top of page

290.000 € για αθλητικές υποδομές της Καρδίτσας: Λίγα ή πολλά;

4 Σεπτεμβρίου 2017

Άρθρο για τις αθλητικές υποδομές της Καρδίτσας, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

290.000 € για αθλητικές υποδομές της Καρδίτσας: Λίγα ή πολλά;

Η υπηρέτηση του αθλητικού ιδεώδους, των αρχών και των αξιών του, αποτελεί για την κοινωνία, την οργανωμένη πολιτεία αλλά και για  κάθε πολίτη ξεχωριστά, ένα ύψιστο χρέος. Το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα δηλαδή, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση και η ειρήνη καθώς και η επιδίωξη όχι τόσο υλικών αλλά πρωτίστως ηθικών και ψυχικών απολαβών, είναι οι σταθερές αρχές πάνω στις οποίες μπορεί και πρέπει να οικοδομείται η υγιής προσωπικότητα αφενός, και η κοινωνική συνοχή και η πρόοδος αφετέρου.

Η χρεοκοπία του παλιού πολιτικού συστήματος δεν διέλυσε μόνο την οικονομική και την κοινωνική βάση της χώρας μας. Συμπαρέσυρε ορμητικά και κάθε πολιτισμική και αθλητική ικμάδα του λαού μας. Οι δε κρατικές δαπάνες, οι σχετικές με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, συρρικνώθηκαν και εκμηδενίστηκαν. Αξιολογήθηκαν ως περιττές και αντιπαραγωγικές. Είχε προηγηθεί βεβαίως, η εγκατάλειψη και η απαξίωση όλων σχεδόν των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Γιατί αυτό βόλευε τα κάθε λογής αρπακτικά προκειμένου να τις ιδιοποιηθούν έναντι πινακίου φακής. Τίποτε πια δεν θυμίζει ότι το 2004 η Ελλάδα φιλοξένησε τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς αγώνες. Αποκορύφωμα ωστόσο, υπήρξε ο σφετερισμός το 2013, η κατ’ όνομα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, από συγκεκριμένα συμφέροντα προσκείμενα στο τότε πρωθυπουργικό γραφείο. Υπενθυμίζεται ότι από τα κέρδη του ΟΠΑΠ χρηματοδοτούνταν, επί της ουσίας, οι αθλητικές υποδομές της χώρας, ενώ σήμερα η ελληνική κοινωνία υπόκειται στη «φιλανθρωπική» διάθεση του κουμπάρου – επιχειρηματία. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, «αγόρασε» τον ΟΠΑΠ με τα μελλοντικά του, σίγουρα κέρδη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως, παρά τις δυσκολίες,  ο ερασιτεχνικός  αθλητισμός στέκεται στα πόδια του χάρη στην επίδειξη υψηλού αισθήματος κοινωνικής ευθύνης των ίδιων των φορέων του. Των γονέων και των ευαίσθητων συμπολιτών μας που αναγνωρίζουν την ανάγκη της νέας γενιάς για υγιείς διεξόδους έκφρασης και συμμετοχής. Για ουσιαστικούς τρόπους μόρφωσης και κοινωνικής ένταξης. Γιατί οι περισσότεροι κατανοούν ότι η ανθρωπιστική παιδεία, η πνευματική καλλιέργεια και η μετάγγιση υψηλών αξιών προωθούνται καλλίτερα μέσω του αθλητισμού, της καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος, της άμιλλας και της αυτοπειθαρχίας.

Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του χλοοτάπητα του Δημοτικού γηπέδου Καρδίτσας με 120.000 € και του Δημοτικού Σταδίου Σοφάδων επίσης με 120.000 €, καθώς και της βελτίωσης του Δημοτικού γηπέδου  ποδοσφαίρου Παλαμά με 50.000 €, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποδεικνύει την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, να στηρίξει αποφασιστικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στο νομό μας. Ένα ανάλογο δείγμα γραφής είχαμε και πέρυσι με τη δημιουργία Σχολής Προπονητών βόλεϊ.

Τα νιάτα της Καρδίτσας πρωταγωνιστούν με το ήθος και τις επιδόσεις τους. Μας κάνουν περήφανους με κάθε ευκαιρία. Τα 290.000 € που διαθέτει η κυβέρνησή μας από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), από το υστέρημα δηλαδή του προϋπολογισμού, είναι πολλά σε σχέση με τους περιορισμούς της οικονομίας. Είναι όμως λίγα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αθλητικής οικογένειας της Καρδίτσας, των πολλών αθλητικών συλλόγων και ιδιαίτερα των νέων μας. Τόσο ο κλασικός αθλητισμός, όσο και τα αγωνίσματα «χαμηλού προφίλ», δικαιούνται το μερίδιο της προσοχής και της οικονομικής ενίσχυσης που τους αναλογεί. Γνωρίζουμε καλά τους στόχους και τα προβλήματά τους.  Ωστόσο, ο συμβολισμός αυτής της απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιουλίου Συναδινού, δεν παύει να είναι ισχυρότατος, καθώς συμπίπτει με την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία σηματοδοτεί πλέον το πέρασμα σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη νέα γενιά, σε όλους τους τομείς – και στον αθλητισμό. Είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για ορθολογική χρηματοδότηση και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, καμία γενιά δεν είναι χαμένη. Όχι μόνο  δεν θα το επιτρέψουμε αλλά, επιπλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, των ευκαιριών και των δυνατοτήτων του νέου Έλληνα και της νέας Ελληνίδας,  για προσωπική και συλλογική ανάπτυξη και ευημερία

Τελευταία Νέα
bottom of page