top of page

Η βουλευτής παρεμβαίνει στις εξελίξεις και καλεί τους αγρότες σε δημοκρατικό διάλογο και αγώνα

14 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη της κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, στον Πρωινό Τύπο

Ένας χρόνος κυβέρνηση της Αριστεράς κυρία Κατσαβριά. Νοιώθετε  μήπως λίγο αμήχανα; Συγνώμη που σας ρωτώ έτσι, αλλά από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανοίξει μέτωπα με τους αγρότες, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς...

Καμιά αμηχανία κύριε Ευθυμίου. Άλλωστε εάν ένοιωθα έτσι, δεν θα επέλεγα να μιλήσω μαζί σας τώρα που το ασφαλιστικό έχει βγάλει στους δρόμους τα τρακτέρ. Γιατί αυτό φαντάζομαι ότι εννοείτε. Μπορείτε να το πείτε διαφορετικά: νοιώθω ένα αίσθημα  ευθύνης απέναντι στους αγρότες μας και τις νέες γενιές που προσδοκούν ένα καλλίτερο μέλλον. Ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνησή μας είμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας που αγωνιούν και κινητοποιούνται. Αντίθετα είμαστε μαζί τους γιατί είμαστε σάρκα από τη σάρκα τους. Και μάλιστα, εκτιμώ ότι οι κινητοποιήσεις, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε και να διορθώσουμε  τις αρνητικές πλευρές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και τη δύναμη να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά με τους δανειστές.  Όμως, να είμαστε σαφείς: το ασφαλιστικό απαιτεί γενναία μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο. Τον επιδιώκουμε, τον επιδιώκει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εμείς δεν είμαστε σαν τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ για να επιβάλουμε «λύσεις» με αυταρχισμό και καταστολή. Γι αυτό προτρέπω τους αγρότες της Καρδίτσας να προσέλθουν στο διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και υψηλό επίπεδο περίθαλψης για όλους.

 

Συμφωνώ κυρία Κατσαβριά για την αναγκαιότητα του διαλόγου. Όμως η κυβέρνηση άλλα λέει τώρα και άλλα λέει μετά. Και σε κάθε περίπτωση, μπορούν οι αγρότες να αντέξουν τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ; Μπορούν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες, όταν δεν είναι άνεργοι, να πληρώνουν περισσότερο και από το 50% του εισοδήματός τους σε εισφορές και φόρους και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης;

Κύριε Ευθυμίου, μου δίνετε την ευκαιρία να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Πρώτον, σας θυμίζω ότι η σπάταλη και ληστρική πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με τις άτοκες καταθέσεις των αποθεματικών των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα θαλασσοδάνεια, τον τζόγο των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, τις εθελούσιες εξόδους από τις τράπεζες, την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, τα δομημένα ομόλογα, την κακοδιαχείριση από τις κομματικά διορισμένες διοικήσεις και το κούρεμα των 13 δις με το λεγόμενο PSI των Σαμαρά – Βενιζέλου,  έφεραν τα ταμεία στο χείλος του γκρεμού και τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στα όρια της απελπισίας.

Δεύτερον, η διαχρονικά εκτεταμένη και συγκαλυπτόμενη εισφοροδιαφυγή, κυρίως των μεγάλων εργοδοτών.

Τρίτον, η εφτάχρονη ύφεση της οικονομίας έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η πρωτοφανής ανεργία, δεν πλήττει μόνο τους νέους και τις γυναίκες. Πλήττει και τα ίδια τα ταμεία καθώς στερούνται πόρους από τις ανάλογες εισφορές. Όπως πλήττει και τη δυνατότητα αρκετών επιχειρήσεων να καταβάλουν τις εισφορές για τους εργαζόμενους που ακόμα απασχολούν. 

Αυτό είναι το success  story  που φόρτωσαν στους εργαζόμενους  τα κόμματα της διαπλοκής και… 

 

Επιτρέψτε μου να σας διακόψω. Λίγο πολύ τα ξέρουμε αυτά. Είναι ίσως και ο λόγος που σήμερα βρίσκεστε στην κυβέρνηση.

