top of page

Η τεχνολογία απελευθερώνει

25 Σεπτεμβρίου2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ομιλία της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρίας Mariya Gabriel με θέμα: «Προτεραιότητες της Ψηφιακής Πολιτικής της Ε.Ε.»" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τεχνολογία απελευθερώνει.

Αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και να μην υποσταλεί ποτέ η σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης.

 

Στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τη Δημόσια Διοίκηση,  τη Δημόσια Τάξη και τη Δικαιοσύνη μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Το θέμα της  συνεδρίασης αφορούσε τις “Προτεραιότητες της ψηφιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και το εισηγήθηκε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία κυρία Mariya Gabriel. Την κ. Gabriel συνόδευε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς. Οι δυο τους είχαν νωρίτερα συνάντηση εργασίας, μετά το τέλος της οποίας εξαγγέλθηκε πρόγραμμα για την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής τόσο στις διαδικασίες και τα έγγραφα του δημοσίου, όσο και στην επικοινωνία και τις συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Κατσαβριά, έχει ως εξής:

«Είναι αλήθεια ότι ως χώρα παρουσιάζουμε μια σχετική υστέρηση  στον τομέα των τεχνολογικών εξελίξεων. Όπως βέβαια είναι αλήθεια ότι η παρατεταμένη ύφεση που ακολούθησε τη βαθιά οικονομική κρίση, επιδείνωσε  ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της Ελλάδας. Το μαρτυρούν όλοι οι σχετικοί δείκτες.

Όμως, το γεγονός ότι σε κυβερνητικό επίπεδο θεσμοθετήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αποδεικνύει την ισχυρή πολιτική μας βούληση να τρέξουμε πλέον, με υψηλές ταχύτητες. Ήδη, οι πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού, και μάλιστα στο σύντομο χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντα αυτά, έχουν ταράξει τα νερά στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας αλλά και στον τομέα της επιτάχυνσης αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στο χώρο της ψηφιακής κάλυψης απομακρυσμένων περιοχών.

Η ΕΘΝΙΚH ΨΗΦΙΑΚH ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (ΕΨΣ) που  έχει παρουσιάσει ο κ. Παππάς, παρέχει στη χώρα μας για πρώτη φορά,  ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρωτοβουλιών και πολιτικών, που μπορεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις στον ψηφιακό χάρτη των χωρών της Ε.Ε.,  και με ορίζοντα το 2021.

Το γεγονός ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) διατρέχουν οριζόντια όλες τις πτυχές της δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, τις καθιστά αναμφισβήτητα, ως τον κύριο παράγοντα με βάση τον οποίο θα κριθεί η πορεία μας στο μέλλον.

Επιτρέψτε μου όμως, να εστιάσω σε ένα πρόβλημα που υπάρχει, και που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαρκώς μπροστά μας. Είναι αυτό της ψηφιακής υστέρησης μεγάλου τμήματος των κοινωνιών, του φόβου και της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζεται η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι προφανές ότι με την ταχεία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας  θα υπάρξουν και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, στην παραγωγή, ακόμα – ακόμα και στον τρόπο ζωής των πολιτών. Έχουμε τα ιστορικά παραδείγματα που το αποδεικνύουν αυτό αλλά και τη δική μας τη ζωντανή εμπειρία από την «εισβολή» τεχνολογικών προϊόντων στη ζωή μας. Η διαπίστωση ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν είναι απλώς επί θύραις αλλά είναι ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας, οφείλει να προβληματίσει όλους μας. Να μας προβληματίσει δηλαδή ως προς την κατεύθυνσή της, τη σχέση της με το περιβάλλον, τη σχέση της με το μέλλον του πλανήτη, με τον άνθρωπο και την ευθύνη του, για τη δική του ύπαρξη αλλά και τη διατήρηση κάθε άλλης μορφής ζωής.

Εάν ισχύει ότι «Πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος», και ισχύει, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε στην ορθή χρήση της τεχνολογίας. Μπορούμε να διεκδικούμε βάσιμα τη μετατροπή της εξέλιξης, σε εξέλιξη με θετικό πρόσημο. Δηλαδή σε πρόοδο. Γιατί η ίδια η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε είδους δεσμά.

Αρκεί φυσικά να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και να μην υποσταλεί ποτέ η σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που καραδοκούν για την ιδιοποίηση των οφελών από την τεχνολογική ανάπτυξη.

Και εδώ στην Ευρώπη, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι στο βαθμό που θα ξαναπιάσουμε γερά το νήμα της διεύρυνσης της δημοκρατίας, της ανιδιοτελούς συνεργασίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών».

Τελευταία Νέα
bottom of page