top of page

Συνέντευξη στο Πρωινό Τύπο

26 Ιουλίου 2017

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για θέματα της επικαιρότητας στον Πρωινό Τύπο Καρδίτσας και το δημοσιογράφο κ. Άρη Ευθυμίου

 

 

 

Κυρία Κατσαβριά, έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση. Πήραμε τη δόση. Πάμε για τέταρτο μνημόνιο;

Όχι, κύριε Ευθυμίου. Δεν πάμε για τέταρτο μνημόνιο. Βαδίζουμε ολοταχώς για την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη. Τα μνημόνια και η ατζέντα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, του χρόνου τέτοια εποχή, θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Το καινούργιο γεννιέται και τίποτε δεν θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία του νέου και υγιούς οικονομικού και κοινωνικού υποδείγματος.  Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές που πραγματοποίησε η Ελλάδα σήμερα.  

Ναι, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης, ένα success story με μπόλικη δόση λαϊκισμού που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. 

Κοιτάξτε. Πρώτον εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάμε με αφηγήματα. Μιλάμε με γεγονότα. Και είναι γεγονότα, τόσο η καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά 215.000 νέες θέσεις εργασίας όσο και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των αγορών. Είναι γεγονότα, η αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων, η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αύξηση του τζίρου των λιανικών πωλήσεων.  Όλα αυτά με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Δεύτερον, τα success story  τα χαρίζουμε στον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι ξέρουν να επιδίδονται σε συστηματική παραπλάνηση των πολιτών. Η πρακτική τους μάλιστα αυτή είναι ο πραγματικός ορισμός του λαϊκισμού. 

Ωστόσο, δεν είναι δίκαιη η κριτική που σας ασκείται ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν 100 δις € και ότι η κοινωνία, και ιδιαίτερα η επιχειρηματική τάξη στενάζει από την υπερφορολόγηση;

Κύριε Ευθυμίου, θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Ξέρουμε ότι η ελληνική κοινωνία τα φέρνει δύσκολα πέρα. Όχι μόνο κατανοούμε αλλά, πιστέψτε με, κάνουμε ό,τι  μπορούμε για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Και νομίζω ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας γνωρίζει καλά ότι μια σειρά σκληρών μέτρων δεν ήταν δική μας επιλογή. Όμως, την ίδια ώρα μέσα από το Παράλληλο Πρόγραμμά μας έχουμε κάνει άλματα στην Κοινωνική Πολιτική. Με αύξηση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα κορυφαία παραδείγματα είναι η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, δηλαδή και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Η ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 500.000 πολιτών, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τις 700.000. Ή ακόμη και η  καθιέρωση των σχολικών γευμάτων, η παροχή των οποίων διευρύνεται συνεχώς. Για παράδειγμα, οι μαθητές των σχολείων των Σοφάδων έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση, πρόκειται για τα απόνερα της λιτότητας και την ανάγκη να βγούμε από την κρίση, αλλά με ολόκληρη την κοινωνία όρθια . Η εκλογίκευση της φορολογίας θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τον τερματισμό της λιτότητας και της ύφεσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέψτε μου να καταγγείλω την εξαγγελία του αμετανόητου νεοφιλελεύθερου αρχηγού της Ν.Δ. για μείωση των φόρων όχι μόνο ως λαϊκίστικη αλλά ως χυδαία παραπλάνηση. Γιατί δεν αφορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα αλλά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τον στηρίζουν.   

Έρχομαι τώρα στο πρώτο που είπατε για τα 100 δις. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα του κ. Μητσοτάκη. Που για να γίνει πιστευτό, επιστρατεύτηκε ο ομογάλακτός του κ. Ρέγκλινγκ. Λοιπόν, η αλήθεια είναι αυτή: η συμφωνία του 2015 συνοδεύτηκε από ένα δάνειο 86 δις €, για να αποπληρωθούν τα δανεικά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Όμως,  η χώρα μας ξόδεψε τελικά, ίσως και κάτι λιγότερο από 50 δις €. Ας πάψουν, επιτέλους, να υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να απαξιώνουν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και ας ζητήσουν τουλάχιστον, έστω και τώρα, συγγνώμη για τα σκάνδαλα και τις σκανδαλώδεις πολιτικές τους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.     