Έχετε δίκιο. Αλλά, κοιτάξτε. Δεν πάει πολύ ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να ζητάνε σήμερα και τα ρέστα; Ύστερα και από 12 μειώσεις των συντάξεων κατά 40%;  Με νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη σχεδόν υπό διάλυση; Και θυμηθείτε, ο «προσωρινός» σε συμφωνία και με τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ., αρνήθηκαν να συζητήσουν με τον κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό στη σύσκεψη υπό  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι  εχθές, ο κ. Μητσοτάκης  στη Βουλή μας είπε  ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που φταίει.  Δείτε λοιπόν. Στο παρελθόν η περιουσία των εργαζομένων, τα ταμεία, ήταν το αγαπημένο τους αποκούμπι για να στρογγυλοκάθονται αυτοί στην εξουσία και να καλοπερνάνε τα μεγάλα συμφέροντα. Εδώ και ένα μήνα, το ασφαλιστικό είναι η αφορμή για να ξαναζεστάνουν, η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ της διαπλοκής,  το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».  Με καταστροφολογία και παραπληροφόρηση προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση και αγανάκτηση στους πολίτες. Τίποτε από όσα λένε δεν ισχύει. Ούτε τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ούτε βαρύτερη φορολογία. Οι παλιοί λέγανε:  «Κατά μάνα – κατά κύρη, κατά γιό και θυγατέρα». Νομίζω πως αυτό ταιριάζει στον κ. Μητσοτάκη, την αδελφή του - επίσης βουλευτή, τον ακροδεξιό αντιπρόεδρό του και τον άλλο τον νεοφιλελεύθερο. Θα τους δούμε και την Παρασκευή, μεθαύριο, στη συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα επιμείνουν στη διαπλοκή με  καναλάρχες ή θα συνταχθούν με τη θέληση του λαού για πραγματικά ελεύθερη, πλουραλιστική και δημοκρατική ενημέρωση;

Κυρία Κατσαβριά είστε καταιγιστική…. Τι θα ισχύσει τελικά;

Κύριε Ευθυμίου δεν υπεκφεύγω. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται δύο παράλληλες συζητήσεις. Μια συζήτηση με τους δανειστές  με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού,  το νέο μνημόνιο αν θέλετε, για περικοπή δαπανών από τις συντάξεις 500 εκατ. Ευρώ το 2015 και 1,7  δις ευρώ  το 2016.  Αναζητείται  το 40% του 1,7 δις καθώς το υπόλοιπο 60% έχει ήδη εξευρεθεί. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση είναι προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα απομειώσουν το δημόσιο χρέος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η απομείωση του χρέους μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον προωθούμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, θα οδηγήσουν την οικονομία στην έξοδο από την κρίση και τη σταδιακή ανάκαμψη μέσα στο 2016.  Ποιος μπορεί να μην το θέλει; Ποιος θα ήθελε να ανακόψει αυτή την πορεία;

Η δεύτερη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Με τους εργαζόμενους, τους εργοδότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Και εδώ θέλω να τονίσω την ανάγκη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση αυτή υπερβαίνει κατά πολύ, μα πάρα πολύ, τη δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές. Εάν δεν προσέξουμε τώρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις σημερινές και τις αυριανές συντάξεις. Όπως και ένα καλλίτερο επίπεδο υγείας και περίθαλψης. Βέβαια, καλλίτερα θα ήταν η μεταρρύθμιση να γινότανε σε συνθήκες ανάπτυξης και όχι στασιμότητας της οικονομίας. Με τον κόσμο αποκαμωμένο και κουρασμένο από τη λαίλαπα της πολύχρονης λιτότητας. Το αναγνωρίζουμε.   Όμως είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Με λίγη υπομονή, διάλογο και καλή θέληση, μπορούμε να συνδυάσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

 

Μπορείτε σας παρακαλώ, να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένη;

Βεβαίως κύριε Ευθυμίου.  Καταρχήν δεν έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν κάποιοι απορούν, τους λέω ότι αυτό κρύβει μια σκοπιμότητα.

Τι εννοείτε κ. Κατσαβριά;

Η σκοπιμότητα δεν αφορά στους εργαζόμενους αλλά  στους δανειστές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο της εργασίας ειδικά στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, δηλαδή στο τελικό ποσό των εισφορών και των συντάξεων. Διαπραγματευόμαστε σκληρά κύριε Άρη. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να κρατάμε και κάποια κλειστά χαρτιά. Δεν μεταφράζουμε τις εντολές των δανειστών όπως έκανε η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός που έβαζε άνετα την υπογραφή του για περικοπές και απολύσεις.

