top of page

"Το στοίχημά μας είναι να αναδείξουμε ως άριστο το Δημόσιο Σχολείο"

12 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρο για την Παιδεία, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Στο προηγούμενο άρθρο μας για την Υγεία, σημειώσαμε ότι το Παράλληλο Πρόγραμμα της κυβέρνησής μας εγκρίθηκε από τον Ελληνικό λαό πέρυσι τον Σεπτέμβριο με σκοπό να αποτελέσει αντιστάθμισμα σε εκείνα τα σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση την κοινωνία.

Σημειώσαμε επίσης, ότι ο κύριος κορμός του Παράλληλου Προγράμματος είναι η Κοινωνική Πολιτική μας η οποία στηρίζεται σε 7 πυλώνες: Την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, την Προστασία της Εργασίας, την Αντιμετώπισης της Ανεργίας, τη Στεγαστική Πολιτική και την Παιδεία.

Σήμερα, μιλώντας για την Παιδεία, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την τεράστιας σημασίας επιτυχία της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνον διατήρησε τις δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,8% του ΑΕΠ αλλά και τις αυξήσεις. Και επειδή η κινδυνολογία και ο λαϊκισμός της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, δεν έχει όρια, πρέπει να υπενθυμίζει κανείς τη δέσμευση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να μειώσουν αυτές τις δαπάνες στο 1,8% του ΑΕΠ!!!

Η κυβερνητική μας πολιτική στην Παιδεία έφερε το εκπληκτικό αποτέλεσμα – και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης – να ανοίξουν εχθές όλα τα σχολεία της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και 24 εκατομμύρια σχολικά εγχειρίδια να μοιράζονται άμεσα στους μαθητές. Είναι ένα γεγονός που είχαμε να το δούμε εδώ και τριάντα χρόνια.

Ταυτόχρονα:

  •  Μετά από 8 χρόνια, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

  • Διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί).

  • Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων σε κατάλληλα δημόσια σχολικά προγράμματα.

  • Ήδη έχουν καλυφθεί τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό  όλων των σχολείων  και σχεδιάζεται η μόνιμη επίλυση του προβλήματος.

 

Η σταθερή πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής μας καταδεικνύεται και από τη συγκρότηση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Η μέχρι σήμερα λειτουργία της Επιτροπής καταξιώνει την ουσία του δημοκρατικού διαλόγου. Προσφέρει το ιδανικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι φορείς της εκπαίδευσης, όλων των επιπέδων, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις τους, προκειμένου η άριστη σύνθεσή τους να συμβάλει σε μια ουσιαστική εκπαιδευτική πολιτική. Η κυβέρνηση αξιοποιεί  τα αποτελέσματα του διαλόγου, ο οποίος συνεχίζεται. Μια μόνον πολιτική δύναμη αρνείται το διάλογο και αυτή είναι φυσικά η Ν.Δ. η οποία, με παλαιοκομματικού τύπου προσχήματα, έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή. Όμως τίποτε δεν μπορεί να συγκαλύψει την αδυναμία της Ν.Δ. να συγκροτήσει μια συνεκτική πολιτική και ακόμα χειρότερα, τις προθέσεις της για μια βάναυση νεοφιλελεύθερη πολιτική στο χώρο της Παιδείας.

Η κυβερνητική μας πολιτική ολοκληρώνεται με:

  • Την  επαναλειτουργία των 757 Σχολικών Βιβλιοθηκών, τις οποίες έκλεισε βίαια η ακραιφνής μεταρρυθμίστρια κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

  • Την πολιτική δημιουργίας νέων βιβλιοθηκών σε όλα τα σχολεία της χώρας.

  • Τον επανακαθορισμό του πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με όρους σύγχρονης οργάνωσης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και

  • Την επαναδιαμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων στη βάση των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Το στοίχημά μας είναι να αναδείξουμε ως άριστο το Δημόσιο Σχολείο. Για την ολόπλευρη μόρφωση της νέας γενιάς, τη δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας και το χτίσιμο της ολοκληρωμένης προσωπικότητας του αυριανού πολίτη.

Με την υλοποίηση του Παράλληλου Προγράμματός μας ανακόπτουμε τον κατήφορο της Εκπαίδευσης και της Παιδείας. Αυτό σφραγίζει το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  και είναι προϋπόθεση τόσο για την αξιοπρέπεια του πολίτη όσο και για την δίκαιη ανάπτυξη.

Με την ευκαιρία της νέας Σχολικής Χρονιάς, εύχομαι καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μας.

Τελευταία Νέα
bottom of page