top of page

Η πόρτα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι η εκπαίδευση και η απασχόληση

14 Οκτωβρίου 2018

Άρθρο για τους Ρομά, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Η πόρτα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι η εκπαίδευση και η απασχόληση

 

Ποιά θα είναι τα οφέλη για τους Ρομά και την πόλη των Σοφάδων από το προωθούμενο σχέδιο ολιστικής παρέμβασης ;

Υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον της κυβέρνησης και σταθερή  πολιτική βούληση, να δοθεί αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι Ρομα στη χώρα μας.

Ο παλιός οικισμός στους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας, είναι μία ακραία υποβαθμισμένη κοινότητα Ρομά για την οποία επεξεργαζόμαστε μια ολιστική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει: α) την μετεγκατάσταση 100-130 περίπου οικογενειών από τον παλιό στο καινούριο οικισμό των Σοφάδων, β) βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης του παλιού οικισμού με δίκτυα υποδομών και αντικατάσταση των παραπηγμάτων με οικίσκους, γ) μέτρα παροχής υπηρεσιών και σχεδιασμός καινοτόμων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την ένταξή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και σε άλλους τομείς.

Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου ο Δήμος Σοφάδων πρέπει να υποβάλει έγκαιρα σχετικό αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία Ρομά, αφού έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια από το 2017 και ο διάλογος ανάμεσα στο Δήμο και τη Περιφέρεια Θεσσαλίας διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα, διερευνούμε μια συνολική παρέμβαση προκειμένου να ευεργετηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός των Σοφάδων που έχει πληγεί συστηματικά από την υποβαθμισμένη συνοικία Ρομά, με τη γενικότερη αναβάθμιση της πόλης και της αισθητικής της περιοχής. Τα παραπήγματα του παλαιού οικισμού που θα γκρεμίζονται, θα ελευθερώνουν χώρο  που θα παραχωρείται στο Δήμο με σκοπό την ανάπλασή του με πράσινο και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και αναψυχής. Μετά από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας που σκύβει έμπρακτα πάνω στα προβλήματά τους, ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τους συμπολίτες μας Ρομά αλλά για όλους τους πολίτες των Σοφάδων.

Μετά τα θλιβερά γεγονότα στο Μενίδι το καλοκαίρι του 2017 η πολιτεία ξεκίνησε προσπάθειες ένταξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ρομά σε όλη την επικράτεια. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση αυτών των σχεδίων και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

 

Τα τελευταία τριάμισι  χρόνια η χώρα μας πρωτοπορεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, όπως οι διακρίσεις, η περιθωριοποίηση, η έλλειψη κατοικίας, η μη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Το σημαντικότερο κλειδί με το οποίο μπορούμε να ανοίξουμε τη πόρτα για την κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας Ρομά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, είναι η προώθησή τους στην εκπαίδευση και συνακόλουθα στην απασχόληση. Τονίζουμε τη σύνδεση του ΚΕΑ με την υποχρέωση των ωφελούμενων Ρομά και των παιδιών τους στη στοιχειώδη εκπαίδευση.

Η Ειδική Γραμματεία για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεργάζεται με Δήμους στους οποίους διαβιούν πληθυσμοί με περιθωριοποιημένες κοινότητες όπως οι Ρομά. Μετά από χαρτογράφηση των οικισμών Ρομά και την τυπολογική τους κατάταξη, σχεδιάζονται όλες οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν όπως:

  • Δράση ανάπτυξης συγκροτημάτων κατοικιών, για την εξασφάλιση της κατοικίας μιας και η πλειονότητά τους  ζει σε ανεπαρκή και ακατάλληλα καταλύματα

  • Δράση επιδότησης ενοικίου μετεγκατάστασης Ρομά

  • Προγράμματα υποστήριξης - συμβουλευτικής για την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους

 

Ήρθε η ώρα να ξεφύγουν από τη παγίδα της φτώχειας  και της υποβάθμισης της ζωής τους. Μπαίνει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις και την εκμετάλλευση. Τα Κέντρα Κοινότητας που δημιουργούνται σε κάθε Δήμο με τα παραρτήματα Ρομά, αποτελούν το δικό τους σημείο αναφοράς για κάθε πρόβλημα. Καθήκον τους να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτισμική ζωή του τόπου, να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο, να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για τον εαυτό τους και για όλους μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page