top of page

Ο Προϋπολογισμός του 2018 σε τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2017

Άρθρο για το προϋπολογισμό του 2018, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ο Προϋπολογισμός του 2018 σε τίτλους

Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και αποτελεί το εργαλείο με το οποίο επιχειρείται η καθαρή έξοδος από την κρίση.

Η επιτυχής εκτέλεση των προϋπολογισμών 2015,2016 και 2017 αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας και επέτρεψε την ανακούφιση περίπου 3,5 εκατ. πολιτών από το Κοινωνικό Μέρισμα, καθώς σημειώθηκε υπερ-πλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα πάνω από τους συμφωνημένους στόχους. 

Από τον Αύγουστο του 2018 ανακτάται η εθνική κυριαρχία και η δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία και καταργείται η Επιτροπεία και ο καταναγκασμός από τους δανειστές. Η εποπτεία της οικονομίας συνεχίζεται όπως ακριβώς και για κάθε άλλη χώρα – μέλος της Ευρωζώνης.  

Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%. Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας έχουν ανακάμψει. Με την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς και την θεαματικά αποτελεσματική ανταλλαγή ομολόγων, έχουμε τερματισμό των συνεπειών του PSI, αποκατάσταση της μακροοικονομικής ισορροπίας, εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της  ελληνικής οικονομίας, αύξηση επενδύσεων – εξαγωγών και κατανάλωσης.  Η προοπτική απομείωσης του δημόσιου χρέους προβάλλει άμεσα μπροστά μας για να εγγυηθεί την έξοδο στις αγορές και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

14.000 νέες επιχειρήσεις αποτυπώνουν την πορεία προς την Ανάπτυξη, η οποία εγκαθίσταται στην πατρίδα μας με τα 3 τρίμηνα συνεχούς αύξησης των ρυθμών της μέσα στο 2017, για να κλείσει στο περίπου 2%. Σχεδιάζουμε και αναμένουμε 2,5% για το 2018 μέσα από την αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος και την ενίσχυση της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ολοκληρώνουμε τον κύκλο των  Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων προκειμένου να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιμέρους περιοχών και των κλάδων της οικονομίας της χώρας. Κινητοποιούνται πλήρως οι πόροι του Αναπτυξιακού Νόμου, στα πλαίσια του οποίου έχουν υποβληθεί πάνω από 800 επενδυτικά σχέδια. Κινητοποιούνται πλήρως επίσης,  οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Με τους ολοένα αυξανόμενους πόρους του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το δημόσιο παρεμβαίνει αυτόνομα και αποφασιστικά σε καίριους τομείς των οικονομικών και των κοινωνικών υποδομών.   

 

Η αγροτική οικονομία σέρνει το χορό της δίκαιης ανάπτυξης, της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου και της κοινωνικής συνοχής.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έγκρισή του, έχει ενεργοποιηθεί το 62% των πόρων του ΠΑΑ, οι οποίοι ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ. Οι πληρωμές μέχρι τέλος του 2017 θα φτάσουν στα 1,4 δις €. Δηλαδή σε μόλις δύο χρόνια η απορρόφηση έχει αγγίξει το 29%. Η εφαρμογή του ΠΑΑ αποτιμάται θετικά και στηρίζεται στην άριστη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ, ιδιαίτερα με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην οποία έχουμε εκχωρήσει το 37,4% των πόρων.

Με τη θέσπιση του αφορολόγητου για τους αγρότες στα 9.550 €, καθώς και του αφορολόγητου για τις επιδοτήσεις έως και 12.000 €,  για συνδεδεμένες και πρασίνισμα, με την εξαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των ενισχύσεων του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι 577.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πλήρωσαν εφέτος φόρο 70 εκατ. € για το 2016.

Με τις  παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ιδιαίτερα με τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα,  το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο. Πετύχαμε επίσης να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, την Εθνική Σύνταξη των 384 €, όχι ως κατώτερη, αλλά ως βάση υπολογισμού μαζί µε την ανταποδοτική, και για τους αγρότες. Επιπλέον, οι αγρότες απολαμβάνουν πλέον τις ίδιες παροχές µε τους άλλους ασφαλισμένους.

