top of page

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Τα Επίκαιρα"

18 Απριλίου 2018

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για θέματα της επικαιρότητας στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Τα Επίκαιρα". Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η Φωτεινή Δημητριάδου.

 

 

Η κ. Κατσαβριά ξεκινώντας είπε:  «Εμείς οι βουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ», έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην χώρα και την κοινωνία των πολλών. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία σε απόγνωση. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τούς δανειστές και καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό τον οποίο αποδέχθηκε ο Ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015. Παλέψαμε και καταφέρνουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Αυτήν είναι η μεγάλη μας συνεισφορά. Γιατί είναι εξαιρετικά  παράλληλα να δημιουργείς ένα Κοινωνικό Κράτος που αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση , που ασκεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού , που αυξάνει  τις δαπάνες για την υγεία και  την παιδεία. Τα οφέλη της πολιτικής μας είναι ορατά».

Ποιά η άποψη σας για την πολιτικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, και πως μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα ?Υπάρχουν τρόποι αναβάθμισης αυτής της χώρας;

«Η πολιτικοοικονομική κατάσταση έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της μετάβασης. Αφήνουμε πίσω το κλεπτοκρατικό μοντέλο, το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της ιδιοτελούς πολιτικής λειτουργίας. Δημιουργούμε το νέο υπόδειγμα, το οποίο στην οικονομία συνεπάγεται την αρμονική συνύπαρξη του ιδιωτικού, του δημοσίου και του κοινωνικού τομέα, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των απόλυτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Στην κοινωνία σημαίνει την επικράτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Στην πολιτική λειτουργία μεταφράζεται σε ελευθερία του πολίτη, σε δημοκρατία παντού, σε πατριωτική συνείδηση, σε ανιδιοτελή συμμετοχή, σε συλλογική αντίληψη και δράση. Ακριβώς το τελευταίο , δηλαδή η συλλογική αντίληψη και δράση ,είναι ο αναγκαίος και ικανός όρος, ο τρόπος για την αλλαγή της χώρας».

 

Με τις έκτακτες εισφορές που διαρκώς αυξάνονται ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποια λύση ώστε να απεγκλωβιστεί από όλο αυτό το φορτίο που έχει επωμιστεί;

«Είναι αλήθεια ότι τα ευρύτατα στρώματα των εργαζομένων έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες στα εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα, εξαιτίας των ευθυνών του παλιού πολιτικού συστήματος της συνακόλουθης χρεοκοπίας της χώρας και των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών. Εκείνο που χρειάζεται είναι λίγο υπομονή. Τον ερχόμενο Αύγουστο καταργείται η επιτροπεία. Η χώρα ανακτά την κυριαρχία της που σημαίνει ότι  αυξάνονται τα πολιτικά και τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, που θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό των βαρών και την δίκαιη κατανομή τους».

Με τους δανειολήπτες τι προβλέπεται;

«Η αφροσύνη των τραπεζών και του παλιού πολιτικού συστήματος, οδήγησε σε υπέρμετρη χορήγηση δανείων. Η χρεοκοπία και η οικονομική κρίση προκάλεσαν την αδυναμία αποπληρωμής τους από τα υποχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει θωρακίσει αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών και με τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, με αντικειμενική αξία 200.000ε, για ένα ζευγάρι έως 280.000ε για τετραμελή οικογένεια, δηλαδή για το 94% των δανειοληπτών. Όσον αφορά την ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει για όσους οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έστω και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Τί ρόλο παίζει η Καγκελάριος Μερκελ όσον αφορά την Ελλάδα;

«Η κ. Μέρκελ, ως Γερμανίδα καγκελάριος, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας  και των οικονομικών δυνάμεων που την στηρίζουν. Έγκυρα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας δηλώνουν ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από την κρίση της Ελλάδος πάνω από 100δις.Ομως οφείλω να επισημάνω ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει καθώς οι εκλογές έχουν μεταβάλει τις ισορροπίες στην Γερμανία. Αυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα διευκολύνει τις επιδιώξεις της χώρας μας, ιδιαίτερα στο θέμα του δημόσιου χρέους και των προτάσεων του κ. Τσίπρα για την νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε.».

Για την υπόθεση NOVARTIS τί έχετε μας πείτε;

«Η υπόθεση NOVARTIS , η αποκάλυψη της οποίας ήρθε πέραν του Ατλαντικού, φαίνεται πως είναι μια κορυφαία υπόθεση φαρμακευτικής απάτης, με μίζες 60 εκατομμύρια ευρώ και ζημιά για το Ελληνικό δημόσιο 23 δις ευρώ. Πρόκειται για πολιτικό σεισμό μεγατόνων, για ένα τεράστιο σκάνδαλο απείρως μεγαλύτερο από εκείνο της  SIEMENS, καθώς φέρονται αναμεμιγμένα και πολλά σημαντικά πολιτικά στελέχη της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος που σπάει. Η  χώρα και οι Έλληνες έχουμε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από αυτά τα φαινόμενα, τόσο που βουλιάξαμε και στην χρεοκοπία. Εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυόμαστε αυτή τη νέα πορεία για την  Ελλάδα και βεβαίως θα επιδιώξουμε παράλληλα την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς του δημοσίου».

Και κλείνοντας στις επερχόμενες εκλογές όποιο κόμμα και αν εκλεγεί θα σχηματίσει αυτοδυναμία ή θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας;

«Οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν αυτοδύναμη την κυβέρνηση των ριζοσπαστικών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Ο ελληνικός λαός συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του, θα αναμετρηθούν από κοινού με την πρόκληση της μεταμνημοινιακής Ελλάδος και θα κερδίσουν το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Για την δίκαιη κατανομή των βαρών , τη δίκαιη διανομή των εισοδημάτων, την πλήρη απασχόληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ , είμαι βέβαιη ότι θα είναι αυτοδύναμος και θα επιδιώξει τη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης , της κυβέρνησης που θα σχηματίσουμε μετά την νίκη μας στις εκλογές»

Τελευταία Νέα
bottom of page