top of page

Αγροτική Πολιτική: Ένας απολογισμός των εκατό πρώτων ημερών της Κυβέρνησης

2 Ιουνίου 2015

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κάνοντας ένα εναν απολογισμό των εκατό πρώτων ημερών της Κυβέρνησης εξέδωσαν το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης και ήδη στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα επιδεικνύεται σημαντικό έργο, το οποίο αποτελεί μια πρώτη έκφραση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Η βασική πολιτική μας δέσμευση για την εφαρμογή και των τεσσάρων πυλώνων του εν λόγω προγράμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, μπαίνει σε ένα στάδιο υλοποίησης με την κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις.


Ο Ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η αποκατάσταση των αδικιών των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών κ.α, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ο νέος Νόμος για την Παιδεία, αποτελούν μόνο μερικά από τα πρώτα βήματα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφιστεί η ελληνική κοινωνία, η οποία υπέφερε από τα ασφυκτικά μέτρα των προηγούμενων, μνημονιακών Κυβερνήσεων.


Μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η στήριξη της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό τομέα. Ένας τομέας που αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις άξονες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής στην Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.


Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών, η Κυβέρνηση προέβη στα ακόλουθα μέτρα στήριξης του Αγροτικού της Τομέα:
• Υπογράφηκαν τέσσερις αποφάσεις, με τις οποίες ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων καθεστώτων συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο υλοποίησης της Νέας ΚΑΠ για τη βιομηχανική τομάτα, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα ροδάκινα.
• Τέθηκε χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο για το 2014 και το πρώτο δίμηνο του 2015
• Τον Μάρτιο ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, καθώς και η καταβολή από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε της στρεμματικής ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2014.
• Ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, από τις 28 Απριλίου 2015 επιτράπηκε η εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, αγροτύπου 4.
• Προς ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εγκρίθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς δάνειο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
• Με την ψήφιση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο με θέμα: “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές” της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, οι αγροτικές επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες από το πρώτο ευρώ έως τις 12.000 ευρώ με συντελεστή 13%. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Επίσης, η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
• Η ψήφιση στις 13/05/2015 της ΠΝΠ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για την διάσωσή της, ενισχύοντας με ουσιαστικό τρόπο τους τευτλοπαραγωγούς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Η νέα ρύθμιση εξασφαλίζει την ρευστότητα της επιχείρησης για την επιβίωση της και προβλέπει ευνοϊκότερους όρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενίσχυση της ΕΒΖ με 30 εκατ. ευρώ από τα μη διατεθέντα κεφάλαια της υπό εκκαθάρισης Αγροτικής Τράπεζας καθώς και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.
• Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις 12 έως τις 29 Μαΐου 2015 για τις άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου
• Δόθηκε παράταση έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015. της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών για άμεσες ενισχύσεις στο ΟΣΔΕ, αλλά και της προθεσμίας ένταξης στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΓΑ.
• Τέλος, 18μηνη παράταση, έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2015, πρόκειται να δώσει το ΥΠΑΠΕΝ για τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων που έληξε τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, η απόφαση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι κτηνοτρόφοι που δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις έως τις 12 Μαρτίου 2015.

Οι 100 πρώτες ημέρες για εμάς αποτέλεσαν μια ευκαιρία να κάνουμε πράξη τα όσα προεκλογικά δεσμευτήκαμε. Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς τομέα και συντελούν στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου που είχε υπονομευθεί από τις βάναυσες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμη και αν δεχόμαστε καθημερινά πιέσεις, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την αλλαγή που ο ελληνικός λαός είχε τόσα χρόνια ανάγκη.

Οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ
Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου
Σπύρος Λάππας
Μιχαλάκης Κώνσταντίνος

Τελευταία Νέα
bottom of page