top of page

Πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά

11 Σεπτεμβρίου 2017

Άρθρο για την Παιδεία και τη Δημόσια Εκπαίδευση, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά.

Όλα έτοιμα: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους. Τα βιβλία άμεσα διαθέσιμα.

 

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία βρήκε τα παιδιά ξεκούραστα, χαμογελαστά και γεμάτα προσδοκίες. Όλοι οι μαθητές πήραν τα σχολικά συγγράμματα στα χέρια τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι όλοι στη θέση τους. Τα  εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ανανεωθεί,  και περιμένουν να δοκιμαστούν στην πράξη, με στόχο να γίνει πράξη το ολοήμερο σχολείο και να απαλλαγούν  οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το άγχος και τα περιττά βάρη. Έχουν εισαχθεί ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η θεματική εβδομάδα, οι δημιουργικές εργασίες, οι λιγότερες εξετάσεις, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ενισχυμένη εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, έχει θεσμοθετηθεί και επεκτείνεται ο θεσμός των σχολικών γευμάτων. Όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υποσιτισμού, αλλά και για να αναδειχθεί η αξία ενός νέου διατροφικού προτύπου. Ήδη, στην Καρδίτσα για παράδειγμα, έχουμε καθολική κάλυψη όλων των σχολείων των Σοφάδων και της πλειοψηφίας των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω θα θεωρούνταν αυτονόητα σε κάποια άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, στη χώρα μας οφείλεται καθαρά στον αυστηρό προγραμματισμό αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, που απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Εκπαίδευση, και να μην αφήσει τα όποια προβλήματα να επηρεάσουν στο ελάχιστο τη λειτουργία των σχολείων. Μεγάλα και μικρά σχολεία, πολυθέσια μέχρι και μονοθέσια, «μετρούν»  το ίδιο για την Πολιτεία, σε κάθε γωνιά της χώρας. Διασφαλίζεται πλήρως η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και η ισότητα των ευκαιριών στη μόρφωση για κάθε παιδί.  

 

Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,85 % επί του ΑΕΠ και με αυτό τον τρόπο ανατράπηκε η αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18, της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν με βάση αυτή την πρόβλεψη το 2017 στο 2,15% επί του ΑΕΠ (700 εκ. λιγότερα) και θα έφταναν μόλις στο 1,9 % επί του ΑΕΠ το 2018.

 

Η Κυβέρνησή μας, έχοντας δώσει έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης έχει λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών. Θεσμοθετήσαμε το Ενιαίο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, ενώ παράλληλα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στα οποία φοιτούν μαθητές που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΡΟΜΑ, προσφυγόπουλα). Προβλέπεται μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους από Κοινωνικούς Λειτουργούς τους οποίους έχουμε ήδη προσλάβει.

 

Παράλληλα, δημιουργείται Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών σε 1.000 Δημοτικά από τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν 600 σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προσαρμόσαμε τα προγράμματα λειτουργίας των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, αντίστοιχα των γενικών, στα οποία μπορεί πλέον να λειτουργεί και Ολοήμερο πρόγραμμα. Αυξήσαμε τις προσλήψεις προσωπικού στην Ειδική Αγωγή σε αριθμούς ρεκόρ. Ο επανασχεδιασμός και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ειδική αγωγή συνεχίζεται, με στόχο την αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Στόχος μας η κάλυψη των μεγάλων κενών της πρώιμης παρέμβασης και της διά βίου εκπαίδευσης και υποστήριξης των ΑμεΑ.

 

Επιπλέον:

  • Προσθέτουμε στη θεματική εβδομάδα των Γυμνασίων θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

  • Διευρύνουμε τη λειτουργία Τμημάτων Υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα προσφυγόπουλα – παιδιά μεταναστών.

  • Προχωράμε στην παραπέρα εδραίωση της δομής και του περιεχομένου των Επαγγελματικών Λυκείων, με καθιέρωση και υλοποίηση του μεταλυκειακού έτους μαθητείας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, πρόσβαση αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πιστοποίηση των πρώτων αποφοίτων του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας.

  • Προχωράμε στην ίδρυση της νέας Δομής Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου που θα ενοποιήσει και θα αναβαθμίσει όλες τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Άμεσα θεσμοθετούμε το πλαίσιο προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας με βασική κατεύθυνση την ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων.

  • Από φέτος η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα λειτουργεί με ένα νέο θεσμικό καθεστώς αντικαθιστώντας διατάξεις και ρυθμίσεις που ίσχυαν από την δεκαετία του 1980, εκσυγχρονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το αναχρονιστικό καθεστώς λειτουργίας τους.

 

Η Πολιτεία, με ευαισθησία, ευθύνη, και ισχυρή θέληση κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε. Αυτό που είναι αυτονόητη υποχρέωσή της. Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η μαθητική κοινότητα. Αυτό που είναι ο πραγματικός σκοπός της δημόσιας εκπαίδευσης. 

 

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Τελευταία Νέα
bottom of page