top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Ιδρύονται δυο νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Καρδίτσα

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε τροπολογία για την ίδρυση δυο νέων ερευνητικών ινστιτούτων με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδρύονται δυο νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Καρδίτσα!

Σε αναπτυξιακή τροχιά οι προοπτικές της τοπικής μας ανάπτυξης!


Έγινε δεκτή η βουλευτική τροπολογία την οποία κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, για την ίδρυση δύο επιπλέον Ερευνητικών Ινστιτούτων στην Καρδίτσα. Την συνυπέγραψαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Σπύρος Λάππας και Παναγιώτα Βράντζα και Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη.

Με αυτή την εξέλιξη στην Καρδίτσα δημιουργούνται:

  • Πέντε (5) ισχυρά πανεπιστημιακά τμήματα:

α) Τμήμα Κτηνιατρικής

β) Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

γ) Τμήμα Δημόσιας Υγείας

δ) Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων

ε) Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

  • Τρία (3) Ερευνητικά Ινστιτούτα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα την Καρδίτσα:

α) «Ινστιτούτο γενετικής βελτίωσης ζώων»

β) «Ινστιτούτο Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης» και

γ) «Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας».


Η τροπολογία με γενικό αριθμό 1909 και ειδικό αριθμό 206 έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, σήμερα το μεσημέρι, στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Το υπουργείο αφουγκράστηκε τις παραγωγικές ανάγκες του νομού μας. Είναι βέβαιο ότι με την υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής πρότασης θα συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ακυρώνονται στην πράξη οι τοπικιστικές και άλλες ιδιοτελείς προσεγγίσεις που έκαναν την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»


Θέμα: «Ίδρυση δύο ινστιτούτων στο ΠΕΚ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα, το Ινστιτούτο Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας»

Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη ιδρύονται δύο ινστιτούτα στο ΠΕΚ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα, το «Ινστιτούτο Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης» και το «Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας».

Η σκοπιμότητα της δημιουργίας του Ινστιτούτου Βάμβακος και Αγροτικής Εκπαίδευσης, σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπου το βαμβάκι αποτελεί προϊόν υψίστης σημασίας, υπηρετεί τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μια στρατηγική στήριξης της βιωσιμότητας της καλλιέργειας του βάμβακος, της εκπαίδευσης των βαμβακοπαραγωγών, της οργάνωσης της παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας του προϊόντος, θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού και θα δώσει νέα δυναμική στην τοπική οικονομία του Νομού Καρδίτσας, της περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και της Χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος που εδρεύει στη Καρδίτσα, ανήκει στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στεγάζεται σε ένα κτίριο 2.500 τ.μ. και διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους για έρευνα και εκπαίδευση, όπως επίσης και ένα πολύ σύγχρονο αμφιθέατρο (Συνεδριακό Κέντρο). Το επισκέπτονται κάθε χρόνο φοιτητές από γεωπονικές σχολές τμημάτων φυτικής παραγωγής, για ενημέρωση σε θέματα ποιότητας βάμβακος και σε τεχνικά θέματα λειτουργίας, διαπιστευμένων με ISO 17025 εργαστηρίων βάμβακος, με τη χρήση σύγχρονων διεθνών μεθόδων για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος. Το Εθνικό Κέντρο, διαθέτει το μοναδικό διαπιστευμένο με ISO 17025, εργαστήριο ποιότητας βάμβακος στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα στην Ε.Ε.. Συμμετέχει σε δυο διεθνή round test (ΗΠΑ-ICAC-CSITC και Βρέμη Γερμανίας-BCRT). Εκτελεί σήμερα 3 σημαντικά ερευνητικά έργα για λογαριασμό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ).

Η ίδρυση του Ινστιτούτου στο ΠΕΚ Θεσσαλίας και η λειτουργία του σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία του Νομού Καρδίτσας, της περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και της Χώρας.

Όσον αφορά στην ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας, αυτή απορρέει από τους κινδύνους που απειλούν το ελληνικό έπιπλο και την ξύλινη κατασκευή (ιδίως με την εισαγωγή επίπλων σε πολύ χαμηλές τιμές από την Τουρκία και την Κίνα) και που καθιστούν αναγκαία τη χάραξη εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προσαρμογή των μονάδων επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων, στα σύγχρονα δεδομένα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των κλάδων ξύλου και επίπλου, είναι φανερό ότι ένα από τα κύρια επιτελικά αλλά και εκτελεστικά μέσα που θα μπορούσαν να ταχθούν στην υπηρεσία των κλάδων, είναι ένα πρότυπο Ινστιτούτο Ξύλου – Επίπλου και Ξύλινης Συσκευασίας, που θα αναπτύξει δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες του κλάδου αλλά και έχοντας ως παράδειγμα αντίστοιχες πετυχημένες προσπάθειες, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε χώρες του εξωτερικού.

Η σκοπιμότητα της ίδρυσης του Ινστιτούτου, προέρχεται τόσο από τα σημαντικά προβλήματα διάρθρωσης και λειτουργίας του κλάδου, όσο και από την ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία στους κλάδους μεταποίησης όπως του ξύλου και επίπλου, για την υποστήριξη της διεθνούς οικονομικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας. Η επιστημονική καθοδήγηση, η πληροφόρηση, η τεκμηρίωση καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη που θα προσφέρει το Ινστιτούτο στις επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου και επίπλου σε όλη τη χώρα, έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και να τους δείξουν το δρόμο της ανταγωνιστικής επιτυχίας.

Τροπολογία – Προσθήκη

Στην παρ. 4 του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου προστίθενται περιπτώσεις ια΄ και ιβ΄ που έχουν ως εξής:

«ια) βάμβακος και αγροτικής εκπαίδευσης, με έδρα την Καρδίτσα,

ιβ) ξύλου – επίπλου και ξύλινης συσκευασίας, με έδρα την Καρδίτσα».

Η περίπτ. ια΄ της παρ. 4 του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου αναριθμείται σε ιγ΄.


Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2019


4 views0 comments
bottom of page