top of page

Μεταμνημονιακή εποχή: Οι νέες ευθύνες και οι καλλίτερες προοπτικές μπροστά μας

26 Νοεμβρίου 2018

Άρθρο για τη μεταμνημονιακή εποχή, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταμνημονιακή εποχή: Οι νέες ευθύνες και οι καλλίτερες προοπτικές  μπροστά μας

 

Η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Ο πρώτος μεταμνημονιακός Προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο δεν θα περιλαμβάνει περικοπές αλλά ελαφρύνσεις φορολογικές και ασφαλιστικές. Οι συντάξεις, οριστικά και αμετάκλητα, δεν περικόπτονται, όπως ήθελε το ΔΝΤ και επιδιώκει η Ν.Δ.  

Μέτρα άμεσης στήριξης της κοινωνίας, ενταγμένα  στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης Κοινωνικής Πολιτικής, που ξεκίνησαν να ψηφίζονται, θα κάνουν ξεκάθαρες τις πραγματικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον προοδευτικό και το συντηρητικό πόλο, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας είναι γεγονός, παράλληλα με την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος και, ιδιαίτερα η κατάργηση του άρθρου που προστάτευε τους υπουργούς  του παλιού πολιτικού συστήματος, ενεργοποιείται άμεσα.

Η ιστορική συμφωνία πολιτείας – εκκλησίας με την οποία δρομολογεί το κλείσιμο παμπάλαιων εκκρεμοτήτων και τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.     

Τα παραπάνω σκιαγραφούν, σε  γενικές μόνο γραμμές, το σημερινό τοπίο, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μεταρρυθμιστικές τομές που προωθήσαμε, σε όλους τους τομείς, αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε το νέο οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2012, άφησε τη βολική θέση της διαμαρτυρίας που, συνήθως, επιλέγουν τα αριστερά κόμματα. Αναδέχτηκε την κυβερνητική ευθύνη, αιφνιδίασε την ολιγαρχία και το πολιτικό κατεστημένο.  Ωστόσο, τον αιφνιδιασμό από το διεμβολισμό του πολιτικού συστήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ διαδέχθηκε ο τρόμος, καθώς η κοινωνία των πολλών ξεπέρασε τα ψευδεπίγραφα διλήμματα και βρήκε τον αξιόπιστο πολιτικό εκφραστή της.

Εφευρέθηκαν  παρενθέσεις, στήθηκαν  δόκανα, έγιναν αλλαγές σε πρόσωπα, φορέθηκαν προσωπεία, υπονομεύτηκαν διαπραγματεύσεις, επιχειρήθηκαν, και επιχειρούνται συστηματικά, λαθροχειρίες. Βεβαίως, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – με οποιοδήποτε όνομα – ούτε αυτοκριτική έκαναν, ούτε και συγγνώμη ζήτησαν. Για τα ποικιλώνυμα σκάνδαλα, το κόστος των οποίων ξεπερνά το σύνολο του δημοσίου χρέους, καθώς και για τη σκανδαλώδη διαχείριση της εξουσίας, κανένας λόγος. Αλλά, κατ’ αυτούς, η αριστερά είναι βέβηλη γιατί τόλμησε να εισέλθει στην ιδιοκτησία τους, στο ιερό της διακυβέρνησης.

Όμως, η αριστερά, στη συγκεκριμένη της εκδοχή υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε ανέλπιστα ανθεκτική και αποτελεσματική. Και, ίσως το κυριότερο, τυφλή στα θέλγητρα της εξουσίας και κουφή στις σειρήνες της διαπλοκής,  με δεδομένο ότι η διαφθορά αποτέλεσε γενεσιουργό αιτία της χρεοκοπίας.

Ναι, βάλαμε και γραβάτα όταν βεβαιώθηκε, επίσημα, η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Και την ξαναβγάλαμε αμέσως γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Η μεταμνημονιακή εποχή είναι μια νέα κατάσταση, μεταβατική και περίπλοκη. Γεμάτη αντιφάσεις και κινδύνους υποτροπής σε λάθη, τα οποία οφείλουμε – πάση θυσία – να αποφύγουμε. Αυτή είναι η μια πλευρά της νέας ευθύνης μας. Η άλλη πλευρά, είναι να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και να οργανώσουμε τα μέσα με τα οποία θα πετύχουμε τη δίκαιη ανάπτυξη.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή πριν από το τέλος των μνημονίων, κάναμε γνωστό το δικό μας, το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη. Το Σχέδιο αυτό είναι καρπός ενός εξαντλητικού διαλόγου, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο βασικός του προσανατολισμός είναι οι επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, καθώς το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα είναι, αναμφισβήτητα, η ανεργία – ως συνέπεια της μακροχρόνιας ύφεσης και της λιτότητας.

Η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνον της αποκαλούμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο μια μικτής οικονομίας, όπως η ελληνική, είναι αναγκαία η συμπόρευση και η σύμπραξη του ιδιωτικού, του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Χωρίς τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τους δογματισμούς της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης, η οποία όταν δεν εκτρέπεται στην κλεπτοκρατία, επιδιώκει την αύξηση των κερδών με κάθε κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Η επιχειρηματικότητα, που σημαίνει επινοητικότητα και φαντασία, δημιουργικότητα και καινοτομία, γνώση και αποτελεσματική οργάνωση των υλικών και των ανθρώπινων πόρων, διατρέχει όλους τους τομείς της οικονομίας και όχι αποκλειστικά τον ιδιωτικό. Με μια τέτοια προσέγγιση, μαζί με κανόνες διαφάνειας και κοινωνικής ευθύνης, μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και να εδραιώσουμε ένα νέο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Στην προοπτική αυτής της πορείας βρίσκεται η δίκαιη ανάπτυξη ως πλαίσιο της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εισοδημάτων, της δίκαιης κατανομής των βαρών, της ανάκτησης των δικαιωμάτων – ατομικών και συλλογικών, της δημοκρατικής συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος  και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Αυτή η προοπτική είναι το στοίχημά μας. Και θα το κερδίσουμε.

Τελευταία Νέα
bottom of page