Εξασφαλίσαμε την ομαλή και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, εξοφλώντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες που υπήρχαν, ακόμα και από το 2008, καθώς και το βάρος των 3 δις που παραλάβαμε και το οποίο προσαυξάνονταν με πάνω από 300 εκατ. € το χρόνο. Με το τέλος του 2017, θα έχουν πληρωθεί συνολικά  2,8 δις €., στα οποία πρέπει να προστεθεί και το κοινωνικό μέρισμα που αντιστοιχεί στον αγροτικό κόσμο.  

Μειώσαμε το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ της στο μισό.

Η Ανεργία, στο σύνολο της χώρας, από 28% το 2014 αγγίζει πλέον το 20%, για να πέσει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2018. Στην τριετία 2015-2018 έχουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, 140.000 μέσα στο 2017 – εκ των οποίων το 70% είναι μόνιμες θέσεις εργασίας.   

Στον τομέα της Υγείας προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με το 2017. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σταθεροποιηθεί, έχει επιτευχθεί η  καθολική υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από  15.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίες συνεχίζονται. Έχει εξομαλυνθεί πλήρως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές (1,024 δις € για το 2017) και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε να μην επανέλθουν τα νοσοκομεία στο καθεστώς συσσώρευσης οφειλών των προηγούμενων ετών. Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το όριο αγορών θα παραμείνει στα αυξημένα περσινά επίπεδα των 1,634 δις €, γεγονός που  σε συνδυασμό με το επικείμενο νομοσχέδιο για την κεντρικοποίηση των προμηθειών, που θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, και με τη συνέχιση των προσλήψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό θα συντελέσει στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας. Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που θα αρχίσει να αποδίδει άμεσα, αναμένεται να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία σε ένα μεγάλο βαθμό και να εξυπηρετεί τους ασθενείς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στο 1,85 δις ανέρχονται οι πόροι για το κοινωνικό κράτος με το οποίο γίνεται πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους 600.000 δικαιούχους του ΚΕΑ, την υποστήριξη των κοινωνικών δομών  για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αύξηση κατά 40% (260 εκατ. €) των οικογενειακών επιδομάτων, την κάλυψη 130.000 μαθητών δημοτικών σχολείων το 2018 με ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα και την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες σχολικές μονάδες το 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων.

Στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, από τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέρχεται το καθεστώς των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Με την τρίτη δε αξιολόγηση θα θεσμοθετήσουμε το υπερ-προνόμιο για εργατικές απαιτήσεις, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχειρήσεων.

Αυξημένες κατά 3,6% είναι, στον προϋπολογισμό του 2018, οι δαπάνες για την Παιδεία. Η αύξηση αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική, 23,4% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.  Με τις δαπάνες για την Παιδεία στο 2,88% του ΑΕΠ, με το  περίπου 1 δις για την έρευνα και με τις γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μετατρέπουμε την Παιδεία σε ουσιαστικό αναπτυξιακό συντελεστή, ο οποίος πραγματώνει ταυτόχρονα τόσο το στόχο για μια οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, όσο και τον στόχο της αναβάθμισης της θέσης της νέας γενιάς στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο και, βεβαίως, την πολύπλευρη μόρφωσή της.

Με 5% αύξηση των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκδηλώνουμε την πρόθεση να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων και να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εν κατακλείδι, ο Προϋπολογισμός του 2018 παρέχει τα εχέγγυα του περάσματος της πατρίδας μας από την κρίση στην ανάπτυξη. Από τη λιτότητα στην απρόσκοπτη και δημιουργική προσπάθεια. Από το αδιέξοδο κλεπτοκρατικό μοντέλο στη θεμελίωση μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Από τον αυταρχισμό των δανειστών και των εγχώριων εκπροσώπων τους στη δημοκρατική άνοιξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μόλις άρχισε. Με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Τα καλλίτερα είναι μπροστά μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page