top of page

Οι προοπτικές του τουρισμού και ο ρόλος του στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Καρδίτσας

26 Οκτωβρίου 2017

Άρθρο για τις προοπτικές του τουρισμού και το ρόλο του στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Καρδίτσας, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Οι προοπτικές του τουρισμού και ο ρόλος του στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Καρδίτσας

Διαχρονικά, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Η μαζική εισροή επισκεπτών στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια, είναι πρωτοφανής. Αυτό οφείλεται,  στην επίπονη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Τουρισμού και τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και στη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή. Ο νομός Καρδίτσας συμβάλλει, βεβαίως, στη δημιουργία της «τουριστικής πίτας» αλλά με σχετικά μικρές αξιώσεις, καθώς η τουριστική δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως στη Λίμνη Πλαστήρα.

 

Ο νομός Καρδίτσας, στην καρδιά της Ελλάδας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδυάζει έναν πλούτο γεωφυσικών αντιθέσεων και μοναδικές φυσικές ομορφιές. Γι’ αυτό θεωρείται ως ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός.

Η ειδυλλιακή Λίμνη Πλαστήρα είναι ασφαλώς ο κυρίαρχος τουριστικός προορισμός του νομού Καρδίτσας. Ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη της περιοχής της Λίμνης  Σμοκόβου  και της  Λίμνης Στεφανιάδας, που μέχρι σήμερα υποτιμούνται. Τα Λουτρά Σμοκόβου, της Καΐτσας, του Σουλαντά αλλά και του Βαθυλάκου μπορούν να στηρίξουν σημαντικά  την ανάπτυξη Ιαματικού τουρισμού. Ο ορεινός όγκος των Βόρειων και Νότιων Αγράφων, της Αργιθέας και του Μουζακίου, με τα γραφικά μονοπάτια, τα ρυάκια και τα ποτάμια, τα γεφύρια, την καταπράσινη φύση και τα δάση από έλατα, καστανιές και βελανιδιές, αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη Περιηγητικού Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού τουρισμού, κλπ. Αλλά και πάμπολλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση και ο περίπατος, η Χιονοδρομία, η Ιππασία, το Canoeing kayak, το Paintball, το Αλεξίπτωτο πλαγιάς, το Παρά πέντε, η Τοξοβολία, η Σκοποβολή,  το Ποδήλατο βουνού, ο  Αεροαθλητισμός, που  συνδέονται άμεσα με την προοπτική της ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού. Ο θρησκευτικός τουρισμός επίσης, μπορεί να στηριχτεί στα πολλά μοναστήρια και τις όμορφες εκκλησιές της περιοχής. Τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και η παραδοσιακή τοπική κουζίνα, δίνουν έξοχες ευκαιρίες στον αγροτοτουρισμό, τον Οινοτουρισμό και τον Γαστρονομικό τουρισμό. Παρόμοιες εξειδικευμένες ευκαιρίες δίνουν η ιστορία του τόπου μας, τα Μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα και τα μνημεία, ο λαογραφικός μας πλούτος και η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια, τα Ανταμώματα, ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προσελκύοντας ειδικές κατηγορίες τουριστών, που κατά γενική ομολογία τους, αυτήν την Ελλάδα θέλουν να γνωρίσουν και αυτή τους μαγεύει.

Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων προϋποθέτει την αντιμετώπιση ορισμένων καίριων αδυναμιών. Η κορυφαία αδυναμία είναι η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο να πηγαίνει πέρα από την καταγραφή ευχών και επιθυμιών. Ένα τέτοιο σχέδιο οφείλει να απαντά στο πρόβλημα συντονισμού των φορέων της πολιτείας,  της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και των φορέων του τουρισμού. Οφείλει επίσης, να λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής τουριστικής εκπαίδευσης.

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση, προβληματική πολλές φορές, η απουσία έγκυρης πληροφόρησης και η έλλειψη αποτελεσματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελούν ισχυρά αντικίνητρα για την τουριστική ανάπτυξη της Καρδίτσας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και ο ισχυρός ανταγωνισμός από καλλίτερα αναπτυγμένες γειτονικές περιοχές, στο μέτρο που τα Μετέωρα ή το Πήλιο, για παράδειγμα, μονοπωλούν την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλία.

Όμως, αναμφίβολα, τόσο οι αδυναμίες όσο και οι εξωτερικές πιέσεις, μπορούν να λειτουργήσουν και αντίστροφα. Να αποτελέσουν δηλαδή πεδίο δημιουργικής προσπάθειας ώστε να γίνουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να προσδιορίσουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητες σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες μετατροπής τους σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτό που οφείλουμε άμεσα να κάνουμε, είναι η  έρευνα, μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας της περιοχής ώστε να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού.

Τα ορεινά αλλά και πεδινά χωριά της Καρδίτσας είναι ζωντανά, έχουν επαρκή πληθυσμό και υποδομές, που με μικρές επενδύσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν την επισκεψιμότητα, να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και να ενισχύσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών. Εδώ, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου, που έφτιαξε αυτά τα υπέροχα χωριά, τα οποία παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους, είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες  εαν δεν συνδυάσουν το ελκυστικό περιβάλλον με τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, τις γεύσεις αλλά και την ιστορία που ξεχειλίζει και παραμένει αναξιοποίητη. Τα «δασικά χωριά» απέτυχαν, γιατί δεν ήταν χωριά με κατοίκους που ζουν από τη γη τους, γιατί δεν απέπνεαν την πραγματική καθημερινή ζωή, την κουλτούρα, το μόχθο, τη δημιουργία, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις και αξίες τους.

Η Καρδίτσα ως κατεξοχήν αγροτικός νομός, έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών επιχειρήσεων, των υφιστάμενων και αυτών που μπορούν να αναπτυχθούν. Τα τοπικά και ποιοτικά μας προϊόντα μπορούν να είναι η πρώτη ύλη του πρωινού και των γευμάτων των επισκεπτών μας. Εκτός από την άμεση κατανάλωση των προϊόντων αυτών θα έχουμε και την έμμεση προβολή και καθιέρωσή τους στο τραπέζι πολλών καταναλωτών και εκτός Καρδίτσας.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, ως αναπτυξιακό εργαλείο του ΕΣΠΑ, μπορούν να «παντρέψουν» δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αυτές του ορεινού όγκου μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων. 

Ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ επίσης, δίνουν σημαντικά κίνητρα σε καινοτόμες δράσεις καθώς και σε προσπάθειες προσανατολισμένες στην ποιότητα. Αυτά διευκολύνουν τον νομό μας τόσο στην κατοχύρωση όσο και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τομέα του τουρισμού.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικές. Η χώρα βγαίνει από την κρίση και με την κοινωνία όρθια. Μπροστά μας είναι η άμεση προοπτική της κατάργησης της επιτροπείας και της δίκαιης ανάπτυξης της πατρίδας μας. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τόσο το θετικό περιβάλλον της οικονομίας όσο και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στους επί μέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Καρδίτσα θα συμβάλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και, επιπλέον,  μπορεί να προσφέρει δυνατότητες  για απασχόληση και εισόδημα, πέραν της μεταποίησης και της αγροτικής οικονομίας. 

Τελευταία Νέα
bottom of page