top of page

"Η διαπραγμάτευση για τους αγρότες δεν έκλεισε"

8 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο για τη Διαπραγμάτευση, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγρότης και ο αγροτικός τομέας της οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ξαναρχίζει. Αυτή τη φορά με αφορμή τη νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν, και θα το κάνουν ακόμα πιο έντονα τώρα, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, να καπηλευτούν τις αγωνίες και τα προβλήματα των αγροτών. Να ενσπείρουν για μια ακόμη φορά το φόβο. Να υποκριθούν και πάλι το πόσο νοιάζονται για τους αγρότες. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

 

Όταν σε όλη την Ευρώπη η αγροτική οικονομία στηρίζεται σε συλλογικές - συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, στην Ελλάδα τις απαξιώνουμε. Όταν στη γειτονική Ιταλία το αγροτικό εισόδημα καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, με μια αγροτική παραγωγή που έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και με μια διαχρονική, συστηματική και συντονισμένη αγροτική πολιτική, στην Ελλάδα δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ποιος είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

 

Ο πρωτογενής, ο αγροτικός τομέας, είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Η ανάπτυξή του μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο της εθνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά και να προσφέρει τη δυνατότητα διατροφικής επάρκειας του ελληνικού λαού. Όμως απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και εθνικό σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της γεωργίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός αυτός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα παρουσιαστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου. Με αυτόν τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αγροτική ανάπτυξη και μαζί της η απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών. 

 

Είναι πλέον αναμφισβήτητο, ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί και οφείλει να αναπροσανατολιστεί και να αναπτυχθεί η αγροτική μας οικονομία, είναι το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό. Δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, δηλαδή πάνω από το 50% του εισοδήματος των αγροτών, προέρχεται από Κοινοτικούς πόρους. Στο ποσό αυτό, πρέπει να προστεθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο που αφορά στη χρηματοδότηση των γεωργικών επενδύσεων, ποσό που εξαρτάται κι αυτό αποκλειστικά από Κοινοτικούς πόρους.

 

Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν: Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;

Το νέο μνημόνιο επιβάλλει βαριά φορολογία στους αγρότες. Μας ζητάνε να κρατάμε λογιστικά βιβλία. Χώρια που οι δανειστές απαιτούν και αυστηρότερο προσδιορισμό του επαγγέλματος του αγρότη.

 

Αυτός είναι ο διάχυτος προβληματισμός που συναντώ στις πόλεις και τα χωριά που επισκέπτομαι. Και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι  δικαιολογημένος.    

 

Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια:

  1. Το μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα. Και σίγουρα δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αναγκαστική συμφωνία με τους δανειστές αποτρέπει τα χειρότερα. Και χειρότερα για τους αγρότες, θα ήταν η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η απώλεια των Κοινοτικών πόρων που ενισχύουν το αγροτικό εισόδημα και τις επενδύσεις.

  2. Η διαπραγμάτευση για τους αγρότες δεν έκλεισε. Είναι μπροστά μας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε όσα θα προσπαθήσει να πετύχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος, την ευνοϊκή μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των νέων αγροτών, την ευνοϊκότερη φορολόγηση αγροτών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, την προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών σε λογικά πλαίσια, την εξαίρεση των κοινοτικών επιδοτήσεων από τα έσοδα, την καταχώριση στα έξοδα τόκων δανείων, αποσβέσεων παγίων που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν, αμοιβών προσωπικής και οικογενειακής εργασίας κλπ. Όλα αυτά συνεπάγονται μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

  3. Κλειδί για τα παραπάνω αποτελεί η εξυγίανση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Η πάταξη δηλαδή της παραοικονομίας στο αγροτικό κύκλωμα, η οποία ξεπερνά το 60% ή αλλιώς τα (έξι) 6 δισεκατομμύρια που μπαίνουν στις τσέπες των επιτήδειων και των μεσαζόντων και αφαιρείται από το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η τήρηση λογιστικών βιβλίων. Και πρέπει να σημειώσω εδώ, δύο πράγματα. Πρώτον ότι το κράτος θα καλύψει το κόστος αυτό, και δεύτερον, ότι η καταχώριση όλων των εξόδων στα βιβλία, θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα και άρα τον φόρο που θα πληρώνεται. Συνεπώς, κανένας αγρότης δεν έχει λόγο να φοβάται.

  4. Η υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2015 – 2020 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις 17 Αυγούστου, πρόκειται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους πάνω από 6 δις ευρώ (4,7 δις θα είναι η κοινοτική συμμετοχή). Σε συνδυασμό με το στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική οικονομία, αναμένεται η δημιουργία πάνω από 50.000 θέσεων εργασίας καθώς και η δημιουργία πολλαπλάσιων οφελών για την οικονομία γενικότερα.

  5. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας καθώς διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουμε την προσδοκία ότι, με το σύνολο των αντισταθμιστικών και δυναμικών παρεμβάσεών μας, η επιβάρυνση των αγροτικών εισοδημάτων θα είναι τελικά πολύ μικρότερη. 

 

Η ισχυρή πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και η δική σας αγωνιστική συμμετοχή είναι η εγγύηση για την επιτυχή διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας. Είναι το διαβατήριο για την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία. Για το μέλλον της αγροτιάς. Για το μέλλον των παιδιών μας. Για το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Και πάλι μαζί.  Για τη νέα νίκη. 

ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Τελευταία Νέα
bottom of page