top of page

Συνέντευξη στο karditsalive.net για την πρόταση ένταξης του Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα μετεστέγασης αθιγγάνων

20 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας,  σχετικά με την πρόταση ένταξης του Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα μετεστέγασης αθιγγάνων στο karditsalive.net.

 

 

Πρόταση ένταξης του Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα μετεστέγασης αθιγγάνων

Η κα. Χρυσούλα Κατσαβριά Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Καρδίτσας τοποθετήθηκε σε ερώτηση που της έγινε από δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας KarditsaLive.Net σχετικά με την πρόταση ένταξης του Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα μετεστέγασης αθιγγάνων

Στη δήλωσή της αρχικά εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει γρήγορα ο Δήμος Σοφάδων στις απαραίτητες ενέργειες για υποβολή του αιτήματος γιατί θα είναι κρίμα να χαθεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία όχι μόνο για τον Ρομά πληθυσμό των Σοφάδων αλλά για ολόκληρη την πόλη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα αναβαθμισθεί αισθητικά η περιοχή αλλά θα γίνουν και ενέργειες και έργα που θα βοηθήσουν συνολικά τον πληθυσμό.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την δημιουργία ενός οικισμού 130 περίπου σπιτιών, με τις απαραίτητες υποδομές, σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Σοφάδων. Σε αυτά θα πάνε οικογένειες που μένουν σε παράγκες στον σημερινό οικισμό, με τον χώρο που θα αδειάζει να πηγαίνει στο Δήμο και να γίνονται αναπλάσεις και κοινόχρηστοι χώροι.

Παράλληλα, όπως σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται η κατασκευή άλλων 70 σπιτιών στον παλιό οικισμό, ενώ θα  ενταχθούν και άλλες 70 οικογένειες στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο ή ακόμα και να πάψουν να υφίστανται οι παράγκες. 

Όπως ανέφερε η κ. Κατσιαβριά η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια με συνεχείς επαφές τόσο με τον δήμαρχο, όσο και με τον περιφερειάρχη, σε συνεργασία με το υπουργείο. Σε μία βάση που έλεγε ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει το χώρο, η περιφέρεια θα αναλάβει τις υποδομές και το υπουργείο την κατασκευή των οικίσκων. Το τελευταίο, συνέχισε, είχε ζητήσει να γίνουν κάποιες ενέργειες από τον Δήμο, οι οποίες δεν προχώρησαν και βρισκόμαστε σε μία στασιμότητα, που βάζει σε κίνδυνο την ένταξη στο πρόγραμμα.

Το υπουργείο από την πλευρά του, πρόσθεσε, έχει κάνει τις ενέργειες που του αναλογούσαν και τώρα περιμένει πρωτίστως τον Δήμο και κατόπιν την περιφέρεια. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι ο Δήμος Σοφάδων ήταν από τους πρώτους Δήμους που απέκτησαν δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα και δεν την έχει ακόμα εκμεταλλευτεί, όταν άλλοι που ακολούθησαν άρχισαν αν το υλοποιούν.

Στην ουσία αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα από τον Δήμο είναι να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων, να ληφθεί απόφαση και να σταλεί στο υπουργείο έγγραφο που να πιστοποιεί την επιθυμία του Δήμου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Το ότι αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην πρόσφατη παραίτηση του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Χαρίτου, όπως ο ίδιος μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επισήμανε πως είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης και έχουν δίκιο οι κάτοικοι των Σοφάδων να είναι επιφυλακτικοί, καθώς έχουν άσχημη εμπειρία από το παρελθόν, σε σχέση με το ποιοι παίρνουν τα σπίτια. Πρέπει όμως τόνισε να γίνει ευρέως γνωστό, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, το τι πρόκειται να δημιουργηθεί και πόσο σημαντικό είναι.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, είναι απόλυτα κατανοητό και το αίτημα για καταγραφή του πληθυσμού Ρομά που είναι μόνιμοι κάτοικοι Σοφάδων. Πράγμα που έγινε από τον Δήμο (είχε ανατεθεί στον παραιτηθέντα κ. Χαρίτο) και έχει σταλεί μία καταρχήν εκτίμηση στο υπουργείο. Με βάση αυτή την λογική, συνέχισε η κ. Κατσιαβριά, θα μπουν και κριτήρια, όπως το να είναι κάποιος τουλάχιστον μία πενταετία μόνιμος κάτοικος.

Σπίτια και παράγκες

Ο κ. Χαρίτος που όπως ήδη είπαμε προχώρησε στην καταμέτρηση μας είπε ότι μετρήθηκαν 372 παράγκες και 112 σπίτια στο κομμάτι του παλαιού οικισμού που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως, ενώ στο εκτός σχεδίου κομμάτι έχουμε 180 σπίτια και παράγκες μαζί. Στον δε νέο οικισμό είναι 92 σπίτια συν αλλά 50 που αποτελούν επεκτάσεις.

Σε αριθμό οικογενειών τόνισε ότι περίπου 20 από αυτές δεν είναι δημότες Σοφάδων και προέρχονται από άλλες περιοχές, σημειώνοντας όμως ότι ένας αριθμός μελών τους έχει παντρευτεί άτομα που είναι δημότες Σοφάδων.

Το «χαμένο» γήπεδο 5Χ5

Σε άλλο σημείο της κουβέντας με την κ Κατσιαβριά θίχτηκε το θέμα δημοσιεύματος που έλεγε ότι χάθηκε η δυνατότητα κατασκευής ενός γηπέδου 5Χ5 στον παλιό οικισμό των τσιγγάνων.

Επ΄ αυτού μας είπε ότι είχε προωθηθεί ένα τέτοιο αίτημα, εδώ και δύο χρόνια, στον Γ.Γ Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, ο οποίος το είχε δει πολύ θετικά. Με στόχο, συνέχισε, να αθλούνται οι νέοι του οικισμού, οι οποίοι μετέχουν ενεργά σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και να αποσυμφορηθεί το γήπεδο των Σοφάδων.

Από το υπουργείο δεσμεύτηκαν, τόνισε, τα απαραίτητα κονδύλια αλλά η μελέτη που στάλθηκε, από τον Δήμο, είχε θέματα εγκυρότητας και δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Πλέον, μας είπε, έχει εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που είχε ο Δήμος Σοφάδων να καταθέσει τα δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν, και με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχε το πακέτο του προγράμματος έχει φύγειχωρίς να περιέχει το γήπεδο 5Χ5 των Σοφάδων.

Κάνουμε, κατέληξε, μία προσπάθεια μήπως αλλάξει κάτι αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι θέμα ανταπόκρισης των υπηρεσιών του Δήμου Σοφάδων για να υπάρξει συνέχεια.

Τελευταία Νέα
bottom of page