top of page

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα συμφέροντα των αγροτών

18 Ιανουαρίου 2017

Άρθρο για τα συμφέροντα των αγροτών, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδείξαμε και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε έμπρακτα και με όλους τους τρόπους τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Γιατί στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας προκειμένου να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η ελληνική Ύπαιθρος  μπορεί, κυριολεκτικά, να σώσει την οικονομία της χώρας γιατί διαθέτει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες  και μπορεί να εξασφαλίσει την καλλίτερη ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα. Και ήδη καταγράφονται αρκετά σημάδια τα οποία δείχνουν μια βελτίωση των εξαγωγών και του εισοδήματος των αγροτών.

Αλλά μήπως οι Έλληνες αγρότες δεν  έχουν προβλήματα;  Και ασφαλώς έχουν, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως  αλήθεια ότι τα δυο τελευταία χρόνια η κατάσταση για τους αγρότες έγινε καλλίτερη.

Έρχονται ωστόσο κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έρχονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα που οξύνουν τα προβλήματα των αγροτών. Και προτείνουν νέες κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στην πραγματικότητα επαναφέρουν τα ζητήματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και των ενισχύσεων που κυριάρχησαν και πέρυσι.

Αξίζει λοιπόν να δούμε τι έκανε η κυβέρνησή μας στους τρείς αυτούς τομείς:

Φορολογικό: Διασφαλίσαμε, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών, με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 €, συν 1000 € περίπου  για κάθε παιδί.

Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 €, όχι μόνο δεν θα πληρώσει  το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο. Παρ’ όλα αυτά,  κάποιοι επιμένουν ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια. Όμως ξεχνούν ότι  αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες και ότι το αφορολόγητο ισχύει και για τα τεκμήρια. Και επίσης εξετάζεται η περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, προς την κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%.

 

Ασφαλιστικό:  Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με βάση το 70%  του κατώτερου μισθού.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το φορολογικό,  το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που  κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους.

Και  η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και  το 2027 θα μηδενιζόταν, θα φτάσει στα  384 ευρώ συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ. Οι αγρότες εξομοιώνονται ως προς την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και ως προς την Εθνική Σύυνταξη, με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Οι αγρότες δεν είναι πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σχετικά δε με το πρόβλημα της πληρωμής των εισφορών το πρώτο εξάμηνο του 2017, που επιβαρύνονται με τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016, ήδη αποφασίστηκε η  μεταφορά τους  στο δεύτερο εξάμηνο, όταν δηλαδή θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου.

Ενισχύσεις: 19 δις € έχει διασφαλίσει η χώρα μας από την Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό σημαίνει ενισχύσεις 2,5 δις περίπου το χρόνο, δηλαδή  οι ενισχύσεις θα είναι κάτι παραπάνω από τα 2,1 δις ευρώ που δηλώνουν ως καθαρό εισόδημα οι αγρότες το 2015. Αυτές τις ενισχύσεις τις απαιτούν όλοι, ακόμη και εκείνοι που εναντιώνονται στην Ε.Ε. Αλλά πάντα ρωτούν: «Πότε θα πάρουμε τις ενισχύσεις;  Και πόσα λεφτά;»

Υπενθυμίζουμε ότι εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008).

Δόθηκαν συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο 3,7 δις €, ποσό που είναι το μεγαλύτερο στα χρονικά της ΚΑΠ για τη χώρα μας. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και πάνω από 250 εκατ. €, τα χρήματα δηλαδή που διένειμε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από το πλεόνασμα που πετύχαμε στον προϋπολογισμό. Μπορούμε επομένως να ισχυριστούμε βάσιμα, ότι η ρευστότητα στον αγροτικό χώρο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τον Δεκέμβριο του 2016.

Ρεκόρ σημειώθηκε και ως προς τις πληρωμές του ΕΛΓΑ. Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για τις ζημιές του 2015, δηλαδή 5 μήνες νωρίτερα, και τον Νοέμβριο ξεκίνησαν οι πληρωμές των ζημιών του 2016, δηλαδή 3 μήνες νωρίτερα από τη περσινή χρονιά,  παρότι   ήταν πιο δύσκολη τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της αποχής των εκτιμητών.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί  ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της Υπαίθρου. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Στην αύξηση της απασχόλησης και την ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα

  2. Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας.

  3. Στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή και

  4. Στην αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων.

 

Για την υλοποίησή του αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ’ όλα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις €.

Με την αποφασιστική υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου και την αποτελεσματική διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα, οι αγρότες κερδίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη σαφή του πολιτική βούληση για τη διασφάλιση των ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την προστασία των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών.

Μπορούμε ωστόσο, όλοι μαζί, να δώσουμε και ένα πιο σύγχρονο και προοδευτικό περιεχόμενο τόσο στις διεκδικήσεις μας, όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα τις κατακτήσουμε.

Τελευταία Νέα
bottom of page