top of page
Search
  • Writer's pictureΧρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

"Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας"


Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας".

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.


Κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η θεμιτή και ευνοϊκή φιλοδοξία του ελληνισμού να εκφράσει έναν οικουμενικό και υπερχρονικό μήνυμα ανθρωπισμού γίνεται πράξη.

Την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας είναι το μέσον με το οποίο οι Έλληνες μπορούμε και οφείλουμε να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα και να το σπείρουμε ξανά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου, καθώς η ελληνική πολιτεία υιοθετεί σήμερα ένα διαχρονικό αίτημα του ελληνισμού της διασποράς.

Είχα την ευκαιρία και σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής μας να μεταφέρω στο Κοινοβούλιο τη θέρμη με την οποία οι ομογενείς μας ομόφωνα έθεταν το ζήτημα αυτό στις κατά καιρούς συναντήσεις μας.

Θέλω επίσης και εγώ για την ιστορία να υπογραμμίσω ότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας είχε την αρχική ιδέα και πρωτοστάτησε ζητώντας επίμονα την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα είναι φορέας ενότητας των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Είναι η κιβωτός του περικλείει τα ιδεώδη και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ως τέτοια κληρονομιά η σημασία της για τον σύγχρονο κόσμο θα μπορούσε να είναι καθοριστική καθώς ο διαχρονικά ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί πλέον ζητούμενο σε μια εποχή που αναζητείται κατεύθυνση και νόημα ύπαρξης για τον άνθρωπο ως είδος και για τον πλανήτη.

Η σημερινή πολιτεία, όπως αυτή συγκροτημένα εκφράζεται μέσα από το κοινοβούλιο και την κυβέρνησή μας κατανοεί την αναγκαιότητα και την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, καθώς πράγματι η μακραίωνη ιστορική της πορεία προσδιορίζει καθοριστικά την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων και αναδεικνύει την πανανθρώπινη εμβέλεια της.

Η επιστήμη, η φιλοσοφία, η τέχνη και η διαμόρφωση του θρησκευτικού φαινομένου, ομολογουμένως οφείλουν την ανάπτυξη τους και στηρίζονται στους πυλώνες της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας. Όπως ακριβώς και το δημοκρατικό παράδειγμα στη βάση του οποίου θεμελιώνονται ή επιχειρείται να θεμελιωθούν ο τρόπος οργάνωσης και η λειτουργία των κοινωνιών. Η ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής γλώσσας με τις αξίες που φέρνει μέσα της, συνεπάγεται την ουσιαστική ενίσχυση της ίδιας της χώρας μας, ιδιαίτερα στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε σήμερα. Είναι δε το πολύτιμο διαβατήριο για το μέλλον του Ελληνισμού της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Διασποράς.

Αλλά και όσοι πολίτες του κόσμου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι κοινωνοί των ελληνικών αξιών και της ελληνικής παιδείας, μπορούν μαζί μας να ατενίζουν πιο αισιόδοξα το μέλλον της ανθρωπότητας. Έχω την πεποίθηση ότι η επιλογή μας για την καθιέρωση της Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, θα συνοδευτεί και από όλες τις απαραίτητες πολιτικές για τη στήριξή της τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο οργάνωσης. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμές προτάσεις σας κύριε Μπαμπινιώτη.

Άλλωστε είναι μια στρατηγική επιλογή, σε συνάρτηση και με τις πρόσφατες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και για τη στήριξη των ελληνικών σπουδών διεθνώς. Κρίσιμος είναι ο ρόλος των ομογενών σε όλο τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση, και νομίζω πως ωρίμασε αρκετά ο καιρός, προκειμένου να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την οργάνωση των Ελλήνων της Διασποράς, σε νέες και στέρεες βάσεις. Δράττομαι της ευκαιρίας λόγω της παρουσίας ανάμεσα μας του Ακολούθου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας του κυρίου Philip Mongentale και αφού τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική ενημέρωση, να ζητήσω να παραδειγματιστούμε από τους Γάλλους φίλους μας, να αντλήσουμε από τις εμπειρίες τους και τον διεθνή οργανισμό γαλλοφωνίας. Πρόκειται για έναν έξοχο θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν αρκετοί λαοί με μια κοινή πολιτική και πολιτισμική φιλοδοξία, να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προαγάγουν την γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία, στη βάση της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το σύνθημα του διεθνούς οργανισμού γαλλοφωνίας είναι ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση και αλληλεγγύη. Με την καθιέρωση αυτής της ημέρας, εκτός από την ανάδειξη και αναγνώριση που ήδη υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα, η μικρή μας χώρα επωμίζεται το βαρύ φορτίο και τη μεγάλη ευθύνη, να ανοίξει νέους δρόμους πολιτισμού και να θέσει νέα μεγάλα ζητήματα. Ήρθε η ώρα επιτέλους να δώσουμε ιδέες σε παγκόσμιο επίπεδο και να επινοήσουμε και το δικό μας σύνθημα.


Σας ευχαριστώ πολύ.

4 views0 comments
bottom of page