top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Για τα 45 χρόνια εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου απο τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα 45 χρόνια εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, τρεις λέξεις «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ήχησαν δυνατά, ήχησαν εκκωφαντικά και συνένωσαν όλους τους πολίτες απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο και γκρέμισαν. Οι τρεις αυτές λέξεις και το αίμα που χύθηκε, γκρέμισε μία δικτατορία και έθεσε τις βάσεις για να χτιστεί η δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο είναι το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, είναι το σύμβολο, το σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας μας. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες της Νεολαίας, τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα γιατί σηματοδοτούν τη διαρκή πάλη κατά του φασισμού και την πάλη υπέρ της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχώς επαναφέρουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ενώ παράλληλα στοχοποιούν το άσυλο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος με το πρόσχημα επιβολής του δόγματος περί “νόμου και τάξης” στα πανεπιστήμια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι συνυφασμένη με τη δράση αλλά και τη ψυχή της Αριστεράς, της δικιάς μας Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που ο αγώνας της υπήρξε καθοριστικός για την αφύπνιση του δημοκρατικού αισθήματος του λαού. Που έδωσε και δίνει τη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη, τη μάχη του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία και τις εξουσίες, τη μάχη της δημοκρατίας και του λαού, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν και για αυτούς που σκοτώθηκαν για την ελευθερία και πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς δικούς μας αγώνες. Η ημέρα αυτή ας μας θυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε.

3 views0 comments
bottom of page