top of page

Συνέντευξη στο Πρωινό Τύπο

12 Φεβρουαρίου 2018

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για θέματα της επικαιρότητας στον Πρωινό Τύπο Καρδίτσας.

 

 

Κυρία Κατσαβριά, φαίνεται πως η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Από τη μια τα θέματα της οικονομίας και από την άλλη τα εθνικά ζητήματα κυριαρχούν με ένταση στην καθημερινή επικαιρότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

 

Πράγματι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι  για όλα τα ζητήματα. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Για πρώτη φορά η χώρα ατενίζει το αύριο με σιγουριά και αισιοδοξία. Δεν είμαστε με τα χέρια στην πλάτη, έρμαιο στις διακυμάνσεις των διεθνών συσχετισμών. Κρατάμε γερά το τιμόνι και οδηγούμε τις εξελίξεις, κατοχυρώνουμε τη διεθνή θέση της Ελλάδας και βγάζουμε τη χώρα και το λαό μας στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Παράλληλα στεριώνουμε τη δημοκρατία και κόβουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν της διαπλοκής και της διαφθοράς.

 

Μιλάτε προφανώς για το σκάνδαλο της NOVARTIS.

 

Ναι. Η υπόθεση NOVARTIS, η αποκάλυψη της οποίας ήρθε πέραν του Ατλαντικού,  φαίνεται πως είναι μια κορυφαία υπόθεση φαρμακευτικής απάτης, με μίζες 60 εκατ. € και ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 23 δις €. Πρόκειται για πολιτικό σεισμό μεγατόνων, για ένα τεράστιο σκάνδαλο απείρως μεγαλύτερο από εκείνο της SIEMENS,  καθώς φέρονται αναμεμιγμένα και πολλά σημαντικά πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Ελπίζω να είναι το τελευταίο απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος που σπάει. Ξέρετε, η χώρα και οι Έλληνες έχουμε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από αυτά τα φαινόμενα, τόσο που βουλιάξαμε και στη χρεοκοπία. Είναι καιρός, μαζί με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου να αλλάξει και το μοντέλο της διακυβέρνησης. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, εγγυόμαστε αυτή τη νέα πορεία για την Ελλάδα και, βεβαίως, θα επιδιώξουμε παράλληλα την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς του δημοσίου. 

 

Μήπως όμως η κυβέρνηση ανέσυρε το σκάνδαλο αυτό για να «σκεπάσει» το λεγόμενο «Μακεδονικό»;

 

Ακούστε. Η κυβέρνησή μας ασκεί υπεύθυνη πολιτική και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και το κάνει στο προσκήνιο, φανερά. Λέτε να χειραγωγούμε τη Δικαιοσύνη και να υπαγορεύουμε τις ενέργειές της, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν; Εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία της και όλοι ξέρουν ότι δεν διστάζουμε και να συγκρουστούμε με εκείνες τις πρακτικές που προκαλούν το κοινό αίσθημα, όπως η απόφαση του ΣτΕ για την αμνήστευση φοροφυγάδων. 

Ως προς το λεγόμενο «Μακεδονικό», εμείς δεν έχουμε να σκεπάσουμε τίποτε. Είναι ο κ. Μητσοτάκης που έχει ανάγκη να σκεπάσει τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του, και κυρίως τον ακροδεξιό αλοιθωρισμό του αντιπροέδρου του και άλλων υποστηρικτών του. Ας πάψουν επιτέλους να παραπαίουν ανάμεσα στην υποτιθέμενη εθνικοφροσύνη  και στον ηττοπαθή κυνισμό τους και, ας συνταχθούν με την πατριωτική πολιτική της κυβέρνησης. Ας πάψουν να κρύβονται πίσω από συλλαλητήρια και ακραίες εκδηλώσεις.

 

Δηλαδή, βλέπετε στον ορίζοντα άμεση προοπτική επίλυσης του εθνικού αυτού ζητήματος;

 

Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια ευνοϊκή συγκυρία στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και των γεωπολιτικών συσχετισμών. Στην προοπτική της επίλυσης συμβάλλει καθοριστικά, η σημερινή εξωτερική μας πολιτική, η οποία ανοίγει δρόμους για τη χώρα καθώς είναι πολυδιάστατη, ενεργητική και πατριωτική. Το αποδεικνύουν οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών στα Βαλκάνια, οι συναντήσεις με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας, η επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τον κ. Νίμιτς και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά των Σκοπίων. Ασφαλώς, είναι τα Σκόπια που επείγονται για λύση και γι’ αυτό οφείλουν να προσαρμοστούν στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. 