Μου δίνετε αφορμή κ. Κατσαβριά να παρατηρήσω ότι ο πολιτικός βίος δηλητηριάζεται συνεχώς από μια αντιπαράθεση γύρω από σκάνδαλα και εξεταστικές επιτροπές. Αλήθεια, δεν είναι αυτό πολυτέλεια, τώρα που οι συνθήκες απαιτούν ομαλότητα και συναίνεση;

Καλό θα ήταν η διαφθορά και η διαπλοκή που άνθισαν επί των ημερών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να μην υπήρχαν ή τουλάχιστον να είχαν πραγματικά διερευνηθεί, τότε που ο κόσμος βοούσε για τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, της SIEMENS, της NOVARTIS, των τραπεζών, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του μαύρου πολιτικού και μιντιακού χρήματος και τόσων άλλων, που θα θέλαμε ώρες να τα συζητάμε.  Η ελληνική κοινωνία κ. Ευθυμίου απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες που δεν αποδόθηκαν εξαιτίας της συνταγματικής ρύθμισης Βενιζέλου και του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και θα αποδοθούν αυτές οι ευθύνες μαζί με την επιστροφή στα δημόσια ταμεία όσων κλεμμένων μπορέσει να εντοπίσει η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν είναι δυνατόν εκείνοι που κατακλέψανε το δημόσιο χρήμα και διόγκωσαν το δημόσιο χρέος να μένουν ατιμώρητοι και οι πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Ούτε σε αυτά μπορεί να υπάρχει συναίνεση ούτε φυσικά και στην επιχείρηση των φθηνών αντιπερισπασμών του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η ομαλότητα δεν κινδυνεύει γιατί οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι βγαίνουμε πλέον από την κρίση και περνάμε βαθμιαία στην ανάπτυξη. Τη δική τους συναίνεση επιδιώκουμε και όχι εκείνη της διαπλοκής, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να την έχουμε. Μάλιστα, ζητούμε από τους πολίτες και κάτι περισσότερο από τη συναίνεση. Ζητούμε την ενεργητική τους συμβολή στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού κινήματος, ριζωμένου στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.      

Και μια τελευταία ερώτηση κυρία Κατσαβριά. Σας βλέπουμε να έχετε, ως βουλευτής, μια έντονη δραστηριότητα για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Καρδίτσα. Πρωταγωνιστείτε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα στη Λίμνη Σμοκόβου και τη Λίμνη Πλαστήρα, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας, για τη μετατροπή της Παλιάς Ηλεκτρικής σε Πνευματικό Κέντρο, για τις εργατικές κατοικίες, για τις αθλητικές υποδομές... Αλήθεια, πώς αισθάνεστε με τόσα πολλά καθήκοντα να σας βαραίνουν;

Δεν θεωρώ ακριβώς ότι πρωταγωνιστώ. Απλώς, προσπαθώ να κάνω το καθήκον μου. Και επιτρέψτε μου να σας πώ, πως ό,τι κι αν κάνουμε είναι λίγο, εάν αναλογιστούμε τα βάρη που σήκωσε, στα χρόνια της κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Πάντως, όλα αυτά που αναφέρατε, και πολλά άλλα ακόμη, αποτελούν χρόνια προβλήματα της Καρδίτσας, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί, απέναντι στους συμπολίτες μας, να εργαστεί και να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους. Ειλικρινά χαίρομαι κάθε φορά που ξεπερνιούνται διάφορα γραφειοκρατικά ή χρηματοδοτικά εμπόδια και λύνεται ένα πρόβλημα. Χαίρομαι  επίσης, γιατί μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος, των βουλευτών του Νομού μας και της κυβέρνησης αναπτύσσονται δράσεις και πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη της Καρδίτσας. Είμαστε δίπλα στον πολίτη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολλών, ακούραστα και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του Αναπτυξιακού μας Συνεδρίου για την Καρδίτσα που θα γίνει το προσεχές διάστημα. 

Τελευταία Νέα
bottom of page