top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

1572 επιπλέον σχολικά γεύματα στα Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση για τα σχολικά γεύματα στα Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1572 επιπλέον σχολικά γεύματα στα Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας

Το επιτυχημένο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επεκτείνεται σε επιπλέον 104 σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

Ανάμεσά τους προστίθενται στο πρόγραμμα και έντεκα νέα σχολεία του Δήμου Καρδίτσας, τα οποία δεν είχαν ενταχθεί στην α΄φαση, με 1572 μερίδες επιπλέον: το 1ο, 12ο, 3ο, 14ο, 4ο, 2ο,13ο, 9ο, Κρύας Βρύσης, Μακρυχωρίου και Καλλιφωνίου.

Μετά από επίμονες προσπάθειες, πετύχαμε το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, να υλοποιείται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Καρδίτσας και Σοφάδων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Το σχολείο αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους δράσεων, λόγω του εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού του ρόλου.

Στόχος είναι και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς το 29,1% των παιδιών που συμμετέχουν βρέθηκαν υπέρβαρα και το 6,8% παχύσαρκα. Το 15ήμερο διαιτολόγιο, που περιλαμβάνει ζεστό γεύμα, σαλάτα και φρούτο, καταρτίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών αυτής της ηλικίας και να προάγει τις αρχές της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής.

Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την διαδικασία προμήθειας, παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία είναι μια πραγματικότητα που ανακουφίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου εστίασης. Διαμορφώνει ένα σύγχρονο και πολυ-παραγοντικό πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Είναι υψίστης παιδαγωγικής σημασίας και όπου εφαρμόζεται, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στο σχολείο και μείωση της επιθετικότητας.

Οι εργαζόμενοι, ο κλάδος εστίασης και οι τοπικές αγορές έχουν μόνο να κερδίσουν από την ανάπτυξη του προγράμματος. Ιδιαίτερη πρόνοια υπάρχει για συνέργεια με επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας, οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο – κλειδί στην συγκεκριμένη δράση.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση στόχευσε στα σχολικά γεύματα, ένα μέρος των αντιμέτρων, που κέρδισε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την β’ αξιολόγηση. Συνεπώς, το 2019 θα καλυφθούν πάνω από 500.000 μαθητές, με ετήσια δαπάνη 190 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δικαιώνουν τις προσδοκίες που συνδέονται με το πρόγραμμα.

Προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά να είναι προσηλωμένα στο σχολείο τους και την πρόοδό τους, απερίσπαστα από τον δύσκολο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι γονείς τους.


3 views0 comments
bottom of page