ

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, η κυβέρνηση της Ν.Δ. απαξιώνει τις δομές Υγείας της Καρδίτσας και αφήνει υγειονομικούς και πολίτες απροστάτευτους.


Οι δημόσιες δομές υγείας της Καρδίτσας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας,βρίσκονται στα όριά τους .


Η εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, περιφερειακών Ιατρείων)αλλά και του ΚΕΦΙΑΠ ,που έχουν αφεθεί στον «αυτόματο», χωρίς καμία ενίσχυση σε προσλήψεις και υποδομές, έχει εξουθενώσει το προσωπικό τους και απαξιώνει καθοριστικά τον πολύ σημαντικό τους ρόλο για την πρόληψη, την παρέμβαση στην κοινότητα και την αποκατάσταση.


Το Νοσοκομείο Καρδίτσας έχει αφεθεί στην τύχη του.


Η λειτουργία του ουσιαστικά ως νοσοκομείου μιας νόσου , η ανεπαρκής στήριξή του ,οι φθορές στις υποδομές που έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις,η εξάντληση των αντοχών του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες καθώς και η απομάκρυνση πολύτιμου και έμπειρου προσωπικού σε αναστολή εργασίας, υποβαθμίζουν συστηματικά τις υπηρεσίες του.


Η αναστολή πολλών τακτικών ιατρείων και χειρουργείων ωθεί τους πολίτες σε ιδιωτικές κλινικές επωμιζόμενοι και το βάρος της δαπάνης .


Πρέπει


Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων του Γ.Ν.Κ.

Να γίνουν προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας που υπολειτουργεί,για την ασφαλή λειτουργία της .

Να αναβαθμιστεί και να γίνει ενδυνάμωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), να επιστρέψει το προσωπικό στη θέση του, να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις ώστε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται.

Να ενισχυθεί η ΜΕΘ σε κλίνες,ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία της ,σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών που νόσησαν από covid σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά στα ιδιωτικά κέντρα αποθεραπείας. Στην πόλη μας έχουμε ένα έτοιμο και εξοπλισμένο δημόσιο κέντρο, το ΚΕΦΙΑΠ, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των ασθενών.


Έχει περάσει απ’ το μυαλό των αρμοδίων η αξιοποίησή του;


Υπάρχει άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του φυσιοθεραπευτηρίου του Γ.Ν.Κ.


Γιατί δεν φροντίζουν οι αρμόδιοι να δοθεί ο κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία του αφού υπάρχει και ο εξοπλισμός και το προσωπικό;


Ισχύουν οι μαρτυρίες καρκινοπαθών και ασθενών με δυσίατες παθήσεις ,για ελλείψεις σε φάρμακα ,σε νοσοκομεία γενικά της περιφέρειάς μας ,που οδηγούν ακόμη και σε διακοπή θεραπειών και φαρμακευτικής αγωγής;


Ποιο το όφελος για τη κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ,η επιχείρηση να ξαναβάλουν συνεργεία εργολάβων στο Νοσοκομεία και τις δομές υγείας του νομού και όλης της χώρας, παρότι το κόστος για το Δημόσιο είναι αρκετά μεγαλύτερο και χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση θα οδηγηθούν στην ανεργία;


Γιατί τόση μεγάλη καθυστέρηση στη προκήρυξη θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας;


Γιατί απορρίπτουν οποιαδήποτε επιστροφή των υγειονομικών με αναστολή στο ΕΣΥ, ακόμα και με τις προτεινόμενες εναλλακτικές;


Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στην ενίσχυση της δύναμης του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Καρδίτσας (ΚΕΦΙΑΠ);


Δεκατέσσερις μήνες το Νοσοκομείο Καρδίτσας λειτουργεί χωρίς Διοικητή!


Τί και ποιος τους εμποδίζει;


Τι ακριβώς ψάχνουν, ώστε να καλυφτεί η κενή θέση του Διοικητή και να δοθεί επιτέλους λύση σ ένα τόσο μεγάλο,σοβαρό και κρίσιμο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν.Κ;


Μαθαίνουμε για μυστικά δείπνα της πολιτικής ηγεσίας με τους κατά τόπους βουλευτές για τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων.


Ας μας απαντήσουν ο υπουργός κ.Τσιάρας και οι βουλευτές κ.Κωτςός και κ. Σκόνδρα, συμμετείχαν σε τέτοια συζήτηση για το νοσοκομείο Καρδίτσας;


Θα επιτρέψουν το Νοσοκομείο μας να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας;


Θα τολμήσουν ν αντικρύσουν ,σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τους πολίτες του νομού;


Οφείλουν επιτέλους να φροντίσουν ώστε άμεσα να καλυφτεί η θέση του Διοικητή


και να δώσουν σαφείς απαντήσεις που θα βάλουν τέλος στη συζήτηση για συγχώνευση του Νοσοκομείου Καρδίτσας.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάχτηκε τίποτα από την υγειονομική κρίση, για την αξία επένδυσης σε ένα ισχυρό και επαρκώς στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας!


Αντίθετα εμμένουν στη διάλυσή του , επεξεργάζονται και νομοθετούν εφιαλτικά σχέδια που θα αλλάξουν δραματικά το ΕΣΥ,σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.


Όλοι μαζί ,


η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας,με το προσωπικό, τους συμβασιούχους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους,πρέπει να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ,την αναβάθμισή του και τις αξίες της ισότιμης πρόσβασης όλων στην δημόσια υγεία!


Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σταματήσουμε τα σχέδιά τους!!!


Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου ,πρ.Βουλευτής Σύριζα Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας Ν.Ε.Σύριζα -Π.Σ.Καρδίτσας

2 views0 comments

Comentarios


bottom of page