top of page

Ημερίδα στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου

24 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

 

Η κα Χρυσούλα Κατσαβριά παρακολούθησε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο Φαναρίου, με θέμα «Ιστορικό Ταξίδι στο Φανάρι» όπου παρουσιάστηκε η συλλογική εργασία ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. – DYNTAR, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Βυζαντινή Κληρονομιά Φαναρίου». Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι δυναμικές ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής έχοντας σαν βάση την Ιστορική, Πολιτιστική και Θρησκευτική του κληρονομιά.

Η κα Κατσαβριά δήλωσε:

 

«Ο παραδοσιακός οικισμός και το βυζαντινό κάστρο Φαναρίου, αποτελούν αναμφισβήτητα μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας. Το κάστρο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της βυζαντινής Θεσσαλίας. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο στη Δυτ. Θεσσαλία. Μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας που μπορεί να μας ταξιδέψει στο χρόνο και να μας προσελκύσει να το ανακαλύψουμε.

Υποχρέωσή μας είναι να παραδώσουμε το παρελθόν ακέραιο στο μέλλον. Έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια, διασώζοντας και διατηρώντας τα στοιχεία εκείνα του κτισμένου περιβάλλοντος που μπορούν να την τεκμηριώσουν, δηλαδή τα μνημεία. Γιατί είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που με τον πιο άμεσο και απτό τρόπο εικονογραφούν αυτήν την ιστορική συνέχεια, ενώ συνάμα διδάσκουν και εξηγούν. Έχουμε ιερό χρέος να χρησιμοποιούμε τα μνημεία ως πηγές γνώσης, ως στοιχεία λειτουργικά της σύγχρονης ζωής, ως πηγές πνευματικής απόλαυσης, αισθητικής καλλιέργειας και ανανέωσης. Παράλληλα θα πρέπει να στηρίξουμε σε αυτά την ανάπτυξή μας, με σεβασμό στις αξίες τους και στην ιστορική μας κληρονομιά…»

Τελευταία Νέα
bottom of page