top of page

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος των αγροτών"

13 Φεβρουαρίου 2016

Άρθρο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Επίδειξη δύναμης. Κορύφωση του αγώνα. Όμως, ποιοι τέλος πάντων αγωνίζονται, για ποια αιτία και με ποιο σκοπό; Και εναντίον τίνος;

Το σχήμα φαίνεται απλό: όλοι οι αγρότες, με αιτία το ασφαλιστικό – φορολογικό, σκοπό την απόσυρσή τους και εναντίον της κυβέρνησης. Είναι όμως έτσι;

Είναι προφανές πως όχι, καθώς οι αντιθέσεις σε μια δημοκρατική κοινωνία επιλύονται με διάλογο και όχι με ισοπεδωτική άρνηση, ακόμη και του ίδιου του διαλόγου.

Κάποιοι «ηγέτες» από τα μπλόκα ήθελαν διάλογο με τον υπουργό, τον πρωθυπουργό, με διακομματική επιτροπή. Όλοι ανταποκρίθηκαν αλλά κάθε φορά οι «ηγέτες» αρνήθηκαν. Και αποφάσισαν «κάθοδο» στο Σύνταγμα. Το πρόσχημα της άρνησης «διάλογος από μηδενική βάση». Ωστόσο, εάν καλούντο σε διάλογο από μηδενική βάση, το πρόσχημα θα άλλαζε και θα απαιτούσαν – και σωστά - «να καταθέσει πρώτα η κυβέρνηση τις θέσεις της».

Η περίεργη σύμπτωση απόψεων του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κουτσούμπα, που πρώτος έσυρε το χορό της αδιαλλαξίας, φανερώνει έναν τυχοδιωκτισμό τον οποίο εκμεταλλεύονται επιδέξια ακροδεξιοί κύκλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει αρχίσει να αναρωτιέται: πρόκειται για «προοδευτικό μαξιμαλισμό» ή για “ακραίο - φαιό και τυχοδιωκτικό ακτιβισμό»; Ή μήπως πρόκειται για επιχείρηση φθοράς, ακόμη και ανατροπής της κυβέρνησης; Ή και για τα δύο μαζί;

Όπως και να έχει, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι τυφλή άρνηση του διαλόγου ισοδυναμεί με προβοκάτσια εναντίον των συμφερόντων του 80% των αγροτών. Γιατί εκτός του ασφαλιστικού και του φορολογικού που μπορούν με διάλογο να βελτιωθούν, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Το νέο ΕΣΠΑ, η προστασία των νέων αγροτών, η νέα ΚΑΠ, το μητρώο των αγροτών, ο προσδιορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, η κάρτα του αγρότη, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος των αγροτών. Το αποδεικνύει. Με τις επιδοτήσεις. Με το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες. Με την αλλαγή διοίκησης της ΕΒΖ και την ικανοποίηση των τευτλοπαραγωγών. Την Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ενίσχυση των δομών στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Τη σκληρή διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των αγροτών.

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διάλογο και στο πλευρό των αγροτών προασπίζοντας τόσο την αλήθεια όσο και τον κόπο τους.

Η αλήθεια είναι:

1. Το 80% των αγροτών θα έχει μια μέση επιβάρυνση περίπου 10 € το μήνα στις εισφορές του ΟΓΑ, με πλήρη υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη και δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις όπως κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων. Οι αγρότες αυτοί κερδίζουν, δεν χάνουν.

2. Το 80% των αγροτών δεν θίγεται από τις συζητούμενες φορολογικές ρυθμίσεις. Η επιδοτούμενη τήρηση βιβλίων με την καταχώριση όλων των παραγωγικών δαπανών, των εισφορών, των αποσβέσεων και της προσωπικής εργασίας, θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση. Και θα φέρει στο φως τα 6 δις € που παραοικονομούν οι μεσάζοντες σε βάρος τους.

Θα μπορούσε κάποιος εύλογα να ρωτήσει: τότε γιατί κινητοποιούνται οι αγρότες;

Είναι μάλλον φανερό: το 80% των αγροτών νιώθει βαριά την κόπωση 7 ετών λιτότητας και βαρών. Έχει βαρεθεί τις ψεύτικες υποσχέσεις, την πελατειακή μεταχείριση και την εκμετάλλευση. Και φυσικά πέφτουν εύκολα θύματα της συστηματικής παραπληροφόρησης από εκείνα τα ΜΜΕ που βλέπουν να έρχεται σύντομα το τέλος της διαπλοκής τους.

Ο μύθος ότι όλοι οι αγρότες έχουν τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Και το αποκούμπι των πολλών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του.

Τελευταία Νέα
bottom of page