Η λύση που επιδιώκουμε εμείς, θέλουμε να είναι διαρκής και βιώσιμη και να περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με τοπικό ή χρονικό προσδιορισμό σε μια λέξη. Ονομασία erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις, μέσα στα Σκόπια και διεθνώς, και στους διεθνείς οργανισμούς. Προϋποθέτει δε, εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων από το σύνταγμά τους και αποχή από κάθε επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας και των συμβόλων της Μακεδονίας των Ελλήνων.

 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πολιτικοοικονομική κατάσταση και πώς νομίζετε ότι μπορεί να αλλάξει προς όφελος της χώρας μας;  

 

Η πολιτικοοικονομική κατάσταση έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της μετάβασης. Αφήνουμε πίσω το κλεπτοκρατικό μοντέλο, το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της ιδιοτελούς πολιτικής λειτουργίας. Δημιουργούμε το νέο υπόδειγμα, το οποίο στην οικονομία συνεπάγεται την αρμονική συνύπαρξη του ιδιωτικού, του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των απόλυτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Στην κοινωνία σημαίνει την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Στη δε πολιτική λειτουργία, μεταφράζεται σε ελευθερία του πολίτη, σε δημοκρατία παντού, σε πατριωτική συνείδηση, σε ανιδιοτελή συμμετοχή,  σε συλλογική αντίληψη και δράση. Ακριβώς το τελευταίο, δηλαδή η συλλογική αντίληψη και δράση, είναι ο αναγκαίος και ικανός όρος, ο τρόπος για την αλλαγή της χώρας. 

 

Πιστεύετε ότι βγαίνουμε από την κρίση; Θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο;

 

Εμείς ό,τι λέμε, για ό,τι δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό, το κάνουμε πράξη. Η χώρα ακολουθεί τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με απόλυτη προσήλωση στη δέσμευσή μας να σταθεί η κοινωνία όρθια. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση, η οποία δεν περιείχε κανένα μέτρο σε βάρος των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έχουν τεθεί πλέον τα θεμέλια για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, καθώς απομένουν η τέταρτη – και τελευταία -  αξιολόγηση και η έναρξη των διαδικασιών για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Η χώρα μας, από τον Αύγουστο, ανακτά την εθνική της κυριαρχία και τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την οικονομία μέσα από τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, θωρακίζουμε τη χώρα με τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» με 18 δις € περίπου, με χρήματα από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και  την άντληση κεφαλαίων από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Υπενθυμίζω ότι μόλις προχθές αντλήσαμε 3 δις από τις αγορές με επιτόκιο 3,5 % και μάλιστα με τις διεθνείς αγορές σε αναταραχή. Δεν πρόκειται να καταφύγουμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης, όπως επιθυμούσαν κάποιοι εγχώριοι και ξένοι παράγοντες, γιατί αυτό θα σήμαινε τέταρτο μνημόνιο και συνέχιση της επιτροπείας. Μας αρκεί ο «κουμπαράς». Τέλος, θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι, μέσα στην άνοιξη, θα έχουμε έτοιμο το δικό μας στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό θα   στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την κοινωνική συνοχή και θα καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος. Για αυτό το σχέδιο θα ελεγχόμαστε από τα όργανα της ευρωζώνης και όχι για πολιτικές που θα υπαγορεύουν οι δανειστές. Και σιγά – σιγά, τα οφέλη από τη δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχυθούν σε κάθε γωνιά της χώρας,  θα γίνονται ορατά από όλους τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

 

Ωστόσο κ. Κατσαβριά,  παραμένουν αρκετά προβλήματα στη μεσαία τάξη καθώς και φτώχεια σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

 

Βεβαίως, και υπάρχουν προβλήματα. Και είναι αλήθεια πως είχαμε δεσμευτεί ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια. Γι’ αυτό και μετατρέψαμε τη δέσμευση αυτή σε στρατηγική και σε εφαρμοσμένη πολιτική. Και το πετυχαίνουμε.

Όμως, εμείς δεν κρύβουμε ότι θα χρειαστεί λίγος ακόμη καιρός, ώστε η ανάπτυξη να γίνει ορατή σε όλους τους πολίτες. Ανοίξαμε διάπλατα το δρόμο για τον εξορθολογισμό και τη μείωση των βαρών. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα κερδίσουμε μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, ξεκινώντας από τον επόμενο κιόλας χρόνο. Δίκαιη ανάπτυξη, που θα σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιη διανομή των εισοδημάτων, προστασία του περιβάλλοντος και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δίκαιη ανάπτυξη, που για μας προϋποθέτει πλήρη απασχόληση και όχι ανεργία, παρόλο που τη ρίξαμε από το 28% στο 20%.

