top of page

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Κλιματική Αλλαγή

10 Ιουνίου 2017

 

 

 

Μία θετική ανακοίνωση για το φράγμα της Μεσοχώρας περιελάμβανε η έναρξη του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή που ξεκίνησε την Παρασκευή (9/6) στην Καρδίτσα. Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για τη Μεσοχώρα είναι έτοιμη, είναι στο γραφείο του και εντός του Ιουνίου υπογράφεται. Η ανακοίνωση του κ. Φάμελλου που έφθασε στην Καρδίτσα μετά από ειδική άδεια για να ψηφίσει πρώτος στην ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, καθώς πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για την Θεσσαλία.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πάντως πως βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο είναι η αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας πριν την ζώνη πλημμύρισης. Και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους δημάρχους, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να πάρουν θέση για το που θα πάει ο οικισμός της Μεσοχώρας, κάτι που δεν είχαν κάνει, ενώ θα έπρεπε.

Στο συνέδριο παρεβρέθηκε ο κ. Χρήστος Ζερεφού, ακαδημαϊκός καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, επόπτης του Κέντρου Ερεύνας Φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών που ήταν ο διακεκριμένος ομιλητής της ημέρας. Επίσης στο συνέδριο παρεβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεου, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Κατσιαβριά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος της Επιστημονικής επιτροπής Συνεδρίου κ. Ντίνος Διαμάντος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παν. Γούλας και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Βασ. Καρδάσης.

Εκτός των προαναφερομένων στο χώρο του συνεδρίου βρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης, ο αντιπεριφρειαρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, οι δήμαρχοι Σοφάδων κ. Σκάρλος, Παλαμά κ. Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής, Αργιθέας κ. Τσιβόλας, δήμαρχοι Δήμων γειτονικών νομών και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όπως και πρόεδροι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων όπως και στελέχη της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κα Χρυσούλα Κατσαβριά χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου δηλώνοντας: «Ήδη από τον τίτλο και τη θεματολογία του Συνεδρίου σας, αντιλαμβάνεται κανείς τη διάθεση των διοργανωτών να θέσουν επί τάπητος και προκλητικά, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα που ισχυροί διεθνείς παράγοντες επιδεικνύουν μια άκρως αλαζονική και εχθρική συμπεριφορά προς το μέλλον του ανθρώπου και της ζωής στον πλανήτη, έρχεται μια μικρή χώρα και μια περιφέρειά της, να αναλάβει τη δική της ευθύνη.

Δηλαδή, κάποιοι σκεπτόμαστε παγκόσμια για να δράσουμε τοπικά ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν να σκέφτονται ιδιοτελώς τοπικά και να δρούν αρπακτικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εγνωσμένα υψηλή ποιότητα των εκλεκτών εισηγητών, φανερώνει τις αστείρευτες δυνατότητες του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού προσωπικού της χώρας μας.

Αλλά, το κυριότερο, η διάθεση ολιστικής προσέγγισης των ζητημάτων που αφορούν στο κλίμα και το περιβάλλον, καθιστά εφικτή την υλοποίηση του νέου οικονομικού υποδείγματος, για το οποίο καταβάλλουμε σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια.  

Η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία, μπορούν να συναντηθούν – γόνιμα και δημιουργικά – με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος.   

Η σύμπτωση των επιδιώξεών όλων των επιπέδων της Πολιτείας, αποκτά για τη Θεσσαλία, έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και μια πρακτική χρησιμότητα. Πράγματι, η Περιφέρειά μας συνδυάζει πλούσιο γεωφυσικό δυναμικό, σοβαρές ενεργειακές πηγές και έντονη αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα. Πρόκειται δηλαδή, για πεδία τα οποία παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί ένας πλούσιος προβληματισμός.

Είμαι βέβαιη ότι από τις εργασίες του Συνεδρίου θα προκύψουν αξιόπιστα και χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής. Έχω επίσης τη βάσιμη πεποίθηση ότι η παριστάμενη πολιτική ηγεσία, όλων των επιπέδων, θα τα αξιοποιήσει προς όφελος τόσο της Θεσσαλικής γής όσο και των συμπολιτών μας.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω το 1ο Θεσσαλικό Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή».

Τελευταία Νέα
bottom of page