top of page

"Επιστροφή της ελπίδας, επιστροφή της πολιτικής"

28 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο για τη Διαπραγμάτευση, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ένα μήνα μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η πορεία της διαπραγμάτευσης και η επιτευχθείσα συμφωνία προσφέρονται για μία πρώτη αποτίμηση. Οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτό το διάστημα, παρ’ όλο που λόγω της διαπραγμάτευσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νομοθετικό έργο, είναι πολύ σημαντικές.

Η Κυβέρνηση έδωσε, για πρώτη φορά, πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια «διαπραγμάτευση». Η συμφωνία που επετεύχθη, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα μνημόνια που στραγγάλισαν την κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια. Απαλλαγήκαμε από τις σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελλη, απαλλαγήκαμε από τη δέσμευση για επίτευξη εξωπραγματικών πλεονασμάτων της τάξης του 4 και 4,5%, ενώ ξεκινάμε να εφαρμόζουμε βασικούς πυλώνες του προεκλογικού μας προγράμματος, που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της διαφθοράς. Η νέα συμφωνία που επιτύχαμε, κινείται για πρώτη φορά σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Βεβαίως, αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα επιτύχουμε χωρίς τη συνδρομή του κόσμου. Η στήριξη του ελληνικού λαού, τα υψηλά ποσοστά αποδοχής στον τρόπο που διεξήχθη το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης και η αναβίωση ενός κινήματος πλατειών, έστειλαν μήνυμα στην Ευρώπη και άσκησαν πιέσεις στους δανειστές μας. Το λέγαμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια: μόνο με την ενεργό συμμετοχή του λαού θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η συμμετοχή αυτή άρχισε να καρποφορεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να φυλαχθεί ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις, έμοιαζαν να μην έχουν αντίκτυπο στη ζωή των συνανθρώπων μας. Η χώρα κυβερνιόταν μέσω e-mail, η «πολιτική» φάνταζε ως το μέσο που νομιμοποιεί την εξαθλίωση του λαού μας, οι δε αποφάσεις επιβάλλονταν έξωθεν. Αυτή η μεταδημοκρατική κατάσταση πλέον ανατρέπεται. Ο σεβασμός στη λαϊκή εντολή, η αλλαγή πολιτικής, η ίδια εν τέλει η πολιτική, είναι εδώ, παρούσες.

Τονίζοντας όλα αυτά, δεν υποτιμούμε το γεγονός ότι στοιχεία της συμφωνίας δεν μας ικανοποιούν. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: ποτέ σε μία διαπραγμάτευση δεν υιοθετούνται πλήρως οι θέσεις της μίας πλευράς. Η κατάργηση όμως των μνημονιακών δεσμεύσεων για περικοπές, η υιοθέτηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η φορολογική δικαιοσύνη αποτελούν το πρώτο, μεγάλο βήμα για την ανακούφιση του λαού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, ενώ θα νομοθετήσει μία σειρά μέτρων σχετικά με την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό που, ενώ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και ως εκ τούτου βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης, θα έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η μεσοπρόθεσμη συμφωνία με το Euro group δεν αποτελεί το τέλος της διαπραγμάτευσης. Αντιθέτως, βρισκόμαστε στην αρχή μίας δύσκολης, αλλά ελπιδοφόρας διαδικασίας για την ανάκτηση της κυριαρχίας μας και για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο έντιμος αγώνας μου δίνουμε, επιστρέφει επιτέλους την αισιοδοξία σε μία κοινωνία που τα τελευταία πέντε χρόνια είχε βυθιστεί σε ομαδική μελαγχολία.

Τον αγώνα αυτό θα τον συνεχίσουμε επιδιώκοντας τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίηση του κόσμου. Μόνο έτσι θα καταστεί νικηφόρος.

Το πρώτο βήμα έγινε. Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Συνεχίζουμε, για την αξιοπρέπειά μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page