top of page

Το απερίσκεπτο μαύρο στην ΕΡΤ ανέδειξε την πολιτισμική ένδεια μιας αυταρχικής και διαπλεκόμενης εξουσίας

11 Ιουλίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Η αποκατάσταση του Μαύρου της ΕΡΤ στην Ελληνική Διασπορά – Η λειτουργία της ΕΡΤ SAT και ΕΡΤ WORLD. Η συνεργασία της ΕΡΤ Πολυμέσων με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Το απερίσκεπτο μαύρο στην ΕΡΤ ανέδειξε την πολιτισμική ένδεια μιας αυταρχικής και διαπλεκόμενης εξουσίας.

  • Η ΕΡΤ και ο Ψηφιακός Χάρτης της ελληνικής Διασποράς μοχλός άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας του ελληνισμού.

 

“Η αποκατάσταση του Μαύρου της ΕΡΤ στην Ελληνική Διασπορά, η λειτουργία της ΕΡΤ SAT και της ΕΡΤ WORLD καθώς και η συνεργασία της ΕΡΤ Πολυμέσων με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως”, απασχόλησαν την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στην οποία συμμετέχει ως μέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Τις τοποθετήσεις των στελεχών της ΕΡΤ Γιάννη Βουγιουκλάκη, Νίκου Μιχαλίτση καθώς  και του Καθηγητή και  Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Καζάζη, ακολούθησε η τοποθέτηση της κ. Κατσαβριά, η οποία επισήμανε τα εξής

«Η αποκατάσταση της ΕΡΤ δεν ήταν μια απλή και τυχαία πολιτική επιλογή. Ήταν κυρίως, και εκτός των άλλων, μια εθνική επιλογή. Ήδη η επαναλειτουργία της χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, πλουραλισμό και αξιοπιστία. Χωρίς υπερβολή, η ΕΡΤ σήμερα είναι μια όαση στο άνυδρο τοπίο των ΜΜΕ με τα γνωστά προβλήματα.

Το μαύρο δεν ταιριάζει σε μια χώρα που το φως αποκαλύπτει κάθε πτυχή της ιστορίας, του πολιτισμού και της πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου. Γιατί το μαύρο για τους Έλληνες, συνδέθηκε πάντα με το σκοτάδι, την απαισιοδοξία, το θάνατο, το πένθος.

Το απερίσκεπτο μαύρο στην ΕΡΤ ανέδειξε απλώς και μόνον την πολιτισμική ένδεια ενός είδους εξουσίας που είχε ροπή προς τον αυταρχισμό και εμμονή στη διαπλοκή και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η περισσότερο αρνητική συνέπεια εκείνης της μαύρης επιλογής ήταν, χωρίς αμφιβολία, η αποκοπή της ελληνικής Διασποράς από το ελλαδικό κέντρο. Η οποία ήρθε να προστεθεί αφενός στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ελληνικού λαού από κάθε λογής κέντρα και αφετέρου στις γνωστές αδυναμίες συγκρότησης και λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του ελληνισμού της Διασποράς.

Είναι βέβαιο ότι  η ΕΡΤ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και ενός παγκόσμιου δικτύου φιλελληνισμού.  Επίσης, η προώθηση και η προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, της μουσικής, της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας,  μπορούν να διαμορφώσουν μια ελκυστική φυσιογνωμία, τόσο της ίδιας της ΕΡΤ όσο και ευρύτερα της χώρας μας. Μια φυσιογνωμία αγαπητή και ελκυστική στους ομογενείς μας  και στους φιλέλληνες.

Η λειτουργία της ΕΡΤ αποκτά πλέον εξαιρετική σημασία στην ανάδειξη του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής Διασποράς. Η προοπτική να φτάσει η φωνή της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης είναι πλέον εφικτή σύμφωνα και με τα στελέχη της ΕΡΤ που ανέπτυξαν τις σχετικές δυνατότητες». 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της  για το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και για τη συγκρότηση του ψηφιακού χάρτη, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, τη διαχρονική έδρα του ελληνισμού. «Οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου για τη μεθοδική και επιστημονική δουλειά που έχουν κάνει από το 2015 μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε λέγοντας: “Πρόκειται πράγματι, για ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο  που μπορεί να συνεισφέρει  τόσο στην ενδυνάμωση των δεσμών της ομογένειας με τη μητέρα – πατρίδα όσο και στην αλληλεπίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού μεταξύ τους. Στο σημείο αυτό, θέλω να επαναλάβω με έμφαση, αυτό που έχει πεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αμανατίδης, ότι δηλαδή: “ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα, μια «μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί» και δημιουργεί «σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών», αλλά πρωτίστως «είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα»”.

Η κ. Κατσαβριά, παίρνοντας αφορμή και από την ουσιαστική τοποθέτηση του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, του Καθηγητή Γιάννη Καζάζη, επισήμανε με έμφαση: «μπροστά μας ανοίγεται διάπλατα ένας ορίζοντας για τη δυναμική προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί ο ψηφιακός χάρτης να μετατραπεί σε ψηφιακό χάρτη ολόκληρου του Ελληνισμού, μέσα από τον εμπλουτισμό του με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό υλικό», και συνέδεσε  αυτή τη δυνατότητα με την πρόσφατη καθιέρωση της 9ης  Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της ελληνικής γλώσσας, μετά και από την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας.

Τελευταία Νέα
bottom of page