Ανακατασκευάζεται η ιστορική γέφυρα Κοράκου
15 Φεβρουαρίου 2019
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας Κοράκου εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακατασκευάζεται η ιστορική γέφυρα Κοράκου
-
Ελπίδες για την αποδοχή της σημαντικής πρότασης που ξεκίνησε από την Καρδίτσα για την Αναγνώριση Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών
-
Στόχος η Αναγνώριση των Πετρογέφυρων του Αχελώου και της Αργιθέας ως Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιας της Unesco
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου». Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση της Προγραμματικής Σύμβασης για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.
Σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, αποκατάσταση παρακείμενου κτηρίου τελωνείου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου» θα καλυφθεί από Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο και μοναδικό για τα σύγχρονα και διεθνή δεδομένα και για αυτό απαιτείται η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των επιστημονικών φορέων Ε.Μ.Π. και Τ.Ε.Ε. . Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών εκτιμά ότι το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 13.600.000 ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019.
Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, 28 Μαρτίου του 1949, η γέφυρα Κοράκου ανατινάχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρρευσε. Το 2015 τα απομείναντα τμήματα των βάθρων παρασύρθηκαν από μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Αχελώου.
Η κ. Κατσαβριά ενημέρωσε με επιστολή της στις 21 Ιανουαρίου, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, για την σημαντική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με στόχο την αναγνώριση της 28ης Μαρτίου, ημέρας ανατίναξης της Γέφυρας του Κοράκου από τον Δημοκρατικό Στρατό το 1949, ως Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών.
Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο αντίστοιχη ενημέρωση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και τον Ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας σχετίζεται με τις προσπάθειες πολλών φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας και Ηπείρου να διασωθούν τα πέτρινα γεφύρια της κοιλάδας του Αχελώου και ιδιαίτερα η ιστορική γέφυρα του Κοράκου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Άρτας.
Όλα ξεκίνησαν με την σχετική πρόταση που υποβλήθηκε από τους κ. Κώστα Γραμμένο και κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου του ΚΠΕ Μουζακίου Καρδίτσας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξοτό γεφύρι των Βαλκανίων και ανατινάχτηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό στις 28 Μαρτίου 1949, σε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Εμφυλίου.
Η βουλευτής πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και ότι οι πρωτοβουλίες που προηγήθηκαν έχουν ωριμάσει σημαντικά την ιδέα ότι η αναγνώριση της 28ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών, είναι σημαντική για την περιοχή μας και όλη τη χώρα.
Η Βουλευτής τόνισε: «Η διαφύλαξη και η προβολή των Πετρογέφυρων, αυτών των μοναδικών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν ένα αναξιοποίητο πολιτισμικό πόρο που έχει πολλά να προσφέρει στην περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και στην ανάδειξη της ορεινότητας ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Η Ελλάδα ως μια χώρα με χιλιάδες γεφύρια από την αρχαιότητα ακόμα, έχει λόγο να εισηγηθεί την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή τέτοιων γεφυριών έχει σταματήσει από το 1940 και η πολύπλοκη αυτή τέχνη έχει ήδη περάσει στη λήθη.
Η εμβληματική ανακατασκευή της Γέφυρας του Κοράκου αναδεικνύεται σε μια μοναδική πρόκληση της σύγχρονης μηχανικής και καταξιώνει τη σημασία των πέτρινων γεφυριών. Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη Γέφυρα μαζί με τα Γεφύρια του Αχελώου και τα 13 Πετρογέφυρα της Αργιθέας, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μνημείων, και πρέπει να αναγνωριστούν ως Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Αυτός είναι ο επόμενος στόχος που προωθούμε στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής πολιτισμικής διαφύλαξης του τοπικού ορεινού πολιτισμικού στοιχείου του νομού Καρδίτσας αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχει ο νομός μας.
Η ολοκληρωμένη και ποιοτική αξιοποίηση και προβολή του πολιτισμικού πλούτου της Καρδίτσας, και κάθε νομού, αποτελεί δυναμικό πυλώνα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αν και γεωγραφικά η Καρδίτσα είναι ένας μικρός νομός, το πολιτισμικό της αποτύπωμα στην Κεντρική Ελλάδα είναι σημαντικό και εμβληματικό.
Η πολιτισμική περιφερειακή πολιτική σε τοπικό επίπεδο, επιδιώκουμε να αλλάξει τη φυσιογνωμία του νομού Καρδίτσας δυναμικά και αναπτυξιακά. Πρώτο βήμα μπορεί να αποτελέσει η καταγραφή και η παρουσίαση των τοπικών πολιτισμικών πόρων, με το στόχο την προβολή τους και την ένταξή τους σε δίκτυα, με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, μέσω της συνέργειας του πολιτισμού με τον τουρισμό.
Στην εποχή μας που ο διάλογος των λαών και των πολιτισμών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η ενότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται, είναι κατάλληλη στιγμή να χτίσουμε νέες γέφυρες για τη φιλία, τη συνεργασία και την κοινή προκοπή των πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.»