Αλλά, επιτρέψτε μου να συνεχίσω. Ακριβώς επειδή διανύουμε περίοδο οικονομικής στασιμότητας, το ασφαλιστικό θα πάρει την τελική του μορφή μετά από εξαντλητικό διάλογο. Στόχος μας είναι οι αδύνατοι, οι πολλοί,  να επιβαρυνθούν  λιγότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να συνδέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με το πραγματικό εισόδημα. Και υπογραμμίζω με έμφαση: χωρίς να μειώσουμε ούτε κατ΄ ελάχιστον τις σημερινές συντάξεις.

Πως εξηγείτε τότε τα μπλόκα και τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών;

Μα νομίζω είναι φανερό. Η προπαγάνδα της διαπλοκής κάνει «καλή δουλειά». Σπέρνουν φόβο, σύγχυση και αγωνία. Αλλά, όπως ήδη σας είπα, λίγα είναι τα ψωμιά της. Ωστόσο, τόσο οι δικαιολογημένες κινητοποιήσεις, όσο και ο ευπρεπής - δημοκρατικός διάλογος δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να διαπραγματευτεί ακόμα πιο αποτελεσματικά. Προσωπικά, καλώ τους συμπολίτες μας, και ειδικά τους αγρότες μας που τους ξέρω και με ξέρουν, να προβληματιστούν μαζί μου. Πώς είναι δυνατόν να φοβάται κανείς για τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ αφού αυτές θα εξαρτώνται από το εισόδημα; Αφού το πλαφόν, το ελάχιστο ποσό δηλαδή πάνω  στο οποίο θα υπολογίζονται οι εισφορές θα είναι το 80% του ανειδίκευτου εργάτη, άρα τα 468 ευρώ που συνεπάγεται μηνιαία εισφορά 93 ευρώ; Αφού θα προβλέπεται η εφαρμογή του σε βάθος τετραετίας; Ποιοι θέλουν τους αγρότες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να μην παίρνουν σύνταξη όπως και οι άλλοι πολίτες; Γιατί να ανησυχεί  ο φτωχός αγρότης από το Λεοντάρι για παράδειγμα, όταν ξέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται το φορολογικό;  Ξέρετε ασφαλώς κ. Άρη ότι το φορολογικό δεν είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση.

Πράγματι κ. Κατσαβριά. Ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών πάνε μαζί.

Ακριβώς κ. Ευθυμίου.  Όμως,  κάτι ακόμα για το φορολογικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή μας δίνουμε  σκληρή μάχη και θα εξασφαλίσουμε τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών μας. Ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας,  διαβεβαίωσε την Κυριακή  ότι το 2016 θα ισχύσει ό,τι και το 2015. Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε επιπλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Όσο για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, οι αγρότες έχουν μόνο να ωφεληθούν. Ίσως να πληρώνουν και λιγότερο φόρο. Εκείνοι που θα χάσουν τον ύπνο τους είναι όσοι παραοικονομούν σε βάρος των αγροτών. Δηλαδή έμποροι και μεσάζοντες που κρύβουν τα 6 δις ευρώ από τα 10 δις του συνολικού ετήσιου γεωργικού εισοδήματος.    

 

Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη κ. Κατσαβριά, μια συνέντευξη που νομίζω θα συζητηθεί, να σας κεντρίσω όπως και στην αρχή. Τι ακριβώς γιορτάσατε την Κυριακή με τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαιό Φάληρο;

Γιορτάσαμε τη νίκη της ελπίδας. Ποτίσαμε το κόκκινο τριαντάφυλλο της Αριστεράς. Και το λευκό τριαντάφυλλο της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Δώσαμε μήνυμα αισιοδοξίας και μάχης για την κατάκτηση των οραμάτων του λαού μας. Δείξαμε στους νέους και τις νέες ότι η αλλαγή αυτού του κόσμου και ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι απλά μια θεωρία στα βιβλία, αλλά είναι αγώνας και πράξη καθημερινή. Επιτρέψτε μου όμως,  να κλείσω με εκείνο που είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός της χώρας  και με συνεπήρε: 

 

«Αν τα οράματά μας δε χωράνε στη σημερινή πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε ούτε τα οράματα ούτε την πραγματικότητα. Αλλά αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας».

Τελευταία Νέα
bottom of page