Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου είναι ένας λόγος για να ξαναδούμε τη σχέση μας με το βιβλίο.
31 Μαρτίου 2017
Άρθρο για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου είναι ένας λόγος για να ξαναδούμε τη σχέση μας με το βιβλίο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε, το 1966, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People - ΙΒΒΥ). Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Στην Ελλάδα, το μήνυμα μεταφράζεται και διανέμεται από το αντίστοιχο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.
«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…» μας προτρέπει ο Ρώσος συγγραφέας Sergey Makhotin ο οποίος μας χαρίζει φέτος το παγκόσμιο μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.
« […] Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις.[…]» γράφει ο Makhotin (μετάφραση Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου).
Αυτό είναι το βιβλίο-αντικείμενο για τους ενηλίκους που έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τις σελίδες τους και να βυθιστούν στις ιστορίες του. Για τα παιδιά όμως, και ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά παιδιά, αυτά που θέλουμε να φέρουμε κοντά στην ανάγνωση και στις βιβλιοθήκες, το βιβλίο πρέπει να είναι ενταγμένο στην καθημερινότητά τους από τη γέννησή τους. Να γίνεται το «μεταβατικό-αντικείμενο» το οποίο θα τα βοηθήσει να αντέξουν τους αποχωρισμούς, να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους, να δημιουργήσουν σχέσεις και με άλλα αντικείμενα ή πρόσωπα. Και αργότερα, όταν αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους, οι ιστορίες που κρύβονται μέσα στα βιβλία θα γίνουν τα καταφύγια για τις δυσκολίες που κάθε ηλικία έχει. Εκεί τα παιδιά θα συναντήσουν τους ήρωές τους, θα μιλήσουν για τα προβλήματά τους χωρίς να απελπιστούν, θα δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο και θα ονειρευτούν.
Το παιδικό Βιβλίο είναι ένα πρώτο μέσο ανακάλυψης του κόσμου. Μαζί με τη μητρική θαλπωρή και την πατρική σιγουριά, γίνεται ένας απαραίτητος σύντροφος στο ταξίδι της γνώσης. Ταξίδι που μετατρέπεται σε γοητευτική περιπέτεια μαζί με το παράδειγμα του γονιού και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Το βιβλίο από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων μέχρι τη βιβλιοθήκη του σπιτιού και, μέχρι τις πάσης φύσεως ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πλούτου. Μέσα από τα βιβλία ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στο παρελθόν. Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αφού μέσω αυτού ενημερωνόμαστε για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Όμως η σημαντικότερη προσφορά του είναι η καλλιέργεια του ανθρώπου, ηθική και πνευματική.
“Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται”, έλεγε ο Κικέρων. Μαζί με τον κήπο, έχουμε ανάγκη και τις βιβλιοθήκες. Ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας, με έμφαση στους μικρούς αναγνώστες και προσανατολισμένες στη φιλαναγνωσία. Σύγχρονες και εμπλουτισμένες σε βιβλία, προσωπικό, οργάνωση και τεχνολογικά μέσα. Στο σχολείο, στη γειτονιά, στον πολιτιστικό φορέα. Ανοιχτές όλη την ημέρα και προσβάσιμες σε όλους. Γιατί οι βιβλιοθήκες είναι “η μνήμη της ανθρωπότητας” καθώς τα βιβλία εμπεριέχουν όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα του παρελθόντος, όλες τις εφευρέσεις και όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπου μαζί με κάθε τι αξιομνημόνευτο. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη προχωρήσει με γενναία και γρήγορα βήματα, με κορυφαίο εξ αυτών, την ανάδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε βασικό μοχλό του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών που προωθείται. Ασφαλώς, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε και στη διαμόρφωση μιας Εθνικής Πολιτικής για το Βιβλίο καθώς και στη θεσμοθέτηση ενός κεντρικού φορέα υλοποίησης αυτής της πολιτικής.
Λέμε συχνά ότι το βιβλίο προσφέρει γνώση και ότι η γνώση είναι δύναμη. Πράγματι, αυτή η δύναμη είναι το μοναδικό αντίδοτο απέναντι στις δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγχυση, τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση του ανθρώπου. Το βιβλίο και η γνώση μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την προσωπική ολοκλήρωση και την κοινωνική απελευθέρωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου λοιπόν, είναι η γιορτή της ελπίδας και του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Και το βιβλίο, ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο, έχει την αυτονόητη σημασία του ως κιβωτός της γνώσης και σύντροφος του ανθρώπου στο μαγικό ταξίδι της ζωής.