top of page

Συνέντευξη στο Νέο Αγώνα

25 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, για θέματα της επικαιρότητας στο Νέο Αγώνα Καρδίτσας.

 

 

Κυρία Κατσαβριά, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με «πανηγύρια για το χρέος και γραβάτα από τα Σκόπια». Βλέπετε και κάποια σύνδεση ανάμεσά τους; Υπήρξε ένα είδος ανταλλαγής ή συναλλαγής;

Πολύ ωραίος τρόπος, ομολογώ,  να αναδειχτούν τα κορυφαία ζητήματα της συγκυρίας. Αλλά, νομίζω, πρέπει να τα δούμε με μια σειρά και μετά να τα συνδέσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από το Eurogroup.

Η γενναία ελάφρυνση του χρέους λοιπόν, είναι γεγονός. Ως αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησής μας. Οι αποφάσεις του Eurogroup  δικαιώνουν τη βούληση των Ελλήνων να κλείσουν μια μακρά περίοδο αφροσύνης και αμεριμνησίας που τη σημάδεψε η κυριαρχία της κλεπτοκρατίας, της διαφθοράς των θεσμών και της διαπλοκής της πολιτικής με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Εισερχόμαστε πλέον με μεγάλη ταχύτητα στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας και της εξόδου από την οικονομική κρίση. Είχαμε κάθε λόγο λοιπόν, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να εκφράσουμε στο Ζάππειο την ικανοποίησή μας για τα καλά νέα που έφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες.  Και η γραβάτα του Πρωθυπουργού, σηματοδότησε ακριβώς αυτό: το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας και την είσοδο στη μάχη για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ωστόσο όμως κ. Κατσαβριά, η χώρα θα έχει και ενισχυμένη εποπτεία με ελέγχους ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Δεν είναι αυτό ένα είδος αυστηρής επιτροπείας;

Ακούστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την απλή και την αυξημένη επιτήρηση για τις χώρες που βγήκαν από τα μνημονιακά προγράμματα. Είναι μάλιστα ανάλογη με το ύψος των δανείων που χορηγήθηκαν σε αυτές τις χώρες. Έτσι, η μεν Πορτογαλία που είχε λάβει δανειακή βοήθεια 78 δις € και η  Ιρλανδία που είχε πάρει  80 δις €, θα έχουν απλή, δηλαδή εξάμηνη εποπτεία. Το ίδιο και η Κύπρος, η οποία ήταν και αυτή σε πρόγραμμα και είχε πάρει δάνειο 10 δις €.  Εάν συγκρίνετε αυτά τα ποσά με τα περίπου 250 δις που πήρε η χώρα μας συνολικά, τότε δικαιολογείται η τρίμηνη εποπτεία. Όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το γεγονός ότι η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται από εμπειρογνώμονες των θεσμών, οι οποίοι θα υποβάλουν τις εκθέσεις τους και τις τυχόν παρατηρήσεις τους, όπως ακριβώς και για τις άλλες χώρες που αναφέραμε. Καμία νέα δέσμευση δεν αναλάβαμε και καμία νέα αξιολόγηση με μέτρα δεν πρόκειται να ξαναδούμε. Κρίση, μνημόνια και επιτροπεία, τέλος. Είτε αυτό αρέσει είτε όχι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Στουνράρα, τον πρώην υπουργό του Σαμαρά και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Τελικά, πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος στις αγορές και ποιο θα είναι το αντίκρισμα στη ζωή του πολίτη;

Η έξοδος στις αγορές θα είναι πεντακάθαρη. Η χώρα μας ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, το 2015. Τελευταίος σταθμός ήταν η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η έγκρισή της την περασμένη Πέμπτη από το Eurogroup.  Η ταυτόχρονη ελάφρυνση του χρέους η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, θα ανέλθει σε περίπου 95 δις €, το απόθεμα ασφαλείας των 24,1 δις € - το λεγόμενο μαξιλαράκι, η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης – ύψους 4,8 δις € και ο τρόπος της επιτήρησης, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως, δημιουργούν τις καλλίτερες και ασφαλέστερες προϋποθέσεις για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές. 

Ως προς τη ζωή του πολίτη, επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα λόγια του υπουργού Οικονομικών:  "θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία"  και  "αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον".  Ήδη, με το δικό μας, το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, προωθούμε και υλοποιούμε επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Επιπλέον, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Στρατηγικής 2019-2022 θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα ποσό, πάνω από 3,5 δις ετησίως. Οφείλω, επίσης, να υπογραμμίσω το γεγονός ότι με τη συμφωνία του Eurogroup άνοιξε ο δρόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία – όπως ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι – συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των μισθών γενικότερα. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία είχαμε πετύχει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Πείτε μου κ. Κατσαβριά, η κόκκινη γραβάτα του κ. Τσίπρα ήταν αυτή που του δώρισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Και, μήπως η συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας ήταν το αντάλλαγμα για τη θετική απόφαση του Eurogroup;

Δεν ξέρω αν η γραβάτα του Πρωθυπουργού ήταν δώρο του κ. Ζάεφ. Εκείνο που ξέρω είναι πως ο κ. Τσίπρας ό,τι λέει το κάνει πράξη. Το ίδιο και η κυβέρνησή μας, του ΣΥΡΙΖΑ  και των ΑΝΕΛ, στη βάση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, του Σεπτεμβρίου του 2015. Δεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, και το κάναμε. Τώρα δεσμευόμαστε για τη δίκαιη ανάπτυξη και θα το καταφέρουμε.

Ως προς το όνομα των Σκοπίων και την ελάφρυνση του χρέους, το μόνο που τα συνδέει είναι η ίδια η συγκυρία και, βεβαίως, η σοβαρή, υπεύθυνη, αποτελεσματική και πατριωτική κυβερνητική πολιτική. Και επιτρέψτε μου να κλείσω με τούτο: εάν υπήρχε ζήτημα ανταλλαγμάτων, τότε κάπου θα είχαμε χάσει. Ή στο ένα ή στο άλλο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα κέρδισε καθαρά και στα δυό. Τολμώ μάλιστα να πω ότι η Ελλάδα κέρδισε και για τους δυό. Δηλαδή και για τους Έλληνεςκαι για τους βόρειους γείτονές μας, καθώς έχουμε κάθε συμφέρον να συνεργαστούμε ειρηνικά για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page