Ως προς τους δεινοπαθούντες συμπολίτες μας, αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση που έτεινε να γίνει καθεστώς μέχρι και το 2014. Δώσαμε στέγη και τροφή στους άπορους. Μειώσαμε την τιμή του ρεύματος και του νερού στα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θεσπίσαμε τη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εδραιώνουμε μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη Κοινωνική Πολιτική για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κύριες αιχμές αυτού του σχεδίου είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο απολαμβάνουν πάνω από 600.000 συμπολίτες μας, τα σχολικά γεύματα που αναμένεται να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία μέχρι το 2019, η επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στην Υγεία, αυξήσαμε τις δαπάνες, εξοφλήσαμε τα χρέη του παρελθόντος, εξυγιαίνουμε τις προμήθειες και τα οικονομικά των νοσοκομείων, προσλάβαμε πάνω από 15.000 προσωπικό, και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε, θεσμοθετήσαμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας να ανοίγουν σταδιακά η μια μετά την άλλη.

Στην Παιδεία, αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ, αντί να τις μειώσουμε κατά το ίδιο ποσοστό. Ολοήμερο σχολείο, νέα σχολικά προγράμματα, αναβάθμιση του Λυκείου, επανεκκίνηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, νέο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δωρεάν μεταπτυχιακά, διπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα, είναι οι τομείς στους οποίους έχουμε προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές.

Και μια σημείωση: ναι, λέγαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Το εννοούμε και το κάναμε πράξη. Καμμιά πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία από 180.000€ για ένα ζευγάρι μέχρι 300.000€ για μια τετραμελή οικογένεια, δεν θα βγεί στο σφυρί. Και εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να το νομοθετήσουμε ακόμα πιο αυστηρά. Ήδη εργαζόμαστε προκειμένου να διαχωριστούν οι κακοπληρωτές και εκείνοι που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό από εκείνους που έχουν πραγματικά πρόβλημα.

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε ποιο είναι τελικά το παραγωγικό μοντέλο, το σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που προωθούμε ως χώρα; Και πώς αυτό εξειδικεύεται στην Καρδίτσα;

 

Έχουμε στρατηγικό σχέδιο, το οποίο εξειδικεύεται με τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, όπως αυτό που πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλία το Νοέμβριο. Το σχέδιο αυτό θα συναρθρωθεί με το σχέδιο του κ. Τσακαλώτου που είπαμε παραπάνω.

Προωθούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έχει σκοπό την αύξηση των θέσεων εργασίας και την πλήρη απασχόληση. Την αξιοποίηση της γνώσης, της πληροφορίας και της καινοτομίας, μέσα από τη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση. Τη διεύρυνση της εθνικά παραγόμενης προστιθέμενης αξίας. Την αειφορία και το σεβασμό στο περιβάλλον. Τη βελτίωση της θέσης χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Την αξιοποίηση των εγχώριων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Την αύξηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Την παραγωγική αξιοποίηση των εθνικών και των κοινοτικών πόρων. Την ορθολογική κατανομή των πόρων ανάμεσα στον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα. Τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγής και, φυσικά, τη δίκαιη διανομή του εθνικού εισοδήματος.

Η εξειδίκευση του μοντέλου αυτού για την Καρδίτσα, έγινε με τον καθορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό μας Συνέδριο, τον περασμένο Νοέμβριο. Ολοκληρώνουμε μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο Ε65. Χρηματοδοτούμε απόλυτα αναγκαία έργα για την άρδευση. Στελεχώνουμε το δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναβαθμίζουμε το Γενικό Νοσοκομείο του Νομού μας. Αποδώσαμε το στρατόπεδο Λουμάκη στο λαό, χρηματοδοτήσαμε τη μετατροπή της Ηλεκτρικής Εταιρείας σε Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο. Χρηματοδοτήσαμε απαραίτητα αθλητικά έργα του Νομού. Και φυσικά πολλά – πολλά άλλα, που αναδεικνύουν το όραμά μας για μια Καρδίτσα σύγχρονη, δημιουργική, παραγωγική. Την Καρδίτσα της δίκαιης ανάπτυξης, στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Τελευταία Νέα
bottom of page