top of page

Με σταθερούς ρυθμούς η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα

31 Οκτωβρίου 2018

Άρθρο για την απασχόληση και την ανεργία στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σταθερούς ρυθμούς η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα

 

Πίσω από τους αριθμούς που αποτυπώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, κρύβεται ένα πλήθος από ανθρώπινα δράματα και ακραίες κοινωνικές καταστάσεις.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Β’ Τρίμηνο του 2018, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία έχει πληθυσμό 618.800 άτομα και εργατικό δυναμικό 313.600 άτομα, οι άνεργοι είναι  59.400 το δε ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 18.9%.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στην 7η θέση  το ποσοστό ανεργίας 18%, όταν στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό είναι 27,% και στην Κρήτη είναι  11,%.

Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει ότι οι απασχολούμενοι την περίοδο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2010-2014) μειώθηκαν κατά 69.600 ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε από το 11,3% στο 25,8%. Αντίθετα, οι απασχολούμενοι επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2015-2018) αυξήθηκαν κατά 24.000.

Την ίδια περίοδο (2010-2014), οι άνεργοι, σε απόλυτους αριθμούς, αυξήθηκαν κατά 59.400 (δηλαδή από 38.200 σε 80.400), ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2018) μειώθηκαν κατά 24.900 (δηλαδή από 84.300 μειώθηκαν σε 59.400).

 

Η πορεία είναι ανάλογη και στο νομό Καρδίτσας:

Η παραπάνω εικόνα για τη Θεσσαλία και την Καρδίτσα μας οδηγεί αβίαστα  στο συμπέρασμα, ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε σημαντικούς καρπούς υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, και μάλιστα σε περίοδο εφαρμογής περιοριστικών πολιτικών.  Η προσπάθεια αυτή περιλάμβανε την εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων:

  • Από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 18.133 άνεργοι, εκ των οποίων οι 6.463 είναι νέοι έως 29 ετών.

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη), ανέρχεται στα 76.048.831 €.

  • Τα εν εξελίξει προγράμματα σήμερα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 39.138.864 € και απευθύνονται σε 8.557 άνεργους ωφελούμενους.

 

Ωστόσο, ο σχεδιασμός εξελίσσεται και  περιλαμβάνει, μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019, την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 €, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους, σε όλη την ελληνική επικράτεια και, φυσικά, σημαντικό μέρος τους θα αφορά και την περιοχή μας.

Η έξοδος από την επιτροπεία και τα μνημόνια είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο. Αναμφισβήτητος είναι και ο δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, παράλληλα με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα ενεργητικής υποστήριξης της απασχόλησης.

Η χώρα διαθέτει πλέον το δικό της, το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη. Όμως, εκείνο που διαφοροποιεί  τη ριζοσπαστική και προοδευτική πολιτική που εφαρμόζουμε από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που καραδοκεί, είναι ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της ανάπτυξης. Εμείς τη θέλουμε δίκαιη, που σημαίνει την επιδίωξη της πλήρους απασχόλησης. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει επενδύσεις σε τομείς και κλάδους που αυξάνουν την απασχόληση και όχι μόνο τα κέρδη.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, η ανάκτηση των δικαιωμάτων τους και η αποτελεσματική διεκδίκηση της αύξησης των εισοδημάτων τους.

Στον αντίποδα, η ανεργία, δεν είναι μόνο  η χειρότερη μορφή κοινωνικής ανισότητας. Αποτελεί και το πιο ανάλγητο μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας των πολλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κεφάλαιο και οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, θεωρούν «χρήσιμη»  την ύπαρξη της ανεργίας αρκεί να είναι και διαχειρίσιμη. Όμως, τα κοινωνικά ερείπια και οι διευρυνόμενες ανισότητες σε κάθε χώρα και μεταξύ των χωρών, μαρτυρούν ότι το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είναι αναποτελεσματικό και βλάπτει σοβαρά την κοινωνία των πολλών.

Για μας, για το ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό, την κλεπτοκρατία και το παλιό πολιτικό σύστημα, είναι μονόδρομος. Γιατί η ανεργία και η φτώχεια που παράγουν, αποτελεί το πεδίο της ιδεολογικής, της πολιτικής και της ταξικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου.

Εμείς επιλέγουμε τις δυνάμεις της εργασίας και αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον να βαδίσουμε μαζί τους, με την κοινωνία των πολλών, με τις νέες γενιές της πατρίδας μας, της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας,  με στόχο τη διαμόρφωση των ευνοϊκότερων και δικαιότερων συνθηκών για τη ζωή και το μέλλον τους.  

table1.png
Τελευταία Νέα
bottom of page